Psikologi sukan dan visualisasi – berurusan dengan kecederaan

Psikologi sukan dan visualisasi – berurusan dengan kecederaan

Kecederaan sukan adalah satu kemungkinan yang sebenar dan mungkin berkemungkinan untuk kebanyakan atlet pro. Ia tidak perlu hubungi sukan, pemain tenis serta pemain semua mengalami kecederaan semasa latihan dan juga kemalangan yang tidak berkait dengan sukan itu sendiri. Dalam fakta, lagi kerjaya maka itu lebih banyak kemungkinan bahawa pelakon untuk atlet atau sukan tidak akan terlepas kecederaan. Ini boleh menjadi masalah yang nyata bagi orang-orang yang bergantung pada kesihatan yang baik untuk melaksanakan.

Bagaimana mereka harus berasa apabila cedera? Atlet-atlet yang paling profesional perlu hidup dan nafas sukan mereka semua jam waking mereka. Apa yang berlaku apabila mereka dipaksa keluar dari tindakan kerana kecederaan?

Mana-mana tahap penglibatan, kecederaan sukan yang menghalang anda daripada melakukan apa yang anda biasa lakukan adalah amat mengecewakan. Walaupun jika anda biasanya hanya bertemu dengan Pemuda bagi satu sepakan-kira-kira seminggu sekali, kecederaan mengambil keupayaan anda untuk bermain, untuk mendapatkan beberapa senaman, dan bersosial dalam proses – ia mempengaruhi hidup anda dalam pelbagai cara.

David Doermann dari Universiti Utah di Amerika Syarikat menerangkan emosi kesan jangka panjang pemulihan kecederaan sukan sebagai serupa dengan “lima peringkat kesedihan.’

Penafian – terutamanya di peringkat elit, ahli sukan yang menganggap diri mereka sebagai ‘superior’ dari segi kekuatan fizikal – ia adalah tidak mungkin bahawa mereka mungkin boleh cedera.

Kemarahan – merealisasikan bahawa mereka cedera membawa kepada kemarahan, tempoh yang marah pada diri sendiri kerana mempunyai dibenarkan kecederaan berlaku.

Tawar-menawar – pada peringkat ini, seseorang atlet yang cedera akan cuba sedaya upaya untuk mempercepatkan pulangan mereka dimainkan oleh cuba tawar-menawar dengan benar-benar semua orang. Mereka akan merayu dengan fisio tersebut, jurulatih, dan orang-ramai di jalan dapat kembali ke latihan – “jika saya lakukan senaman ini selama seminggu turun, boleh aku cuba bermain minggu depan?”

Kemurungan – minggu rehat dikuatkuasakan terus, pemain mula merasa diri mereka dan boleh menjadi semakin ditarik balik kerana mereka merasa daripada macam dengan kehidupan. Pada peringkat ini, pemain mungkin kehilangan harapan pernah sepenuhnya pulih dan berputus asa sukan mereka sepenuhnya.

Penerimaan – pada peringkat akhir ini penerimaan, pemain menyedari tumpuan proses pemulihan fizikal yang menuju ke hadapan.

Dapat membuat lonjakan dari “kemurungan” untuk “penerimaan” mengambil cukup kekuatan watak. Faktor yang paling penting yang menyumbang kepada penerimaan psikologi – dan oleh itu pemulihan – adalah latihan kemahiran mental.

Cara yang paling berkesan untuk pulih dari kecederaan dan terus positif dan bermotivasi sepanjang proses pemulihan adalah dengan menggunakan teknik psikologi sukan penetapan matlamat. Sama seperti pemain menggunakan penetapan matlamat untuk mendapatkan mereka ke puncak perlawanan Kecergasan, proses penetapan matlamat juga boleh mengambil mereka dari kecederaan untuk pemulihan.

Ramai atlet-atlet bertaraf dunia tahu kesakitan hilang penting, Permainan, perlawanan, Kejohanan dan akhir, tetapi belajar untuk tidak memberi tumpuan kepada terlepas peluang kerana keadaan di luar kawalan mereka. Mereka teguh tetap peluang-peluang yang datang setelah pulih sepenuhnya. Mereka juga tahu bahawa visualisasi boleh menjadi sebahagian daripada proses pemulihan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *