Poster dan notis di tempat kerja dan kepentingan mereka

Poster dan notis di tempat kerja dan kepentingan mereka

Poster atau notis yang menyampaikan maklumat yang berkaitan dengan keselamatan kepada semua pekerja di tempat kerja. Poster ini menggalakkan keselamatan di kawasan kerja yang terdedah kepada kemalangan. Poster juga memainkan peranan yang penting dalam komunikasi yang efektif, pembiakan langkah-langkah keselamatan dan berjaga-jaga untuk mengelakkan kemalangan. Poster dan notis adalah satu cara untuk menyebarkan keselamatan di tempat kerja.

Jenis-jenis poster Keselamatan tempat kerja:

Poster keselamatan yang berlainan yang digunakan untuk mencipta persekitaran yang selamat di tempat kerja. Ini adalah poster yang dikendalikan secara manual, poster Keselamatan dan Kesihatan dan poster Keselamatan kebakaran. Poster pengendalian manual mahupun secara umumnya terperinci, tepat teknik, prosedur, dan sebagainya. Poster kesihatan dan Keselamatan menangani khususnya Keselamatan individu. Dan poster Keselamatan Kebakaran membantu untuk mencegah kemalangan kebakaran dan kawalan kebakaran. Poster ini adalah penting di tempat kerja berbeza.

Pilih satu poster yang betul pada tempat yang betul:

Tenaga kerja juga harus sedar mengenai bahaya yang terlibat. Untuk ini, pengurus projek perlu berpengetahuan mengenai bahaya biasa dan meletakkan poster di mana-mana yang diperlukan. Pertama, pengurus projek perlu mengenalpasti tempat-tempat di mana dan jenis poster diletakkan dan memutuskan gaya komunikasi. Jenaka adalah pilihan yang popular tetapi tidak berfungsi baik untuk segala-galanya. Kadang-kadang penggera, kejutan atau shock juga adalah lebih berkesan.

Orang cenderung untuk melihat sahaja apa yang baru. Menggunakan poster sama melepasi titik yang boleh menjadi kurang berkesan kerana ia menyatu di latar belakang. Dan ianya paling penting untuk menukar poster pada tempoh masa tertentu kerana perkara-perkara baru yang akan menarik pekerja dan akan mengingatkan mesej. Ia juga mengubah gaya komunikasi.

Banyak organisasi menggunakan poster keselamatan di mana terdapat kemungkinan kemalangan, sebagai contoh, perdagangan dapur, lantai kedai dan tempat-tempat lain. Ia mungkin berbaloi untuk menggabungkan penggunaan poster dengan sebenar bengkel dan latihan untuk memastikan bahawa orang-orang internalize mesej yang disampaikan oleh poster tersebut. Orang berjalan lalu poster yang 100 kali tanpa benar-benar mengubah cara mereka bekerja. Begitu banyak adalah kepentingan membuat tenaga kerja mengetahui peraturan-peraturan keselamatan dan sebagainya.

Majikan harus mengikuti Peraturan pada poster ini mewujudkan persekitaran yang selamat di tempat kerja. Poster keselamatan digunakan untuk meningkatkan keselamatan; manakala, poster lain akan meningkatkan semangat berpasukan, meningkatkan kepuasan, mengurangkan tekanan dalam fikiran pekerja, dan menambah perkara-perkara yang baru kepada persekitaran dan sebagainya. Apabila pekerja berpuas hati dengan kerja, mereka akan menjadi lebih produktif.

Bila majikan ikut peraturan pada poster, terdapat kebarangkalian kurang daripada mangsa kepada pekerja. Sisi undang-undang, majikan akan selamat dengan meletakkan poster Keselamatan ini. Jika majikan mendapati ia sukar mati dengan isu ini, pemasangan poster, penggunaannya dan lain-lain, mereka perlu mengambil bantuan vendor yang pakar dalam membuat dan menjual poster ini.

Menggunakan Poster dan notis di tempat kerja adalah, oleh itu, sama-sama membantu untuk kedua-dua majikan dan pekerja. Dan juga ia akan mewujudkan persekitaran yang selamat daripada bahaya terlibat di tempat kerja.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *