Praktikal rawatan kecelaruan keresahan umum

Praktikal rawatan kecelaruan keresahan umum

Kecelaruan keresahan umum adalah satu keadaan yang biasa dan diiktiraf. Dengan tahap tekanan yang kita hadapi setiap hari, ia adalah tidak hairanlah gangguan ini dengan mudah dapat membangunkan. Ia adalah baik untuk mengetahui bahawa ia adalah keadaan perubatan yang boleh dianggap praktikal dengan ubat-ubatan dan / atau psikoterapi. Gejala utama yang dikaitkan dengan gangguan kebimbangan pada amnya (GAD) adalah ketegangan, ketidakupayaan untuk berehat dan membimbangkan yang berterusan ke atas perkara-perkara yang tidak memerlukan apa-apa kebimbangan yang melampau. Mana-mana orang dengan GAD akan mendapati sukar untuk mengawal gejala-gejala. Ianya seolah-olah tiada roller coaster kebimbangan berjalan melalui minda pada setiap masa dan ia tidak akan berhenti kecuali orang yang mengalami gejala-gejala ini boleh mencari tenang pengasingan. Gejala-gejala lain yang mengiringi gangguan ini akan kepekatan kesukaran, yang cepat marah dengan mudah terkejut, kronik yang boleh membawa kepada dadah mencari tingkah laku, keresahan umum dan insomnia (Hoffman SG, 2008).

Pendekatan yang paling praktikal untuk merawat GAD adalah kombinasi ubat-ubatan dan terapi kognitif. Kognitif terapi adalah cara atau re-training otak untuk bertindak balas terhadap rangsangan tertentu dengan cara yang sihat. Sebagai contoh, jika bunyi anjing menyalak mendorong serangan panik, terapis akan bekerja dengan seseorang untuk meneroka apa yang mencetuskan tindak balas ini. Pencetus ini menolak Lata kimia di dalam otak yang mendorong kebimbangan. Oleh menemui apa yang menyebabkan reaksi cemas, terapi kognitif ini kemudian dapat membantu re-route proses pemikiran untuk menghapuskan Sensasi kebimbangan dan panik. Selalunya, apabila seseorang telah mencapai pejabat doktor bagi masalah ini, adalah perlu untuk menggunakan ubat-ubatan untuk mengurangkan gejala dan melindungi badan daripada bahaya tekanan kronik.

Buat masa ini, rawatan farmakologi utama kecelaruan keresahan pada amnya adalah kelas ubat-ubatan yang dipanggil SSRIs (terpilih Serotonin Reuptake inhibitors). Ubat-ubat ini telah terbukti menjadi rawatan yang terbaik bagi GAD. Mereka meningkatkan tahap neurotransmitter yang (kimia yang memudahkan impuls elektrik yang tertentu di dalam otak) yang disebut serotonin. Apabila terdapat cukup serotonin dalam otak kita, kita rasa kandungan, yakin, mempercayai dan peti keselamatan. Apabila serotonin kurang, kita berasa takut, bimbang, malu dan tidak selamat (Pollack MH, 2008). SSRIs telah terbukti berkesan dalam banyak kajian. Ini termasuk ubat-ubatan seperti fluoxetine (Prozac), paroxetine (Paxil), sertraline (Zoloft) dan citalopram (Celexa), antara yang lain. Apabila seseorang telah kekal pada salah satu daripada ubat-ubat ini selama 6-8 bulan, mereka boleh diambil daripada ubat-ubatan untuk menentukan jika ia masih diperlukan. Kelemahan untuk SSRIs ialah masa yang diambil untuk menunjukkan apa-apa manfaat. Ini boleh memakan masa 4-6weeks sebelum sebarang keputusan akan dilihat.

Dalam interim, ubat-ubatan yang dikenali sebagai benzodiazepin yang ditetapkan untuk kelegaan jangka pendek sehingga SSRI ini mula bekerja dan terapi kognitif mula menunjukkan hasil. Ubat-ubatan ini akan berkuatkuasa serta-merta dalam masa kurang daripada sejam. Alprazolam (Xanax), lorazepam (Ativan) dan oxazepam (Serax) ada sesetengah benzodiazepin biasanya ditetapkan. Ini adalah ubat-ubatan yang paling berkesan untuk gangguan kebimbangan, tetapi mereka adalah sangat ketagihan, jadi doktor biasanya menetapkan jumlah yang kecil sehingga mula rawatan lain untuk membantu.

Semua ini merupakan satu berita baik. Pakar psikiatri di seluruh dunia mempunyai rancangan untuk merawat GAD. Anda tidak perlu hidup dengan masalah ini atau takut rawatan.

Hoffman SG, J. S. (2008). Terapi tingkah laku kognitif untuk gangguan kebimbangan orang dewasa: meta-analisis ujian terkawal plasebo Keratan. Jurnal psikiatri klinikal, 69; 621-632 [Pub bacaan].

Pollack MH, G. K. (2008). Farmakologi gangguan kebimbangan. Komprehensif Massachusets General Hospital psikiatri klinikal, Bab 41.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *