Program Kesihatan korporat yang 8 paling Popular

Program Kesihatan korporat yang 8 paling Popular

Siapa yang memerlukan program-program kesihatan? Jika anda bekerja di pejabat atau yang jobsite atau ahli organisasi yang membelanjakan jumlah yang besar masa di tempat kerja, anda sememangnya dapat manfaat dari program kesihatan korporat yang direka dengan baik. Pekerja menghabiskan sekurang-kurangnya kira-kira 200 jam sebulan di tempat kerja – jumlah masa yang agak lama.

Selain itu, gangguan, tekanan dan tekanan kerja itu sendiri boleh mengambil tol pekerja, yang menjadikannya penting bahawa program kesihatan yang dilaksanakan. Hari ini, di seluruh Syarikat, Kanada, Eropah dan Asia, atas kesihatan korporat yang atur cara akan digunakan untuk membantu pekerja meningkatkan keadaan di tempat kerja dan mengurangkan kos penjagaan kesihatan pekerja.

Beberapa program kesihatan yang terbaik buat masa ini dalam penggunaan hari termasuk:

1. Kesihatan penilaian risiko atau HRAs

Penilaian risiko kesihatan adalah satu program kesihatan korporat utama pada masa ini dalam penggunaan global. Organisasi yang melaksanakan menentukan kebimbangan keselamatan dan kesihatan pekerja dengan menilai kesesuaian kemudahan dan peralatan terhadap keperluan pekerja.

Ia boleh, contohnya, panduan organisasi dalam menentukan bagaimana kualiti udara dalam Bilik pejabat yang menjejaskan pengguna dan kemudian membantu pasukan penilaian untuk datang dengan langkah-langkah yang perlu untuk membetulkan masalah. HRA yang juga boleh menilai tahap pendedahan pekerja kepada bahan-bahan merbahaya atau berbahaya dan amalan-amalan tertentu.

2. Imunisasi

Ini sentiasa tidak diamalkan di setiap negara kerana terdapat kawasan-kawasan di mana kerajaan yang ditaja pelalian tembakan disediakan. Walau bagaimanapun, ia juga telah menjadi satu komponen penting daripada program kesihatan pekerja utama dalam organisasi yang banyak di Amerika Utara.

Tembakan pelalian, seperti yang digunakan untuk memerangi selesema, sebagai contoh, akan ditawarkan kepada pekerja secara percuma.

3. Pekerja bantuan program atau EAPs

Program-program bantuan pekerja yang terdiri daripada pelbagai jenis perkhidmatan. Ia boleh terdiri daripada menyediakan sumber pendidikan kepada pekerja-pekerja mengenai isu-isu kesihatan untuk menaja perkhidmatan kesihatan dan perubatan. Dalam banyak syarikat, insurans perubatan dan telah juga menjadi sebahagian ruji sistem faedah mereka.

4. Dalaman pemacu diet dan pemakanan

Ini adalah satu lagi program kesihatan yang digunakan oleh organisasi, terutamanya yang menawarkan perkhidmatan Komisari atau kafeteria dalaman. Bukan berkhidmat tambang lebih kaya, tinggi kalori, kafeteria menawarkan pilihan untuk diet yang sihat, biasanya dalam bentuk makanan rendah kalori dan pengganti gula.

5. Pemacu risalah dan kempen kesihatan dalaman

Salah satu program utama kesihatan yang organisasi boleh melaksanakan adalah alat yang berkuasa sendiri menggunakan dalam surat berita untuk menggalakkan kesihatan, ditambah pula dengan satu kempen yang boleh dilihat. Kempen ini boleh dilakukan secara berkala dan fokus pada topik tertentu, seperti bahaya Rokok, kanser, tekanan, sindrom terowong Karpal, keselamatan di tempat kerja, dan sebagainya.

Buletin itu sendiri boleh menjadi satu cara yang berkesan untuk menyampaikan maklumat kepada pekerja atau ahli-ahli organisasi tetapi ia jauh dari sempurna. Beberapa pekerja, sebagai contoh, mungkin tidak membaca Buletin yang keseluruhannya atau bahkan memberi perhatian kepadanya. Jika isu-isu yang digariskan dalam Buletin dilantik melalui kempen yang aktif dan sangat nyata, ia akan lebih mudah untuk memaksimumkan hasil yang positif.

6. Senaman dan aktiviti fizikal pemacu

Program kesihatan atas lain untuk organisasi adalah salah satu yang melibatkan aktiviti fizikal. Syarikat sering menaja acara-acara sukan yang berkaitan seperti maraton dan Syarikat sukan program untuk menggalakkan pekerja untuk kekal sihat atau menurunkan berat badan yang berlebihan. Dalam organisasi untuk besar-sederhana, Syarikat boleh juga membayar keahlian gimnasium atau kemudahan-kemudahan latihan dalaman.

7. Insentif ganjaran

Beberapa program utama kesihatan yang dilaksanakan oleh Syarikat-Syarikat melibatkan insentif ganjaran. Ini melibatkan program-program tajaan Syarikat yang memberi ganjaran kepada pekerja untuk mencapai matlamat tertentu yang berkaitan dengan kesihatan. Penyertaan dalam kempen-kempen kesihatan dan mendaftar untuk program-program kesihatan adalah dua yang paling biasa diberi skim. Ganjaran boleh terdiri daripada pengiktirafan khas ke atas mata masa diperolehi (untuk ganjaran yang lebih besar) untuk Hadiah-hadiah tertentu. Dalam beberapa kes, Wang Tunai juga boleh digunakan.

Walau bagaimanapun, sistem insentif mempunyai tindak balas dan tahap kejayaan yang bercampur-campur. Tetapi ia terus menjadi salah satu pilihan yang terbaik antara Syarikat yang bersedia untuk mengubah suai untuk memenuhi keperluan unik mereka.

8. Tekanan rakan sebaya

Dalam banyak organisasi, Syarikat mengambil kesempatan daripada tekanan rakan sebaya untuk menggalakkan pekerja untuk menyertai program-program kesihatan. Ini buat masa ini adalah salah satu program kesihatan pekerja kegemaran pada masa ini sedang digunakan hari ini dan semakin popular. Tekanan rakan sebaya sering melaksanakan untuk membantu menggalakkan pertandingan yang merujuk kepada tempat kerja kesihatan dan untuk memujuk pekerja untuk bergiat aktif dalam pameran Kesihatan tajaan Syarikat.

Hakcipta Terpelihara (c) 2008 Konstantin Koss

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *