Prognosis bagi kanser esofagus peringkat akhir

Prognosis bagi kanser esofagus peringkat akhir

Prognosis yang juga dikenali sebagai prognostication adalah hukum doktor itu mungkin atau jangkaan kemungkinan penyakit. Prognosis umumnya bergantung sangat pada peringkat di mana ia sekarang, tetapi secara keseluruhannya ia miskin dan mungkin hanya lima tahun hidup. Ini adalah kerana hadir dengan peringkat lanjutan kanser esofagus.

Pesakit dengan kanser esofagus yang terhad kepada mukosa yang akan mempunyai kadar kelangsungan hidup kira-kira 80% yang mungkin juga jatuh kepada kurang daripada 50% apabila submucosa ini juga terjejas. Kadar kemandirian hampir 20% apabila sel-sel kanser yang dilanjutkan sehingga di muscularis propria, kadar survival mungkin 7% apabila ia memanjang sehingga organ-organ lain dan kurang daripada 3 peratus apabila ia merebak sehingga jauh metastases.

Prognosis keseluruhan bagi kanser esofagus mungkin bergantung kepada banyak faktor dan faktor utama antaranya usia dan kesihatan pesakit dan tahap penyakit (sejauh penyakit tersebut telah merebak pada masa Bilakah ia dikesan).

Pada peringkat keempat kanser esofagus, malangnya prognosis yang dikatakan miskin. Pesakit di peringkat akhir ini kanser esofagus biasanya dirawat dengan kemoterapi paliatif seperti ini akan meningkatkan kadar survival pesakit sehingga ke tahap tertentu selepas rawatan.

Terdapat banyak faktor yang terlibat dalam pilihan rawatan untuk peringkat akhir kanser esofagus prognosis yang peluang pemulihan. Kemungkinan untuk prognosis yang mungkin bergantung pada bahagian esofagus yang terjejas (secara khusus atau secara keseluruhan bahagian esofagus), kesihatan keseluruhan pesakit dan saiz tumor tersebut. Sekiranya diagnosis penyakit dibuat awal, maka ia boleh dirawat dengan mudah dan rawatan juga mungkin berkesan.

Kanser esofagus mungkin merebak di dalam badan orang dengan cara yang berbeza. Kanser boleh merebak melalui tisu untuk menyerang tisu biasa sekitar esofagus melalui sistem limfa. Metastasis adalah proses di mana sel-sel kanser dalam perjalanan melalui darah atau limfa dari tumor primer asal untuk memisahkan bahagian-bahagian lain badan.

Rawatan peringkat keempat kanser esofagus melibatkan stenting esofagus sebagai terapi paliatif untuk memperbaiki di diagnos dengan mengurangkan gejala dan meningkatkan kualiti hidup. Terapi sinaran (terapi radiasi dalaman dan luaran) yang digunakan dalam bentuk terapi yang paliatif untuk meningkatkan kualiti hidup pesakit dan juga melegakan gejala-gejala.

Beberapa remedi semulajadi juga disediakan yang boleh meningkatkan peluang pemulihan atau prognosis dengan diet yang seimbang bagi pesakit dalam peringkat keempat kanser esofagus. Bagi pesakit dengan tiada penglibatan nod atau penyakit T1 atau T2, kadar survival 5 tahun mungkin lebih besar daripada 40 peratus.

Ubat semula jadi:
Terdapat sesetengah ubat semula jadi yang menawarkan menjanjikan penawar untuk kanser esofagus. Bersama-sama dengan ubat semula jadi dan corak ladang diet yang berbeza, beberapa pelarasan yang ringkas untuk gaya hidup anda boleh membuat perbezaan yang besar kepada usaha-usaha anda untuk memanjangkan hayat selama beberapa tahun. Anda boleh meningkatkan peluang anda untuk terus hidup kanser esofagus sekarang dengan mencuba ubat semula jadi ini terbukti yang dibincangkan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *