Psikologi organisasi yang positif

Psikologi organisasi yang positif

Sejak awal tahun 90-an, sekumpulan ahli psikologi sehingga dikenakan telah deconstructing profesion mereka tumpuan patologi dan membina semula dengan kajian apa yang boleh pergi betul-betul dengan orang dan institusi. Mereka memanggil diri mereka ahli psikologi yang positif.

Ahli psikologi yang positif tidak mendakwa telah mencipta sesuatu yang baru atau profesion yang baru dicipta. Mereka membezakan diri mereka dengan perspektif mereka. Nilai positif psikologi “pembohongan di dalam menyatukan daripada apa yang telah menjadi garis-garis yang berbeza dan berselerak teori dan penyelidikan tentang apa yang menjadikan hidup paling bernilai hidup,” menulis Martin Seligman, seorang ahli psikologi terkemuka yang “positif”. (Untuk maklumat lanjut mengenai Dr. Seligman, lihat lampu terkemuka di bawah). Profesor Universiti Michigan Kim S. Cameron, suara utama pada psikologi positif di tempat kerja, berkata “.. .positive biasiswa organisasi akan menjadi tertanam dalam soalan-soalan yang ditanya dan pendekatan yang digunakan dalam pelbagai organisasi pengajian…”

Sejak tahun 2000, penulis dan penyelidik telah meletakkan sedikit penekanan terhadap psikologi organisasi yang positif sebagai permohonan ini perspektif yang baru. Terdapat institusi, program-program ijazah, persidangan, Blog, jurnal, dan Laman Web yang dikhaskan untuk topik. Sebagai pembaca dengan kepentingan dalam penilaian sumber manusia dan pembangunan, kami fikir anda ingin tahu tentang beberapa sumber-sumber ini.

Buku:

Mungkin yang paling meluas dipetik buku mengenai topik ini dalam kesusasteraan akademik adalah biasiswa organisasi yang positif: asas-asas disiplin yang baru oleh Kim S. Cameron. Kerja-kerja lain yang menggalakkan perspektif ini adalah bertajuk “Positif kelakuan organisasi,” yang diedit oleh Debra Nelson dan tajuk-tajuk Cary Cooper.Other yang membangunkan perspektif ini disenaraikan di bawah:

“Psikologi positif dalam etika perniagaan dan tanggungjawab korporat” tertumpu kepada etika alam sekitar yang positif dalam perniagaan.

“Panduan psikologi positif” oleh Snyder sitogenetik dan Shane J. Lopez telah Bab pada tingkah-laku organisasi.

“Psikologi modal: membangunkan insan berdaya saing” oleh Fred Luthans, Carolyn M. Youssef, dan Bruce J. Avolio meneroka konsep psikologi modal, as distinguished from idea modal insan. Fred Luthans merupakan salah seorang pengarang yang prolifik mengenai topik ini.

“Bekerja, kebahagiaan dan rasa tidak puas hati” oleh Peter Warr meneliti masalah mengukur kebahagiaan di tempat kerja.

Buku “asas dalam bidang psikologi yang positif” oleh Christopher Peterson adalah pengenalan umum cemerlang ke medan, ditulis dalam gaya perbualan. Peterson mengakui had semasa gerakan psikologi yang positif, manakala pada masa yang sama, menjelaskan bagaimana banyak penyelidikan yang telah dicapai dan keputusan yang mula dirasai.

“Watak kekuatan dan kemuliaan: Panduan A dan klasifikasi” oleh Christopher Peterson & Martin E.P. Seligman menawarkan jawapan ahli psikologi positif untuk diagnostik dan statistik Manual (aka DSMIII), sebuah buku yang digunakan secara meluas oleh ahli psikologi dan pakar psikiatri untuk mengelaskan mental pathologies.

Kami belum membacanya lagi, tetapi penilaian psikologi yang positif: buku panduan model A dan langkah-langkah oleh C. R. Snyder dan Shane J. Lopez adalah dalam senarai kami.

Video di psikologi yang positif

Jika video adalah maklumat r. M., tiada masalah. Terdapat beberapa siri temubual dengan ahli psikologi yang positif:

Temu bual dalam talian dengan Sarjana psikologi yang positif

Wawancara boleh dimuat turun dengan Sarjana psikologi positif pada laman ISQOLS Web (klik pada sejarah lisan)

Mendalam DVD temubual daripada positif psikologi ulama pada laman Gallup Web

PBS DVD:: memperkenalkan psikologi positif: kekuatan tandatangan, aliran dan penuaan; Kesejahteraan peribadi, sokongan sosial, kesihatan dan penuaan juga.

Gallup DVD: “bagaimana akan Happy, dengan Ed Diener.” Hubungi Sheila Kearney pada

Jurnal

Jurnal psikologi yang positif

Jurnal pengajian kebahagiaan

Penilaian dalam talian

Layari laman web asli kebahagiaan Martin Seligman untuk memilih daripada hampir 20 percuma dalam talian penilaian yang berkaitan dengan psikologi yang positif. Mungkin paling terkenal ini permohonan organisasi adalah nilai-nilai dalam tindakan tandatangan kekuatan, yang mengukur kekuatan watak 24 dalam tindakan. Borang soal selidik kerja-kehidupan di laman web ini mengukur kepuasan kerja-kehidupan. Sila ambil perhatian: anda mesti membuat satu log masuk untuk menggunakan mana-mana kaji selidik, tetapi mereka secara percuma.

Program Ijazah

Claremont graduan Universiti telah melancarkan program biasiswa organisasi yang positif di sekolah Behavioral dan organisasi Sains darjah dua. Mereka adalah:

* (Co-Concentration Masters) dalam bidang Psikologi organisasi yang positif & penilaian,
* (Kepekatan PhD) dalam bidang Psikologi organisasi yang positif.

Pembukaan semester adalah kejatuhan 2007.

Di samping itu, dua Universiti lain menawarkan Ijazah dalam bidang psikologi yang positif:

* Sarjana psikologi positif Gunaan di Universiti Pennsylvania
* MSc digunakan psikologi positif di University of East London, UK.

Kedua-duanya ini nampaknya khusus untuk mengkaji organisasi-organisasi perniagaan yang positif. Diberi tenaga dalam bidang itu, Walau bagaimanapun, nampaknya mungkin bahawa darjah lebih tersebut akan ditawarkan.

Institut:

Sekolah Pengurusan Drucker di Claremont graduan Universiti memulakan Pusat Penyelidikan kualiti hidup pada tahun 1999 di bawah arahan menurut Mihaly.

Nilai-nilai dalam tindakan (VIA) Institut menyediakan maklumat mengenai psikologi yang positif, serta klasifikasi alat-alat sistem dan pengukuran kekuatan watak yang bertindak sebagai tulang belakang disiplin saintifik ini membangun.

Pusat psikologi positif yang digunakan adalah sebuah organisasi yang bebas, bukan untuk keuntungan bergabung dengan University of East London dan terletak di Kampus Universiti Warwick di UK.

Rangkaian yang Eropah untuk psikologi yang positif adalah kolektif yang penyelidik Eropah dan pengamal dengan berkongsi kepentingan Sains dan amalan psikologi yang positif.

Pusat bagi biasiswa organisasi yang positif terletak di Stephen M. Ross Sekolah Perniagaan, Universiti Michigan.

Persatuan psikologi Amerika mempunyai psikologi sihat tempat kerja amalan (lihat) dan program ganjaran.

Lampu terkemuka dalam bidang psikologi yang positif

Dr. Martin Seligman, University of Pennsylvania, adalah salah seorang pemimpin paling nyata pemikiran psikologi yang positif. Kerja-kerja di Seligman kemurungan, “belajar terjejas” dan “belajar optimis” mendapat reputasi yang kukuh yang panjang sebelum dia menjadi penyokong psikologi yang positif. Sejak awal 1990-an, beliau telah memberi tumpuan kajian pengalaman subjektif yang positif, sifat-sifat individu yang positif dan institusi-institusi yang positif. Tempoh beliau sebagai Presiden di Seligman Persatuan psikologi Amerika pangkat kajian psikologi yang positif.

Dr. Mikhail Csikszentmihalyi, Claremont graduan Universiti, adalah pemimpin pemikir utama yang lain. Menurut adalah penulis paling laris aliran: psikologi pengalaman optimum, serta pelbagai buku-buku ilmiah dan popular dan artikel. Beliau menerajui penubuhan program-program Ijazah psikologi organisasi yang positif yang pertama di Claremont graduan Universiti dan menjalankan Institut kualiti hidup Universiti.

Perspektif menyegarkan ditawarkan oleh bidang ini mempunyai banyak rayuan dan kami menjangka bahawa mesej yang akan membuat landasan betul berterusan dalam amalan profesion kami.

Pengarang: Kathleen Groll Connolly menulis dalam pelbagai topik sumber manusia dan menjadi rakan kongsi dalam prestasi program, Inc., sebuah organisasi yang mengkhusus dalam sumber manusia Ukur dan pengukuran. Untuk maklumat lanjut hubungi 1-800-565-4223.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *