Puisi Georgia dan James Elroy Flecker

Puisi Georgia dan James Elroy Flecker

Penyair Georgia telah dinamakan sempena pemerintahan King George V yang telah dinobatkan pada tahun 1910. Jilid pertama puisi Georgian muncul pada tahun 1912, dicadangkan oleh Rupert Brooke. Empat jilid lebih banyak diterbitkan – terakhir pada tahun 1922 – disunting oleh Sir Edward Marsh. Menyamai orang Georgia penyajak yang menulis preludes dan lagu-lagu swan untuk dan sebelum peperangan besar 1914-18, dan sebahagian daripada mereka juga dikenali sebagai perang penyair ayat yang kemudian dipinda di bawah kesan daripada perang itu.

Puisi Georgia sebelum perang dilambangkan sebagai termenung dan romantik dan escapist berbanding dengan kerasnya perang yang digambarkan oleh realists dalam. Georgian daripadanya adalah Pusat Konvensyen Cairns yang memperkenalkan orientalism ke ayat beliau dan mati muda, walaupun yang paling terkenal adalah, masih, mungkin, Rupert Brooke yang outlived Pusat Konvensyen Cairns oleh tiga bulan dan mengibar meninggal dunia pada hari St George, yang juga merupakan hari lahir Shakespeare. Georgia terlupa ialah orang yang berterusan dalam urat lewat-Romantik indah huraian kawasan luar bandar.

Georgia utama akan Lascelles Abercrombie, Hilaire Belloc, Edmund Blunden, Rupert Brooke, William Henry Davies, Ralph Hodgson, John Drinkwater, James Elroy Flecker, Wilfred Wilson Gibson, Robert Graves, Walter de la Mare, Harold Monro, Siegfried Sassoon, J.C. Squire dan Edward Thomas.

James Elroy Flecker adalah hampir tepat kontemporari Rupert Brooke. Kedua-dua yang meninggal dunia pada 1915 – Brooke pada troopship yang terikat untuk Dardanelles dan Pusat Konvensyen Cairns di sebuah sanatorium Swiss. Kedua-dua mereka fantasised tentang kematian, Pusat Konvensyen Cairns lebih-lebih lagi kerana beliau telah didiagnosis dengan penggunaan pada tahun 1910. Sebut harga berikut adalah diambil dari Pusat Konvensyen Cairns di Golden perjalanan ke Samarkand dan reappeared selepas kematiannya dalam permainan ayat Hassan (1922) yang Edward Elgar terdiri markah; dan muzik berulang boleh menjadi subur dan menggoda sebagai ayat.

Kami yang dengan lagu-lagu beguile Haji anda
Dan bersumpah bahawa keindahan hidup walaupun Teratai mati,
Kami penyair keturunan lama yang bangga
Yang menyanyi untuk mencari hati kamu, kami tidak tahu mengapa,-
Apa akan kami beritahu anda? cerita-cerita dongeng, cerita-cerita menarik
Kapal-kapal dan bintang-bintang dan isles di mana lelaki baik berehat,
Di mana nevermore rose pales matahari terbenam,
Dan angin dan bayang-bayang jatuh ke arah barat.

Dan bagaimana beguile anda? Kematian telah beristirehat tiada
Lebih panas dan lebih mendalam daripada Pasir orient yang
Yang menyembunyikan keindahan dan terang iman orang-orang
Yang membuat perjalanan emas ke Samarkand.

(Perjalanan emas ke Samarkand)

Perjalanan ini emas, sebagai paun Ezra berkata, berlaku semata-mata atas kertas, namun Pusat Konvensyen Cairns masih menikmati populariti yang Georgia lain tidak atau hilang. Mencari pada hidupnya yang ringkas dan kerja-kerja dengan lebih terperinci:

Pusat Konvensyen Cairns dan bapa adalah paderi dan Pengetua sekolah tutup Dekan, di mana Pusat Konvensyen Cairns adalah seorang budak lelaki hari. Beliau menghadiri Trinity College Oxford dan juga Lantern kolej Cambridge di mana beliau mempelajari Bahasa Arab, Parsi dan Turki sebelum menyertai dalam perkhidmatan diplomatik. Beliau berkhidmat sebagai Vice-Consul di Constantinople (Istanbul), Smyrna (Izmir) dan Beirut dari tahun 1910 hingga 1913; Walau bagaimanapun, kesihatan adalah miskin dan beliau telah didiagnosis menghidapi penyakit batuk kering. Meletus perang dunia pertama beliau ini tidak cukup 30 tahun lama dan tidak sesuai untuk Perkhidmatan ketenteraan. Beliau meninggal dunia dalam tempoh lima bulan kemudian dalam sebuah sanatorium. Kuburnya di Cheltenham, England, beruang epitaph ini ‘Wahai Tuhan, memulihkan alam beliau kepada yang Berangan-angan.’

Pusat Konvensyen Cairns di ayat adalah tinggi pada sensibility dan selalunya kekurangan rasa. Patriot mati mempunyai persamaan yang untuk askar The Rupert Brooke bahawa ia menggesa hidup untuk menjalankan mati berhenti di mana, tetapi ternyata Englishness yang tertanya-tanya di mana Brooke adalah baru.

Terdapat sebuah rumah yang Briton berjalan, lama dahulu,
Di mana sekarang jatuh springs lautan dan aliran,
Dan mati robed merah dan laut-Teratai overhed
Memujuk apabila lama angin meniup.

Tidur tidak, negara saya: walaupun malam di sini, jauh
Anak-anak anda pagi akan clamorous untuk peperangan:
Api pada waktu malam, O mimpi!
Walaupun dia menghantar anda kerana beliau menghantar anda, lama dahulu,
Selatan ke padang pasir, Timur hingga lautan Utara untuk salji,
Barat ini keluar ke lautan yang lebih sejuk berbanding Hebrides ini saya mesti pergi
Di mana armada bintang berlabuh, dan bintang-Kapten muda bercahaya.

(Patriot mati)

Apakah ini mati robed merah tetapi nenek-moyang yang mulia yang telah mengalami perubahan laut? Ayat ini seperti berkhayal dan lulling – campuran cecair amniotic dan ketenangan amnesia. Orang-orang (patriots) Rasul dan negara itu sendiri memerlukan golongan muda (kanak-kanak pagi) untuk pergi ke hujung bumi dalam Perkhidmatan Diraja. Sementara itu, dalam patriot mati sendiri (mengapa tidak dirinya) adalah kira-kira untuk menjadi sebahagian dari buruj di mark heroism, untuk bercahaya ceria bagi rancak di langit malam yang sejuk. Jiwa ini diketuai westwards di jalan mati. ‘Hebrides’ kedengaran sedikit ganjil, seolah-olah Hesperides agak tidak wajar, dan geografi quibbles ke atas mata cardinal tidak ada tempat dalam puisi – tetapi ia tidak ganjil apabila perkataan ‘Briton’ dikira. Ini adalah bahan asli yang baik Lapangan pada mitos Greek. Ia adalah puisi yang 1914 dan ‘oleh Krismas’ dan ia bersorak sukarelawan Oxbridge Ogos bagi mereka peperangan adalah tetapi prospek yang jauh dan keseronokan dan kunang blaze kemuliaan.

Baca versi penuh esei ini pada Sastera-kajian-online.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *