Pt. kesedaran kanser payudara 3: Biopsy kanser payudara

Pt. kesedaran kanser payudara 3: Biopsy kanser payudara

Biasanya biopsy yang disyorkan apabila terdapat beberapa jenis tahap pemeriksaan fizikal atau ujian Radiologi. Biopsy kanser payudara yang merupakan satu proses yang membolehkan doktor mengambil sedikit tisu dari payudara tisu yang kemudiannya dibawa ke makmal untuk pemeriksaan. Terdapat banyak kaedah biopsy yang boleh dilakukan. Anestetik tempatan adalah satu prosedur yang digunakan untuk kebas suatu daerah tertentu. Anestesia am boleh digunakan juga; yang membenarkan pesakit untuk menjadi ubat pelali sepanjang prosedur keseluruhan. Saiz dan lokasi sekaligus atau abnormaliti adalah apa memutuskan jenis prosedur yang akan digunakan untuk biopsy kanser payudara.

Terdapat jenis yang berbeza sebagaimana yang mereka katakan yang boleh dilakukan dan disebabkan oleh fakta ini disyorkan untuk bercakap mengenai pilihan yang terbaik untuk anda dengan pembekal penjagaan kesihatan anda. Satu kaedah termasuk menggunakan satu jarum halus aspirate. Amalan ini adalah dicadangkan untuk dethatch sista yang dari yang sekaligus. Aspirate jarum halus digunakan untuk mengeluarkan cecair daripada sekaligus itu. Biopsy terbuka atau pembedahan boleh juga dilakukan. Kaedah ini sering memerlukan Anestetik umum di mana pakar bedah akan mengambil sekaligus seluruh atau sebahagian dari kawasan yang terjejas. Satu hirisan dibuat di payudara dan tisu kemudian dikeluarkan. Incisional biopsy dan Excisional biopsy adalah dua jenis sebagaimana yang mereka katakan pembedahan yang boleh digunakan untuk tarik tisu yang mencurigakan atau kanser dari payudara. Incisional biopsy adalah apabila sejumlah kecil sekaligus yang dibawa keluar manakala Excisional biopsy sekaligus keseluruhan diambil dari sini. Terdapat teknik Penyetempatan dawai yang juga boleh digunakan. Ini dilakukan apabila sekaligus yang kecil, mendalam dan sukar untuk mencari. Teknik menggunakan wayar khas yang merupakan tempat ke sekaligus yang menggunakan panduan x-ray. Pakar bedah kemudian mengikuti Kawat itu untuk mencari di mana sekaligus yang berada dalam payudara.

Sebagaimana yang mereka katakan minimum invasif

Wanita mula mendapatkan prosedur yang kurang invasif dan mengganggu untuk badan. Kurang parut payu dara tisu adalah juga sesuatu yang meminta wanita. Instrumen khas dan teknik-teknik yang digunakan untuk membuat ini mungkin. Dengan menggunakan teknologi moden, seperti Mammograms dan komputer, pakar bedah kini dapat melihat imej 3D yang membantu mencari lokasi sebenar pada payudara atau tisu yang mencurigakan dan keluarkan ia dengan jarum.

Biopsy berpandukan ultrasound

Komputer dan transducer boleh digunakan untuk menghantar gelombang bunyi ultrasonik yang akan mencipta imej pada payudara atau jisim. Kaedah ini membantu membimbing jarum manakala pakar bedah sedang di biopsy. Prosedur ini dipanggil biopsy berpandukan ultrasound. Teknik-teknik stereotactic dan berpandukan ultrasound boleh dibantu oleh kanser payudara nada mamma sistem biopsy yang juga tahu sebagai seorang Pembantu vacuumed biopsy. Tiub yang dimasukkan ke dalam payudara sekaligus atau jisim tisu payudara perlahan-lahan suctioned ke dalam tiub dan sebilah pisau yang berputar kemudian membuang tisu. Peranti mudah alih mamogram ini telah diluluskan oleh Pentadbiran ubat dan makanan kami sejak tahun 1999.

MRI yang terbaik

Artikel-artikel yang telah diterbitkan Tempahan mencadangkan bahawa wanita yang mempunyai risiko tertentu akan dapat manfaat daripada ujian MRI atau pengimejan resonans magnetik payudara. Ujian pengimejan resonans magnetik menggunakan medan magnet dan gelombang radio untuk membuat imej komputer yang payu dara. Kaedah ini diperlukan tiada sinaran atau x-ray. Bagi ujian akan memberi manfaat kepada wanita dengan membekalkan lebih banyak maklumat mengenai tisu payudara dan boleh mencegah sebagaimana yang mereka katakan tidak perlu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *