Punca, gejala dan masalah ulser perut

Punca, gejala dan masalah ulser perut

Ulser perut merupakan salah satu masalah kesihatan berleluasa di kalangan rakyat semua peringkat umur. Walaupun terdapat oodles sebab bagi pembangunan ulser perut, salah satu sebab biasa yang tapak doktor adalah orang ponteng dalam menu atau tidak makan pada waktu. Walau bagaimanapun, sebelum kita bermula, marilah kita lihat Apakah ulser perut adalah. Juga dikenali sebagai ulser peptic ulser perut adalah hakisan di dalam saluran gastrousus perut. Ulser duodenum yang biasanya berlaku di dalam usus kecil betul-betul di bawah perut. Ulser gastrik adalah orang-orang yang akan terbentuk di dalam perut, sebab yang mungkin pembentukan gas apabila orang gagal untuk makan tepat pada masanya. Ulser perut adalah berjangkit dalam alam semula jadi; Itulah, ia boleh merebak dari seorang ke seorang yang lain. Ulser yang berlaku di dalam duodenum adalah Benigna manakala ulser perut kadang-kadang boleh menjadi malignan. Ulser perut boleh berbeza-beza dari saiz 0.8 inci untuk kira-kira ¾ inci.

Punca-punca ulser peptic:

Punca utama ulser perut adalah jangkitan pada lapisan usus yang disebabkan oleh pengeluaran asid hidroklorik berlebihan dalam perut. Keadaan ini berlaku apabila orang yang melangkau atau gagal mengambil makanan pada waktu. Kerana tiada pengambilan makanan, kelenjar yang menghasilkan asid HCL bagi keadaan beralkali yang akhirnya menyakitkan dalam lapisan usus. Jangkitan pada lapisan gastrik dan duodenum oleh bakteria Helicobacter pylori adalah satu lagi sebab yang biasa bagi ulser perut. Jangkitan disebabkan oleh bakteria ini boleh dapat dihantar dari seorang ke seorang yang lain melalui makanan atau air. Walau bagaimanapun, jangkitan ini boleh dirawat dengan antibiotik. Apa-apa kecederaan pada lapisan mukosa yang juga boleh menyebabkan ulser gastrik. Sebagai hakikatnya, terlalu banyak tekanan boleh juga menyebabkan rembesan asid hidroklorik yang seterusnya boleh mengakibatkan pembangunan ulser perut. Kajian telah menunjukkan bahawa penggunaan ubat tahan sakit seperti aspirin yang kerap juga boleh membawa kepada pembentukan ulser peptic. Doktor mengatakan bahawa minum berlebihan dan merokok juga boleh menyebabkan ulser perut.

Gejala:

Gejala ulser perut yang pertama dapat diperhatikan apabila seseorang itu mengalami rasa Bahang di dalam perut. Kerengsaan ini boleh bertahan selama kira-kira 30 minit atau lebih. Ulser peptic yang boleh menyebabkan senak atau kebuluran juga bersambung dengan pedih ulu hati. Kesakitan mungkin kedengaran di kawasan abdomen atas atau berhampiran dengan breastbone. Kebanyakan pesakit ulser mengalami sakit ini pada waktu malam; Walau bagaimanapun, seseorang boleh mendapatkan pelepasan sementara yang minum segelas susu atau air suam dan mengambil satu nap. Walau bagaimanapun, jika anda sedang mencari untuk remedi rumah yang cepat untuk menghindari kerengsaan, anda boleh melayari internet dan merujuk Laman web yang menggunakan mana-mana sambungan Internet berkelajuan tinggi seperti FiOS Internet.

Selera makan adalah satu lagi gejala ulser perut. Walau bagaimanapun, ini boleh menjadi pelik pada masa-masa. Sesetengah pesakit mungkin tidak berasa lapar sekali manakala ada yang sentiasa merasakan perut kosong. Terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa orang boleh meletakkan terlalu banyak berat badan tiba-tiba walaupun dia tidak makan juga walaupun terdapat satu lagi kategori orang-orang yang cenderung untuk makan dengan baik namun mengalami penurunan berat badan. Majoriti rakyat dengan ulser peptic juga mengalami muntah-muntah dan rasa tidak selesa dengan serta-merta setelah makanan mereka.

Masalah yang berkaitan dengan ulser perut:

Masalah utama dengan ulser perut adalah bahawa ia memberi kesan kepada saraf dalam dan sekitar perut. Ini boleh menyebabkan sejumlah besar sakit. Kadang-kadang, ini boleh juga menyebabkan perpecahan atau hakisan saluran darah atau lusuh di sepanjang dinding perut yang menyebabkan peritonitis. Walaupun ulser perut adalah perkara biasa, ia adalah satu masalah kesihatan yang tidak boleh diabaikan. Perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah untuk berunding dengan doktor tanpa sebarang kelewatan dan mendapatkannya dibersihkan sebelum gejala bertukar liar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *