Pterostilbene merendahkan kolesterol

Pterostilbene merendahkan kolesterol

Pterostilbene, kompaun berry yang ditemui di blueberry dan anggur, boleh membantu merendahkan kolesterol dan mencegah penyakit jantung. Ia dijumpai pterostilbene itu adalah sama seperti dalam aktiviti ciprofibrate, sejenis ubat komersil yang merendahkan kolesterol LDL dan triglycerides.

Pertanian Penyelidikan Perkhidmatan ahli kimia Agnes Rimando berkata: “tetapi ciprofibrate boleh mempunyai kesan sampingan seperti rasa loya dan sakit otot. Pterostilbene mensasarkan penerima tertentu yang sama sebagai ciprofibrate, tetapi ia mungkin mempunyai kesan sampingan yang kurang.”

Pengumuman yang menjana gelombang perhatian untuk pterostilbene, bukan sahaja di Amerika tetapi di negara-negara lain juga. Sekurang-kurangnya dua organisasi berita di Great Britain secara langsung disebabkan oleh dalam jualan British blueberry di Rimando penemuan. Dan keputusan makmal Oxford telah sejak telah oleh Syarikat-syarikat yang memasarkan produk keluarannya blueberry cabutan untuk jus menumpukan kepada pterostilbene yang tersedia secara komersil itu sendiri.

Penyelidik Tempahan berlari satu kajian dengan tinggi-trigliserida lelaki sukarelawan, berusia 39 ke 66 tahun, untuk melihat kesan DHA (asid lemak politaktepu yang ditemui secara semula jadi dalam ikan-kaya minyak, seperti ikan salmon dan ikan kembung, acida pendek untuk docosahexaenoic) triglycerides puasa dan postmeal dan kuantiti dan saiz kolesterol HDL, kolesterol LDL dan kolesterol VLDL zarah-zarah. Trigylcerides tinggi, tinggi kolesterol keseluruhan dan bilangan zarah-zarah yang kecil LDL kolesterol di dalam darah yang tinggi meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.

Selama 90 hari, separuh daripada sukarelawan 34 diambil tentang satu-setengah sudu teh DHA setiap hari, selain daripada makan dengan kerap, manakala separuh lagi dimakan jumlah sama minyak zaitun.

Sampel darah menunjukkan bahawa DHA berkurangan sebanyak 22 peratus bilangan zarah kolesterol LDL kecil, saiz yang paling berbahaya kepada sistem kardiovaskular. Ia juga menurun tahap trigliserida 24 peratus dalam sampel kedua-dua puasa dan postmeal, sambil meningkatkan bilangan zarah kolesterol LDL yang besar sebanyak 127 peratus. Dijalankan oleh co-investigators Persekutuan dan Universiti, ini adalah salah satu daripada hanya kira-kira sedozen kajian yang telah dilakukan pada manusia untuk menilai kesan DHA dengan sendirinya.

Dalam kajian campur tangan pemakanan dalam Kanak-Kanak (cakera), kanak-kanak yang menerima pakai yang disyorkan rendah lemak, diet rendah kolesterol menurun mereka pengambilan lemak keseluruhan, lemak tepu dan kolesterol dalam tahun pertama pengajian yang mengekalkan tahap kolesterol LDL yang lebih rendah untuk beberapa tahun lagi.

“Ini adalah kajian pertama saiz ini untuk meneliti kesan jangka panjang mengurangkan lemak tepu diet dan pengambilan kolesterol di kalangan kanak-kanak,” kata Pengarah Dr. Claude Lenfant, nadi negara, paru-paru, dan darah Institute (NHLBI). “Cakera mengesahkan bahawa perubahan pemakanan kanak-kanak dengan tahap kolesterol LDL yang tinggi boleh menggagalkan pembangunan aterosklerosis tanpa kesan-kesan yang buruk.”

Belajar campur tangan pemakanan kanak-kanak telah dijalankan di pusat-pusat perubatan yang enam dan melibatkan lebih daripada 650 kanak-kanak yang mula belajar di peringkat umur 8 hingga 10. Peserta layak memiliki tahap kolesterol LDL yang dianggap garis sempadan yang tinggi (111.5 mg/dL atau yang lebih tinggi bagi kanak-kanak lelaki dan 117.5 mg/dL atau yang lebih tinggi bagi kanak-kanak perempuan).

Kolesterol darah kajian tahap dalam Kumpulan intervensi adalah lebih rendah daripada orang-orang di dalam Kumpulan penjagaan biasa, dengan perbezaan yang signifikan antara Kumpulan-Kumpulan yang ditemui pada satu tahun dan tiga tahun. Pada tiga tahun, paras kolesterol LDL cakera peserta dalam Kumpulan intervensi secara purata seramai 2.5 peratus lebih rendah daripada paras kolesterol LDL daripada orang-orang di dalam Kumpulan penjagaan biasa.

Penyusuan susu ibu pada peringkat awal adalah dikaitkan dengan lebih rendah indeks jisim badan (BMI) dan meningkatkan kolestrol HDL di dewasa berbanding bottle-fed peserta mengikut Kebangsaan jantung, paru-paru, dan darah Institute (NHLBI).

Secara keseluruhan 26 peratus peserta telah bayi sebagai bayi, seperti yang dilaporkan oleh ibu-ibu mereka, dan peserta yang ditemui mempunyai BMI yang lebih rendah dan peningkatan tahap kolesterol HDL dalam dewasa.

Satu analisis baru subkumpulan peserta dalam wanita Kesihatan inisiatif (WHI) hormon terapi klinikal yang menunjukkan bahawa wanita yang sihat, putus haid paras kolesterol darah yang akan biasa atau lebih rendah tidak jangka pendek, meningkatkan risiko serangan jantung apabila mengambil terapi hormon.

Dalam khususnya, putus haid wanita yang mempunyai sejarah penyakit jantung tetapi nisbah kolesterol lipoprotein low-density (LDL atau “buruk”) untuk high-density lipoprotein (HDL, atau “baik”) yang tiada kolesterol adalah kurang daripada 2.5 berada di tidak meningkatkan risiko serangan jantung dan kematian disebabkan oleh serangan jantung dari mengambil estrogen dan progestin atau estrogen sahaja, berbanding untuk rakan-rakan mereka yang tidak mengambil terapi hormon, selepas empat tahun susulan.

Walau bagaimanapun, Kebangsaan jantung, paru-paru, dan darah Institute (NHLBI) mencadangkan bahawa wanita tidak perlu mengambil hormon terapi untuk mencegah penyakit jantung, dan wanita yang memilih untuk menggunakan terapi hormon untuk gejala-gejala menopaus harus menggunakan dos mungkin yang terendah bagi tempoh yang singkat.

Rujukan:
Perkhidmatan Penyelidikan Pertanian.

Jika artikel ini diterbitkan semula Sila pastikan link ke laman web saya akan terus hidup.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *