Punca of kehilangan rambut secara tiba-tiba di kalangan wanita

Punca of kehilangan rambut secara tiba-tiba di kalangan wanita

Sembilan puluh peratus daripada kes-kes kehilangan rambut di kalangan wanita adalah disebabkan oleh keturunan penipisan rambut. Penipisan rambut dalam kes-kes tersebut bermula pada peringkat usia yang muda (20-30) yang boleh juga membawa kepada corak kebotakan di kalangan wanita. Walau bagaimanapun, keguguran rambut di kalangan wanita bukanlah sifat yang serius. Biasanya, keguguran rambut di kalangan wanita boleh dikembalikan.

Terdapat beberapa sebab-sebab kehilangan rambut secara tiba-tiba tetapi restorable tersebut. Adalah dinasihatkan bahawa wanita dalam kes-kes seperti melihat seorang doktor pemulihan rambut yang mampu menilai sebab-sebab untuk keguguran rambut. Wanita muda yang mempunyai kehilangan rambut secara tiba-tiba juga mungkin perlu melakukan ujian analisis rambut bagi menentukan kekurangan pemakanan atau pemerintah keluar sebab-sebab tertentu. Kehilangan rambut secara tiba-tiba berlaku di kalangan wanita boleh dikategorikan seperti berikut:

Ubat-ubatan yang menyebabkan keguguran rambut

Telogen effluvium
Terdapat sejumlah besar dadah yang menyebabkan keguguran rambut yang membawa kepada satu keadaan yang dipanggil telogen effluvium (TE). Dalam kes ini, kebanyakan Tukang dalam fasa pertumbuhan aktif beralih ke rehat (telogen), peringkat pertumbuhan yang bebas. Bulu yang masih di peringkat bebas semakin meningkat untuk beberapa bulan akhirnya menumpahkan dalam jumlah besar. Beberapa kali keadaan ini boleh dikelirukan dengan keguguran rambut wanita genetik. Walau bagaimanapun, biasanya TE dicirikan oleh umum penipisan rambut yang tidak mengikut mana-mana corak yang tertentu. Terdapat lebih banyak penipisan di atas kulit kepala daripada sisi dan belakang kulit kepala. Rambut yang akan menumpahkan biasanya akan bulu telogen yang boleh diiktiraf oleh sebuah mentol kecil keratin pada hujung akar. Ubat-ubatan yang diketahui untuk menyebabkan kehilangan rambut secara tiba-tiba adalah seperti berikut:

Anak kontraseptif lisan •
• Anti ubat Tiroid
• Ubat tekanan darah (seperti beta-blockers atau pil air)
• Ubat-ubatan menipis darah seperti coumarin, heparin dan propanolol
• Excessive vitamin A
Ubat-ubatan mengurangkan kolesterol •
• Ubat-ubatan Anti-histamines/ulser
• Ubat-ubatan anti-convulsant
• Ubat-ubatan anti-thyroid
• Bebas steroid Ubat anti-radang
• Artritis dadah
• Ubat anti-depressant tricyclic

Telogen effluvium bukanlah biasanya bentuk keguguran rambut yang kekal. Akhirnya, folikel rambut boleh pulih. Pemulihan dan kembali rambut biasa ketumpatan adalah sangat lambat dan juga boleh mengambil beberapa bulan selepas faktor causative yang dikeluarkan.

Anagen Effluvium
Selain telogen effluvium, Terdapat satu lagi keadaan yang dipanggil sebagai anagen effluvium yang boleh terdorong oleh ubat-ubatan tertentu. Ubat-ubatan yang menyebabkan keguguran rambut jenis ini adalah ubat-ubatan cytoxic yang diberi untuk terapi kanser. Ubat-ubatan dan lain-lain itu menghentikan percambahan sel-sel yang bertanggungjawab ke atas pertumbuhan rambut. Berbeza dengan telogen effluvium, anagen effluvium melibatkan menumpahkan rambut anagen yang boleh diiktiraf akhir akar tirus atau burung. Keadaan ini menyebabkan keguguran rambut yang pesat, kadang-kadang setakat kehilangan semua rambut kulit kepala. Keguguran rambut yang boleh menjadi sangat luas, tetapi sering boleh diterbalikkan apabila ubat dihentikan.

Selain daripada ubat-ubatan yang menyebabkan keguguran rambut, Terdapat beberapa faktor lain bertanggungjawab untuk kehilangan rambut secara tiba-tiba. Ini termasuk yang berikut:

• Diet kekurangan – kekurangan vitamin atau mineral dan terutamanya besi

• Kemalangan berdiet – folikel rambut dalam kes ini tidak boleh tumbuh kekurangan nutrien.

• Hormon/kehamilan/kelahiran – tahap hormon yang tidak normal di kalangan wanita terutama semasa kehamilan dan kelahiran kanak-kanak yang dikenali untuk menghasilkan kehilangan rambut disebabkan oleh kekurangan nutrien, embrio atau pemakanan bayi menyebabkan longkang yang terakhir bekalan
• Demam induced alopecia – tinggi suhu badan, sebagai tindak balas kepada penyakit kronik yang berjangkit, tekanan yang membahagikan sel-sel folikel rambut dan mereka bertindak balas dengan mengurangkan aktiviti dan berhenti berkembang.

• Sinaran ultra violet (UV) – sinaran UV dos rendah boleh memusnahkan sesetengah sel-sel sensitif folikel rambut dan melambatkan pertumbuhan aktiviti

• Kehilangan darah yang akut – kehilangan darah secara berkesan kelaparan folikel rambut nutrien yang memaksa mereka ke dalam aktiviti yang berkurangan

• Hyperthyroidism atau
Hipotiroidisme – di bawah dan ke atas aktiviti hormon Tiroid telah memberi kesan yang mendalam pada folikel rambut aktiviti yang membawa kepada keguguran rambut.

• Tekanan fizikal yang melampau seperti pembedahan – pembedahan meletakkan tekanan fizikal dan emosi yang melampau pada individu dan boleh membawa kepada telogen effluvium

• Emosi tekanan – tekanan emosi yang kronik atau kejutan secara tiba-tiba boleh menjejaskan menjejaskan folikel rambut walaupun mekanisme yang kerjanya tidak diketahui

• Teruk penyakit – penyakit yang teruk atau kronik mengubah tubuh manusia berfungsi dengan normal dan ini mungkin mempunyai kesan ke atas folikel rambut.

• Basuh berlebihan, pengeringan dan perming – semua proses ini menyebabkan gangguan cuticles rambut di beberapa tempat-tempat yang menyebabkan bengkak dan pergaduhan di tempat-tempat tersebut. Ia akhirnya akan membawa kepada keguguran rambut.
Tetapi dalam kebanyakan kes rambut gugur tidak kekal. Pertumbuhan rambut boleh dipulihkan selepas faktor yang menyebabkan keguguran rambut dikeluarkan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *