Psychographics Vs demografi

Psychographics Vs demografi

Pernah tertanya-tanya apa perbezaan adalah di antara demografi dan psychographics?

Secara ringkas, demografi membolehkan pemasar untuk menggambarkan yang membeli, tetapi psychographics yang membolehkan mereka memahami mengapa orang membeli. Itulah perbezaan yang penting.

Demografi merupakan akibat boleh diukur segmen populasi ciri-ciri seperti umur, saiz Keluarga, jantina, bangsa, etnik, pendapatan, dan pendidikan. Segmen ini telah lama digunakan untuk mencipta profil pengguna daripada mana-mana penduduk yang diberikan. Segmen demografi namun tidak mengambil kira yang penting budaya pada tingkah laku seseorang.

Terus berkembang, kesan budaya ke atas tingkah-laku pengguna telah lama diadakan memperdalam dan hebat. Pada dasarnya, memahami budaya merupakan banyak meletakkan jari pada denyut keperibadian sesebuah masyarakat. Ia adalah elemen penting dalam mendiagnosis kesihatan keseluruhan mana-mana pelan pemasaran.

Tidak seperti demografi, psychographics menggunakan psikologi, sosiologi dan Antropologi faktor untuk menentukan bagaimana pasaran dibahagikan oleh kegemaran Kumpulan dalam pasaran serta sebab-sebab mereka untuk membuat keputusan membeli, memegang tertentu pandangan atau menggunakan medium dengan cara tertentu. Ia telah dibangunkan circa tahun 1960 dan 1970-an sebagai sebahagian daripada usaha untuk menangani masalah tersebut daripada bergantung semata-mata kepada demografi untuk mencipta profil pengguna. Ia mengambil maklumat yang dikutip oleh segmentations demografi yang lebih luas dan dibahagikan ia berdasarkan budaya penanda yang berkaitan seperti nilai, aktiviti, minat, pendapat dan gaya hidup keseluruhan.

Terdapat banyak sistem segmen yang digunakan melalui bidang psychographic. Mungkin sistem segmen yang paling terkenal adalah dicipta circa tahun 1980 oleh Arnold Mitchell. Sistem Mitchell diletakkan pengguna ke dalam salah satu daripada 9 gaya hidup kelompok yang beliau dirujuk sebagai “VALS”. Walaupun sistem itu asal telah diubahsuai sepanjang tahun, ia adalah pada asalnya berdasarkan splicing yang bersama-sama dari perspektif dari dua terkenal pengkaji sosial, Abraham Maslow (psikologi) dan David Riesman (penyarah).

Hari daripada terus merujuk kepada sistem VALS asal, banyak segmen pemasar yang menggunakan nama generasi Baby Boomer, Gen X dan Gen Y.

Dengan psychographics, sebaik sahaja segmen gaya hidup yang lebih besar akan ditentukan, penyelidik pasaran mesti kemudian menentukan segmen yang menghasilkan sebahagian besar daripada pelanggan bagi produk tertentu. Tindakan ini mengikut satu peraturan perniagaan yang lama, yang 20/80 berpecah. Bagi mereka yang tidak biasa dengan pemerintahan 20/80, dalam pemasaran peraturan menentukan bahawa 20% dari satu produk atau perkhidmatan akaun pengguna bagi 80% dari jumlah produk atau perkhidmatan yang dijual. Untuk menganalisis data segmen kehidupan dan menentukan yang produk-produk 20% pemasar Lihatlah perkara-perkara seperti corak penggunaan dan sikap berat pengguna terhadap produk. Tidak semua pengguna berat akan sama. Memang diketahui bahawa orang yang berlainan mempunyai sebab-sebab yang berbeza untuk melakukan perkara yang sama. Ia adalah tugas penyelidik pasaran untuk menggunakan apa yang mereka pelajari daripada kajian demografi dan psychographic untuk lebih memahami sebab-sebab yang pelbagai.

Kesimpulannya, untuk berjaya dalam dunia hari ini pemasar perlu menggunakan data demografi dan psychographic ke dalam rancangan pemasaran mereka. Walaupun kedua-duanya diperlukan ia adalah baik untuk memahami bahawa perbezaan penting di antara demografi dan psychographics adalah jenis maklumat yang dikumpul. Demografi memberitahu anda siapa pelanggan anda manakala psychographics membantu anda lebih memahami mengapa pelanggan anda membeli dengan cara yang mereka lakukan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *