Prestasi dengan pemakanan sukan – fakta-fakta yang berguna yang anda patut tahu

Prestasi dengan pemakanan sukan – fakta-fakta yang berguna yang anda patut tahu

Jika anda seorang atlet bersedia untuk pertandingan, anda mempunyai mungkin merasakan perlu bagi lebih banyak tenaga untuk membolehkan anda memberi terbaik dalam sukan yang anda sedang terlibat dalam. Atlet sukan pemakanan adalah faktor penting dalam mana-mana prestasi fizikal dan pengambilan yang betul semua nutrien perlu, vitamin dan mineral yang mengorak langkah untuk rutin yang lebih bertenaga. Manakala kami biasanya berfikir atlet sebagai hanya orang-orang yang bersaing dalam permainan, anda boleh juga menganggap diri anda atlet jika anda kerap terlibat dalam rutin kecergasan fizikal. Apabila anda melakukan senaman, anda akan perlu untuk membelanja lebih banyak tenaga, dan oleh itu perlu makan lebih banyak makanan untuk menjana aktiviti anda. Walau bagaimanapun, Makan apa pun tidak boleh. Terdapat beberapa garis panduan yang perlu anda laksanakan untuk hasil yang maksimum.

Berikut adalah beberapa tips untuk meningkatkan prestasi anda melalui pemakanan sukan.

1. Mengambil lebih banyak lemak. Kira-kira 20% – 25% tenaga anda perlu datang daripada lemak. Mengambil kurang daripada jumlah ini akan membuat anda tertinggal dan anda tidak akan mencapai potensi maksimum dari segi prestasi.

2. Makan sebelum dan selepas setiap sesi senaman berat. Melakukan ini membenarkan badan anda untuk mengawalselia sendiri dan mengawal tahap gula anda. Apabila anda bersenam, badan anda membakar banyak tenaga. Anda perlu menambah lagi apa yang telah hilang dengan makan makanan yang baik sumber tenaga. Gula adalah sumber tenaga yang baik dan oleh itu ini membantu anda memaksimumkan prestasi sukan anda.

3. Minum banyak air semasa dan selepas setiap aktiviti berat. Aktiviti fizikal yang mencabar Thalasemia cecair badan anda dan anda perlu menggantikannya dengan kerap untuk mengelakkan dehidrasi. Juga anda akan mengalami strok apabila anda mempunyai kekurangan cecair yang demikian meningkatkan pengambilan air anda semasa latihan yang berat. Anda juga boleh minum jus buah-buahan atau protein shake. Minuman buah-buahan bukan sahaja menyediakan anda dengan cecair itu bahawa anda perlu juga memberikan anda nutrien penting yang lain.

4. Pelan anda setiap kali makan. Ini adalah sebahagian yang penting daripada atlet sukan pemakanan. Pastikan bahawa anda makan diet yang seimbang. Meningkatkan pengambilan protein, karbohidrat dan vitamin. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Mereka adalah yang baik sumber vitamin dan mineral. Anda juga boleh mempunyai daging tanpa lemak untuk protein. Mengambil vitamin lisan untuk menambah apa yang anda tidak boleh mendapatkan daripada makanan yang anda makan.

5. Mengawal pengambilan gula dan garam. Terlalu banyak membuat garam yang anda simpan lebih banyak air, sekali gus melambatkan anda sebaliknya terlalu banyak gula menyebabkan spike tahap insulin anda dengan ketara melambatkan kadar metabolisme anda. ini akibatnya prestasi anda juga terjejas.

6. Jangan sekali-kali cepat apabila anda bersaing. Puasa menafikan anda perlu nutrien dan tenaga yang apa yang anda perlukan dalam semua aktiviti sukan. Lebih intensif senaman anda, lebih banyak makanan yang anda perlu makan.

7. Rasa tidak selesa atau sakit di kawasan perut anda stinging biasanya menunjukkan terlalu banyak serat dalam makanan anda. Pastikan bahawa anda tidak mengambil lebih daripada apa yang perlu.

Pemakanan yang baik dan seimbang adalah penting untuk diet yang seimbang dan sihat. Sama ada anda seseorang atlet bersedia untuk pertandingan seterusnya anda atau untuk buff senaman yang memerlukan kepada bahan api untuk sesi senaman anda, berikut di atas disebut garis panduan pemakanan sukan atlet adalah penting untuk prestasi yang maksimum.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *