Puing sehingga pendidik insurans

Puing sehingga pendidik insurans

Cadangan yang akan membantu menghadkan para pendidik belanja insurans kesihatan menggunakan wang yang dimaksudkan untuk keperluan masa depan. Paul Hubbert, Setiausaha Eksekutif Persatuan pendidikan Alabama, digariskan dalam surat berita Nov. 14 AEA di.

Ia akan pasang kekurangan $238 juta dalam pelan insurans kesihatan para pendidik.

Tetapi cadangan itu boleh menimbulkan masalah jangka panjang, kata Marc Reynolds, sistem Alabama persaraan Timbalan Pengarah yang menyelia program ini.

Hubbert menulis bahawa untuk menavigasi 2011 yang kasar awam pendidikan pekerja insurans kesihatan Program boleh ketuk program akaun simpanan yang ditubuhkan untuk keperluan masa depan.

Tetapi mengingatkan Reynolds berbanding menggunakan program simpanan jangka panjang untuk penyelesaian jangka pendek.

“Mereka akan pembiayaan operasi mereka berterusan daripada simpanan dengan tiada pelan nyata untuk meletakkan ia kembali,” kata Reynolds. “Nanti, simpanan akan hilang. Kita akan betul-betul kembali ke sana tahun depan dengan masalah yang sama dan tiada simpanan untuk kembali.”

Di Hubbert cadangan termasuk menggunakan $60 juta dari dana yang Perlembagaan sediakan untuk membantu membayar manfaat bakal pesara, $22 juta Medicare pembayaran balik rancangan untuk ubat-ubatan preskripsi Medicare-layak pesara dan

$8 juta dari surcaj premium itu lebih tinggi, yang membayar perokok.

Gabungan tiga sumber akan menjana $90 juta dan mengurangkan kekurangan 2011 baki kepada $148 juta.

PEEHIP Lembaga akan membincangkan penyelesaian pada Mesyuarat 10 Dis..

“Kita mesti membuat keputusan yang akan membuat PEEHIP fiskal Bunyi, ketika sedang sebagai adil dan tidak menyakitkan seperti yang mungkin,” Hubbert menulis. Beliau digelar hasil masalah tempoh bajet paling sukar dalam satu generasi.

Reynolds berkata rancangan PEEHIP semasa tidak mapan kerana ia kekurangan dana untuk membayar manfaat bakal pesara, dianggarkan kira-kira $12 bilion.

Dana persaraan Perlembagaan yang Hubbert mencadangkan menoreh untuk menala sebanyak $60 juta mengandungi hanya $600 juta kepada $12 bilion diperlukan untuk masa depan, Reynolds berkata.

Dalam lepas tahun, PEEHIP Lembaga Pengarah membuat keputusan tentang perlindungan pelan kesihatan dan meminta diperlukan hasil tambahan daripada badan perundangan, mengekalkan sumbangan ahli yang rendah. Tetapi Hubbert dan Reynolds berkata hasil negeri yang hanya tidak ada untuk mengambil pelan insurans tambahan kos bagi tahun 2011.

Perubahan jangka panjang diperlukan, kata Reynolds.

Pada bulan Oktober, Reynolds memberi Lembaga Pengarah pilihan yang menjana hasil lain. Mereka termasuk sedikit kenaikan premium bulanan ahli dan perubahan dalam co-pays untuk Lawatan doktor, preskripsi ubat-ubatan dan perkhidmatan yang berkaitan.

Hubbert berkata selepas Mesyuarat Oktober bahawa beliau tidak menjangka Lembaga untuk bertindak tergesa-gesa atas masalah serta-merta, tetapi lebih suka untuk menunggu untuk melihat berapa banyak pembiayaan badan perundangan boleh menyumbang sesi yang akan datang. Katanya, kos peribadi pekerja rendah untuk perlindungan Kesihatan adalah sebahagian daripada pakej yang menarik guru-guru yang baik Alabama.

Kakitangan pendidikan sepenuh masa yang bebas-perokok membayar $2 sebulan untuk perlindungan premium tunggal kesihatan dan $134 untuk perlindungan keluarga. Pekerja separa masa membayar kadar yang berbeza. Semua tetapi dua atau tiga sistem sekolah di negeri ini mengambil bahagian dalam rancangan Kesihatan PEEHIP.

Kebanyakan PEEHIP ahli Lembaga Pengarah yang mewakili Kumpulan pendidikan yang berbeza, telah berkata juzuk mereka memahami beberapa perubahan akan datang.

Satu lagi petunjuk perubahan datang apabila Penguasa pendidikan Joe Morton ditanya di Lembaga pendidikan untuk meluluskan pembekuan PEEHIP sumbangan dalam fiskal dalam Bajet 2011 K-12.

Lembaga sekolah Negeri meluluskan resolusi pada Mesyuarat terakhir menyokong beku di peringkat 2010.

Bajet pergi ke gov Bob Riley untuk pertimbangan dalam cadangan bajet 2011 beliau kepada badan perundangan.

Morton berkata minggu lepas pekerja mengharapkan perubahan kerana bayaran premium insurans kesihatan yang semakin meningkat.

“Tetapi perubahan tidak hanya kira-kira meningkat sumbangan bulanan,” katanya. Perubahan lain yang melibatkan peningkatan co-pays dan pelarasan lain kepada pelan kesihatan yang dapat membantu mengimbangi Tabung, Morton berkata.

“Terdapat gabungan perubahan perundangan yang boleh membuat kerja-kerja ini,” katanya. Dengan cara ini, jika ada mana-mana pertumbuhan dalam Tabung Pendidikan Amanah, “ia boleh pergi ke dalam bilik darjah.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *