Protein tambahan dalam pesakit rakam

Protein tambahan dalam pesakit rakam

Implikasi pemakanan berterusan akan mengikuti apa-apa kecederaan terbakar yang teruk yang lebih daripada tiga puluh peratus daripada permukaan badan kami. Untuk rawatan optimum pesakit adalah penting untuk mengetahui jenis tindak balas ini dan hasil daripada perubahan dalam keperluan nutrien. Kira-kira seratus peratus berehat tenaga boleh habis berikutan kecederaan terbakar yang. Kehilangan haba meningkat daripada luka terbakar dan aktiviti peningkatan beta adrenergic akan mungkin kedua-dua faktor penting yang menyebabkan peningkatan dalam perbelanjaan tenaga rehat. Kehilangan haba penyejatannya mampu menghasilkan diperkuatkan berpengalaman melalui luka juga kerana kulit dibakar hilang keberkesanannya sebagai penghalang untuk kehilangan air. Di samping itu, kehilangan haba radiasi meningkat daripada luka terbakar. Ini disebabkan melalui bekalan darah meningkat pada penulisan yang luka, yang adalah reaksi normal kepada apa-apa kecederaan.

Trauma yang utama, terbakar dan sepsis mempunyai persamaan katabolisma bersih yang pesat protein badan, ditambah dengan pengagihan Kumpulan nitrogen dalam badan. Dalam hati pasti cepat dihasilkan ‘-fasa Genting’ protein yang dihasilkan pada kadar yang meningkat, muslce protein dipecahkan pada kadar yang dipercepatkan juga, dan pembaikan luka asid amino yang diperlukan untuk sintesis protein dan aktiviti imunologi yang diperkuatkan mungkin juga perlu mempercepatkan sintesis protein. Berikutan terbakar teruk, keperluan kalori yang meningkat untuk penyembuhan adalah hadir, kerana badan kehilangan protein melalui luka. Dalam usaha untuk mengurangkan katabolisma protein yang bersih akan keperluan untuk diperkuatkan untuk pemakanan protein dan/atau bentuk bebas asid amino. Ini meningkat protin penggunaan tidak menghalang protein yang otot yang rosak untuk pengeluaran tenaga tetapi ia akan membekalkan bekalan yang diperlukan untuk menghasilkan tisu hilang. Untuk mengekalkan keseimbangan nitrogen positif peningkatan pengambilan protin adalah penting kerana tekanan ringan mudah bedrest akan memerlukan ia.

Adalah disyorkan bahawa protein boleh diberikan kepada orang dewasa pada kadar di antara 1.5 dan 1.2 gram protein per kilogram sehari. Kanak-kanak biasanya memerlukan lebih protein berbanding orang dewasa untuk menyokong pertumbuhan. Ia adalah counseled bahawa pesakit Pediatrik dengan kecederaan terbakar akan diberikan sebanyak 3 gram protein per kilogram setiap hari disebabkan oleh hakikat bahawa kanak-kanak biasanya memerlukan lebih protein berbanding orang dewasa untuk menyokong pertumbuhan. Dalam anak-anak muda, hanya kira-kira 25% daripada jumlah tenaga harus datang dari protein.

Dalam pesakit yang mempunyai kecederaan terbakar yang utama, jangkitan kekal sebagai punca utama kematian. Kebal akibat kecederaan ini dikenal pasti seperti defisit dalam teksi kimo neutrophils, phagocytosis, dan membunuh bakteria intrasel yang obligat. Kekebalan sel-diantarai, seperti yang diukur oleh ujian, kulit Selain itu terjejas dan telah disambung untuk pengaktifan lymphocyte menurun dan bersifat mediators hadir dalam serum pesakit rakam. Pengurangan dalam sintesis suntikan immunoglobulin juga telah menemui dalam pesakit-pesakit yang serius yang tidak sihat ini.

Whey adalah antara protein dalam susu (satu lagi adalah lebih). -Protein struktur 100% protein dalam susu yang lapan puluh peratus lebih dan kira-kira dua puluh peratus whey. Whey protein adalah banyak dengan sesetengah asid amino dan rendah lemak. Asid amino penting, yang juga adalah asid amino di bercabang, adalah leucine, valine dan isoleucine. Profil asid amino whey menjadikannya ideal untuk menyokong sintesis protein, pertumbuhan otot dan komposisi badan.

Satu lagi asid amino cysteine, akan ditemui dalam jumlah yang agak tinggi dalam whey protein. Peningkatan kewujudan cysteine dalam diet telah dijumpai untuk mempertingkatkan fungsi imun, meningkatkan ketahanan terhadap jangkitan, dan meningkatkan tahap glutathione (GSH) (untuk antioksidan enzim mengandungi cysteine). Sebagai tindak balas imun cysteine akan jelas menghadkan kadar perkara dalam sintesis glutathione untuk isi sel kedai. GSH memainkan peranan utama dalam fungsi sel-sel imun dalam khusus penciptaannya dan penyelenggaraan T-sel limfosit, badan anda barisan pertahanan terhadap jangkitan. Kerosakan oksidatif boleh dikurangkan dengan mengekalkan intrasel yang obligat GSH tahap tinggi, yang juga akan membantu penyakit yang telah ditentukan dan bantuan pemulihan.

Whey protein Selain itu mengandungi lactoferrin, protein yang telah ditunjukkan untuk memiliki aktiviti bacteriostatic dan bakteria. Kajian mengenai lactoferrin telah menunjukkan keupayaan untuk mengaktifkan sel pembunuh semulajadi dan neutrophils, mendorong aktiviti isu tanah jajahan-merangsang dan meningkatkan macrophage cytotoxicity. Tambahan pula, lactoferrin mempunyai sifat-sifat antivirus, antikulat dan antibakteria. Kesan antimikrobial yang pastinya lebih kuat dalam organisma yang memerlukan besi membuat penduaan, lactoferrin mempunyai keupayaan unik untuk chelate besi dalam kaedah yang menafikan mikroorganisma ini nutrien yang penting bagi pertumbuhan

Satu faktor yang penting whey protein yang digelar lactalbumin dan telah didapati meningkatkan serotonin otak dan mengurangkan kepekatan kortisol dan meningkatkan mood di bawah tekanan.

Lebih dikenali untuk membentuk beku dalam perut. Beku ini menjadikan bekalan nutrien dalam badan anda lebih cekap. Beku yang memegang selama beberapa jam dan hebat dalam memperlahankan pengeluaran asid amino ke dalam aliran darah. Ini biasanya akan membantu dalam memenuhi permintaan badan kita untuk bekalan asid amino yang meningkat, memberikan tenaga, dan menggalakkan sintesis protein.

Rujukan

1. Pasulka PS, Wachtel TL: pertimbangan pemakanan pesakit dibakar. North Surg Clin Am 1987 Feb; 67(1): 109-31.

2. WOLFE, R.R.: Kalori keperluan pesakit-pesakit yang dibakar. J. Trauma, 21, 712-714 (1981).

3. Wolfe R.R. Goodenough, R.D., Burke, kemudiannya, Wolfe, M.H.: Sambutan kinetics protein dan urea di rakam pesakit ke tahap pengambilan protein yang berbeza. Ann. Surg., 197, 163-171 (1983).

4. Boirie Y, Dangin, M, Gachon P, Vasson, perlahan M.P et al. (1997) dan cepat pemakanan protein berbeza memodulatkan postprandial protein tambahan. Pengisytiharan National Academy of Sciences, 94: 14930-14935.

5. Counous, G (2000). Pekatan protein whey (WPC) dan modulasi glutathione dalam rawatan kanser. Penyelidikan anti kanser, 20: 4785-4792.

6. Tanah PL, VL kelabu, Smountas AA (1999). Kesan tambahan dengan penderma cysteine prestasi otot. 87:1381 Sebutharga barangan regulasi suhu J-1385.

7. Arnal MA, Mosoni L, Boirie Y, et al (1999). Pemakanan protein nadi meningkatkan pengekalan protein di kalangan warga tua wanita. Am J Clin Nutr; 69: 1202-kajian.

8. MacKay D. Miller AL, 2003. Sokongan nutrisi untuk penyembuhan luka. Rev bacaan gantian; 8:359-377

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *