Puan Coretta Scott Raja

Puan Coretta Scott Raja

Bersama-sama dengan lelaki itu, Raja Scott Coretta dan Dr. Martin Luther King, Jr. dibuat satu perkongsian luar biasa. Ia mengakibatkan bukan sahaja berbakat empat kanak-kanak, ia juga membantu itu amalan yang devoting hidupnya untuk nilai tertinggi maruah manusia dalam perkhidmatan kepada perubahan sosial. Ia seolah-olah hitam orang di Amerika punya waktu untuk kasut yang mungkin melibatkan sesuatu yang lain daripada Kasut. Jadi dia adalah agak enraptured dengan prospek persembahan seni beliau – dengan cara yang di seluruh dunia dan televisyen.

“Corrie” adalah seorang wanita muda yang bagus yang mempunyai seorang tokoh yang hebat dalam Perdana beliau, berhati-hati dipupuk agar beliau ibu yang sangat baik. Namun, dia terpaksa menahan kepayahan menyakitkan dilihat sebagai “luar tabii” kerana dia adalah berwarna, dan dilihat sebagai seseorang yang boleh ditolak sekitar dengan cara yang sia-sia. Dia membesar dengan kehidupan yang biasa masa, perlu berjalan kaki lima kilometer ke sekolah setiap hari. Yang agak bertahan sebagai seorang wanita muda, dia berfikir bahawa dia tidak mungkin mencapai kehidupan yang penuh; ini ternyata sama sekali tidak akan berlaku.

Selain itu, beliau dan Dr. Raja dibuat beberapa cukup comel. Dia berkahwin dengan agak muda, setelah bertemu dia di Kolej Boston. Cara ia pergi dalam kehidupan Kadang-kadang. Corrie perlu menyelesaikan bagi kehilangan keperibadian beliau yang agak, dan menjadi hilang dalam bayang-bayang seorang lelaki hebat. Tetapi dia selama-lamanya akan mengekalkan Kecantikan beliau, dan tidak seperti suaminya, dia tidak pernah menjadi berlebihan berat badan, mati tidak serangan atau pembunuhan – tetapi pada usia yang agak maju di katil hospital yang selamat, bersih, di sebuah hospital diasingkan. Dan lagi bagi sebab-sebab tertentu, walaupun hitam orang seolah-olah mempunyai masalah mencari kubur mereka betul. Saya tertanya-tanya diri sendiri jika ini mempunyai apa-apa kaitan dengan tuduhan biasa “sihir”, tetapi saya rasa itu hanya politik – dan cubaan untuk mendapatkan Raja-Raja yang dikebumikan di kawasan yang baik dan dengan gaya yang menjadi kedudukan mereka.

Ruangan tunggal yang perumahan badan lelaki yang hebat di Taman Pusat Raja bagi perubahan sosial yang Nonviolent telah digantikan dengan yang lebih besar, dan badan Coretta Scott King telah dipindahkan kepadanya dari kubur yang sementara. Beliau meninggal dunia pada 78 pada 30 Januari komplikasi dari angin ahmar dan kanser ovari. Ini adalah secara teknikal kubur ketiga bagi Martin Luther King, Jr. yang telah dibunuh di Memphis pada 4 April 1968. Beliau merupakan kali keempat daripada siri semakin mengerikan: JFK pada tahun 1961, Bobby Kennedy pada tahun 1963, Malcolm x: pada tahun 1965 dan akhirnya MLK pada tahun 1968.

Tetapi hakikatnya, sepanjang tempoh ini, orang lain terpaksa merenung kehidupan melampau kesengsaraan dan kemusnahan sosial. Dua orang yang disebutkan dalam cerita ini mungkin secara tidak sengaja tidak telah dilakukan cukup untuk mereka. Baik, mereka telah hanya manusia. Mungkin mereka sengaja menyumbang kepada sistem kepercayaan yang jahat akan ke neraka selepas anda meninggal dunia, sedang orang-orang agama yang melibatkan. Dr. Raja dirinya benar-benar membenci mengawet mayat/kadaver ini, dan telah bercakap mendalam terhadapnya.

Walau bagaimanapun, ini bukanlah yang besar soalan lagi. Benar-benar, seperti pemanasan global kini telah digantikan banyak isu-isu sosial, masalah-masalah ini tidak terus pada hari-hari seperti dulu. Saya perlu tertanya-tanya walaupun kira-kira MLK “kami” dan keluarganya; Saya telah mendengar beberapa mesej ganjil tentang mereka, kadang-kadang di Internet, kadang-kadang dalam tidur saya – dan kadang-kadang mereka datang kepada saya apabila saya bangun, dari mana, saya tidak akan mula mengenali.

Sementara itu, pada masa lalu, Puan Raja mengembara seluruh Amerika dan dunia yang bercakap bagi pihak keadilan kaum dan ekonomi, wanita dan kanak-kanak hak, maruah gay dan lesbian, kebebasan beragama, keperluan yang miskin dan tiada tempat tinggal, penuh-pekerjaan, peluang-peluang pendidikan, penjagaan kesihatan, perlucutan senjata nuklear, dan ekologi kewarasan. Pendek kata, biarkan wanita ini pekerjaan produktif yang dia telah bermula lebih awal di sekolah memandu beliau dari proses berkabung yang paling dahsyat.

Dr. King telah meninggal dunia pada ketika berusia 39, dia adalah agak sepi, walaupun coterie kelompok yang besar peminat dan rakan-rakan. Jadi proses berkabung beliau adalah oleh itu cukup berkurangan. Beliau telah berkahwin dengan lelaki itu adalah seorang lelaki yang bijak bakat. Dia tidak dapat mencari sesiapa yang lebih baik, jadi dia tidak berkahwin semula.

Dengan jelasnya bahawa hampir telah menyelamatkan dunia telah terus menerus pada jiwa beliau. Dia telah menjadi seorang tokoh utama dunia, dan dia telah jadi berhampiran bahagian atas gunung tertinggi, dia mengambil keputusan untuk terus mengajar kata-kata perubahan sosial. Dia telah telah berbuat demikian juga, tetapi kehilangan beliau bukan salah satu dari yang dia dapat memulihkan. Di sisi lain, beliau sudah tentu mempunyai banyak untuk mencukupkan untuknya – dengan perjuangan beliau untuk maruah orang lain.

Dalam kerjaya yang cemerlang dan produktif, beliau telah memberi sokongan beliau kepada seluruh dunia, demokrasi dalam pergerakan dan berkhidmat sebagai perunding kepada pemimpin-pemimpin dunia yang banyak dalam pergerakan demokrasi di seluruh dunia. Dia mengembara dunia untuk Beritahu seberapa ramai orang yang mampu untuk mendengar beliau pada masa itu bahawa walaupun dia adalah seorang balu grieving, beliau telah banyak berkongsi dengan semua orang mengenai hak-hak manusia yang mendapat bagi seluruh dunia yang ditindas atau sekurang-kurangnya, untuk versi sayap kiri itu.

Semasa 1980-an, Coretta Scott King juga telah lama pembangkang apartheid, beliau menyertai siri sit-in protes di Washington yang mendorong demonstrasi di seluruh negara terhadap dasar-dasar kaum Afrika Selatan. Pada tahun 1986, beliau mengembara ke Afrika Selatan dan bertemu dengan Winnie Mandela. Selepas beliau kembali ke Amerika Syarikat, beliau secara peribadi menyarankan Presiden Ronald Reagan meluluskan sekatan terhadap Afrika Selatan. Raja Coretta juga kekal aktif dalam pertubuhan wanita pelbagai, termasuk Pertubuhan Negara untuk wanita, Liga Antarabangsa wanita untuk keamanan, dan gereja wanita Bersatu.

Dia meletakkan beliau latihan muzik menggunakan seluruh perjuangan kebebasan hitam, mengambil bahagian dalam “kebebasan konsert,” termasuk bacaan puisi, nyanyian, dan ceramah-ceramah yang berkaitan dengan sejarah pergerakan hak awam. Hasil kutipan daripada konsert ini telah didermakan kepada di Selatan Kristian kepimpinan persidangan (SCLC). Dia menemani suaminya banyak lawatan beliau, perjalanan ke Ghana pada tahun 1957 dan India pada tahun 1959. Pada tahun 1962, Coretta Scott King’s kepentingan dalam usaha perlucutan senjata membawa dia ke Geneva, Switzerland, di mana beliau berkhidmat sebagai wanita mogok untuk keamanan mewakilkan kepada Persidangan pelucutan senjata tujuh belas-negara.

“Hari ini Puan Raja adalah aktif dalam parti politik yang banyak. Beliau adalah ahli Forum kepimpinan hitam dan hitam kepimpinan Roundtable. Beliau juga terus memberi ucapan yang menyokong kepercayaan politik beliau nonviolent perubahan,”adalah apa Laman web berkata tentang beliau pada tahun 2006. Beliau meninggal dunia kemudian pada tahun yang sama. Sepuluh bulan selepas kematiannya, Coretta Scott King adalah di tempat persemadian beliau di sebelah suaminya, Ketua hak awam terbunuh Michael King. Beliau kini dikenali oleh salah satu tajuk Nya banyak, kononnya, di tapak kubur, mungkin salah satu Rev. Dr. Martin Luther, King, Jr.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *