Prosedur prostat laser: Kajian dan perbandingan

Prosedur prostat laser: Kajian dan perbandingan

Ada berita baik untuk penghidap BHP (Benign Hypertrophy prostat) dan lain-lain syarat prostat – rawatan laser yang baru disediakan yang mempunyai lebih kurang kesan sampingan berbanding rawatan sebelumnya (TURP/TUNA), dan banyak tempoh pemulihan yang lebih pendek. Di samping itu, laser baru teknik-teknik yang sesuai untuk pesakit yang darah penipisan ubat-ubatan – kebetulan tidak luar biasa, seperti kedua-dua syarat cenderung untuk tanaman di kalangan lelaki lebih lima puluh.

Terdapat dua teknologi laser yang bersaing untuk rawatan prostat – anda perlu memahami perbezaan: Holmium (YAG) laser, dan laser PVP (KPT) (sebaliknya dikenali sebagai “Lampu hijau”.) Perbezaan antara kedua-dua akan panjang gelombang yang berkuat daripada laser yang digunakan dan jenis tenaga yang dihantar kepada tisu-tisu.

LASER PVP (lampu hijau)

Laser PVP (KPT) mempunyai panjang gelombang yang yang agak panjang berkuat yang menembusi tisu lebih mendalam – malah, tenaga ini menembusi lebih mendalam daripada apa yang ia ablates (menghilangkan). Akibatnya adalah bahawa unablated tisu yang selebihnya telah terjejas oleh laser. Keputusan boleh menjadi satu fenomena yang dikenali sebagai nekrosis tisu yang terjejas: yang tinggal tisu mati dan mungkin memerlukan tambahan rawatan cara lain untuk menghapuskan, garis bawah.

Ini adalah kesan sampingan memudaratkan yang berpotensi. Kerana lebih tinggi kemungkinan nekrosis, Laser PVP tidak disyorkan untuk keadaan prostat yang lebih besar. Ia dianggap berdaya maju untuk prostates yang lebih kecil.

HOLMIUM LASER

Laser Holmium (YAG) mempunyai panjang gelombang yang berkuat lebih pendek dan menembusi kurang mendalam daripada PVP itu. Tenaga daripada laser menseimbangkan sahaja ke dalam tisu yang adalah ablated (dihapuskan). Hasilnya, terdapat kebimbangan nekrosis tiada.

Dalam perbincangan membandingkan dua teknologi (bagi permohonan HoLAP) [1], panel mencatat urlogists Universal menyimpulkan laser Holmium menjadi lebih baik untuk. PVP laser.

HoLEP – ENUCLEATION PROSTAT

Dengan Holmium laser, ia adalah mungkin untuk mengalih keluar prostat dengan kesan sampingan yang minimum. Ini dipanggil enucleation. Prostat adalah benar-benar sesebuah dengan denda (2-3mm) Instrumen laser, dan melalui sepasang boleh masuk pundi kencing. Ia adalah kemudian sectioned, dan bahagian akan membawa ke dalam pundi kencing melalui boleh, di mana mereka akan dipecahkan kepada bit yang agak baik (bit diluluskan melalui kateter ini.)

Ini menjadi rawatan “standared emas” yang baru, menggantikan tatacara TURP banyak lanjutan Pusat Urologi. Kesan-kesan sampingan adalah minimum, dan, menurut satu kajian [2], fungsi seksual (keupayaan untuk mendapat dan mengekalkan ereksi) mungkin benar-benar meningkat, bergantung kepada jenis pucuk terlebih dahulu, jika ada.

DI MANA PERGI?

Satu pertimbangan akan di luar negara untuk rawatan. HoLEP terdapat di hospital-hospital urolotical yang terletak di India, sekurang-kurangnya satu kumpulan menggunakan betul-betul prosedur yang sama dan peralatan seperti kemudahan utama Amerika Syarikat. Kos di luar negara boleh jauh berkurangan daripada yang di Amerika Syarikat.

[1]Sistem kencing masa [2] jurnal Andrology

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *