Punca-punca buku lali dan kaki Edema – 8 sebab-sebab perubatan

Punca-punca buku lali dan kaki Edema – 8 sebab-sebab perubatan

Dalam artikel ini kita akan membincangkan beberapa masalah kesihatan yang menyebabkan edema buku lali dan kaki. Perkara pertama yang kita perlu memahami apa yang buku lali dan kaki edema adalah. Edema buku lali dan kaki adalah untuk kadar biasa cecair (pengekalan) dalam tisu-tisu badan yang membawa kepada bengkak di extremities yang lebih rendah. Ada banyak faktor yang boleh membawa kepada pengekalan cecair di kaki seperti keradangan sendi atau rosak hati, paru-paru, buah pinggang, hati, urat kaki atau organ-organ penting yang lain.

Walaupun terdapat tidak ada cara tertentu untuk menunjukkan sesuatu dgn tepat tepat apa yang menyebabkan cecair binaan tanpa bantuan pembekal penjagaan kesihatan, ada beberapa kemungkinan yang boleh mencetuskan ia. Berikut adalah sebab-sebab Perubatan 8 yang hanya mungkin punca edema buku lali dan kaki anda:

1. Kanser pundi kencing

Kanser pundi kencing adalah ketumbuhan pundi kencing, pertumbuhan itu disebabkan oleh pendedahan kepada bahan kimia, penyedutan tembakau, jangkitan dan sinaran pelvis kecil. Kanser jenis ini menyebabkan pundi kencing tenesmus (rasa tidak lengkap membuang air besar), darah dalam air kencing, sakit pelvis, kesukaran membuang air kecil serta kaki edema.

2. Hati kronik

Penyakit hati yang kronik adalah keadaan di mana hati yang tercalar dan cedera dengan itu gagal berfungsi biasanya. Sebagai hati tidak berfungsi dan tidak dapat merembes albumins protein mencukupi, badan akan cuba untuk memberikan pampasan dengan mengekalkan cecair. Pengekalan ini membawa kepada penyakit edema perut serta penyakit edema buku lali dan kaki.

3. Dalam urat kaedah temubual (DVT)

Kaedah temubual mendalam urat adalah darah beku dalam urat-urat yang mendalam kaki atau kawasan pelvis. Gejala-gejala yang berkaitan dengan gangguan mungkin berbeza-beza dari satu pesakit kepada pesakit tetapi yang paling biasa adalah kulit yang panas, sakit, perubahan warna kaki, kenyang urat-urat dibawah kulit dan bengkak di kaki satu hak sama ada kaki bengkak atau kiri bengkak kaki.

4. Pusat

Pusat adalah keadaan di mana guni udara di dalam paru-paru mendapat radang menyebabkan gagal paru-paru untuk mengecut dengan teliti atas exhalation dan bernafas cukup atas penyedutan. Ini akan menyebabkan masalah paru-paru tidak akan dapat menggantikan oksigen sisa dengan oksigen yang segar secukupnya. Kesukaran bernafas, sesak nafas, tidur gangguan, keletihan melampau, edema buku lali dan kaki, wheezing dan lebihan pengeluaran mukus akan gejala-gejala yang berkaitan dengan Pusat. Gejala-gejala biasanya kemajuan selama bertahun-tahun.

5. Penyakit jantung

Penyakit jantung adalah penyakit jantung, satu keadaan di mana jantung boleh menyerahkan darah cukup untuk badan. Keadaan berterusan, gejala-gejala yang banyak akan berlaku, pesakit mungkin merasa letih dan lemah dan badan mungkin mengekalkan lali menyebabkan bendalir dan bengkak kaki.

6. Buah pinggang gangguan

Gangguan ini akan menyebabkan bengkak di muka, mata, buku lali, kaki dan jari kaki.

7. Artritis reumatoid

Artritis reumatoid adalah satu bentuk penyakit artritis di mana bersama adalah radang dan cedera akibat rosak sistem autoimun badan. Ia boleh berlaku pada tulang sendi dan bahagian-bahagian badan yang lain. Tangan, pergelangan tangan dan kaki biasanya akan menyerang terlebih dahulu dan terus, bahu, siku dan peha.

Kerana bersama mendapat radang, beberapa simptom seperti bengkak di bahagian sendi dan sedikit demam serta keletihan melampau, kerasnya dan kesakitan mungkin berlaku walaupun mungkin tidak jelas. Artritis reumatoid biasanya serangan kedua-dua bersama kiri dan sisi kanan badan.

Jika lapisan sinovia bersama dan arteri mendapat radang, bengkak betis dan kaki mungkin berlaku.

8. Ketidakcukupan (RCMO) dalam

(RCMO) dalam ketidakcukupan boleh menyebabkan dua hala bengkak (bengkak kedua-dua kaki) serta unilateral bengkak (bengkak kaki satu).

Buku lali dan kaki edema bukanlah penyakit sebaliknya ia adalah lebih kepada cara yang badan anda cuba untuk memberitahu anda tentang kewujudan sebab perubatan tertentu. Senarai di atas adalah sebahagian daripada punca-punca penyakit edema buku lali dan kaki, masih ada syarat-syarat lain yang boleh menyebabkan bengkak di extremities yang lebih rendah. Jika anda mengalami bengkak yang kronik yang tidak pergi walaupun selepas rehat yang panjang, anda perlu mendapatkan nasihat perubatan secepat mungkin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *