Post-traumatic gangguan tekanan di Ex-keburukan

Post-traumatic gangguan tekanan di Ex-keburukan

Ramai orang melihat penjara negatif. Bagi mereka, sebuah penjara adalah tempat yang neraka, di mana yang bersalah dan orang-orang yang lambat akan dituduh jenayah dikunci untuk menderita teruk dalam hidup. Terdapat pelanggaran hak asasi manusia yang berleluasa. Dalam pembiakan kejahatan sosial yang paling teruk. Sel-sel penjara yang biasanya gelap dan kotor di mana ramai banduan yang menangis untuk perhatian dan kefahaman. Keadaan hidup yang begitu bersih dan selesa yang menimbulkan bahaya kepada kesihatan emosi, mental dan fizikal para penghuni. Ramai di antara mereka yang mengidap pelbagai penyakit, kemurungan dan gangguan kebimbangan.

Penjara atau penitentiary yang sepatutnya menjadi satu institusi di mana orang-orang yang didapati “bersalah” melanggar undang-undang fizikal adalah tertumpu kepada hukuman mereka. Sistem keadilan mana-mana negara mengenakan penjara sebagai hukuman undang-undang bagi pelakuan jenayah dengan matlamat akhir mendisiplinkan anak dan memulihkan mereka. Walau bagaimanapun, sebahagian daripada orang-orang yang menjaga penjara ini seolah-olah menjadi orang-orang yang memerlukan pemulihan dan disiplin.

Apabila banduan yang selesai hukuman dan dilepaskan dari penjara, dia boleh berubah kepada seorang yang lebih baik atau kembali ke cara beliau tanpa undang-undang. Meninggalkan penitentiary ini adalah satu kelegaan untuk setiap ex-banduan yang bersedia untuk melakukan segala-galanya tidak seorang warganegara yang baik. Tetapi kerana tidak lama lagi beliau mendapat daripada dinding penjara confining merealisasikan bahawa stigma sosial sebagai seorang ex-con akan ikut dia di mana-mana dia pergi. Masyarakat bersedia untuk memaafkan bekas banduan tetapi tidak mudah memberi mereka peluang untuk mempunyai kehidupan yang baru.

Bekas banduan sentiasa menghadapi realiti bahawa mencari perlindungan boleh menjadi masalah. Sama ada mereka adalah semata-mata atau mereka mempunyai keluarga untuk kembali ke, selalu ada jiran-jiran dan masyarakat yang mereka perlu berurusan dengan. Orang tidak boleh mudah mempercayai kehadiran mereka dan mereka sudah tentu akan merasa rawatan bersambut dan penolakan. Bermula satu cara hidup baru yang mencari pekerjaan untuk menyara hidup. Felons yang telah membayar hutang mereka kepada masyarakat sering mencari jalan untuk peluang disekat dengan prejudis. Peluang-peluang pekerjaan tidak akan memberi mereka keutamaan dan keutamaan. Bekas banduan mengalami penolakan sosial boleh membawa kepada beberapa kesan emosi dan psikologi yang buruk seperti kebimbangan sosial dan rasa tidak selamat, hilang keyakinan diri dan kemurungan, dan post trauma tekanan gangguan.

Kebimbangan sosial adalah perasaan semata-mata takut dengan orang. Ex-kontra yang mengalami keadaan ini mendapati sukar untuk berinteraksi dengan orang lain. Mereka sentiasa merasa bahawa mereka sedang diperhatikan, dikritik atau judged negatif oleh manusia yang lain. Ia adalah perasaan Muhasabah diri dan kebimbangan yang berterusan. Mereka biasanya mengalami rasa gementar di dalam membina situasi yang ditakuti, dan amat ditakuti dan menganalisis atau memainkan ‘ semula’ situasi di fikiran mereka apabila ia sudah berakhir, ruminating pada bagaimana mereka dapat melakukan lebih baik. Penghidap kebimbangan sosial juga mungkin akan mengalami simptom-simptom fizikal seperti gementar, blushing atau berpeluh.

Kemurungan adalah penyakit yang melibatkan badan, mood, dan pemikiran. Ia memberi kesan kepada seseorang makan dan tidur tabiat, cara seseorang merasakan tentang diri atau harga diri, dan cara seseorang berfikir tentang perkara-perkara. Kemurungan bukanlah hanya lulus suasana yang boleh kehendaki jauhnya. Apabila bekas banduan mengalami penolakan sosial dan mendapatkan tertekan, mereka mungkin mempunyai masa yang sukar untuk menarik mereka bertindak bersama-sama. Rawatan yang sesuai, bagaimanapun, boleh membantu kebanyakan orang yang mengalami kemurungan.

Post-traumatic gangguan tekanan (PTSD) berlaku apabila satu peristiwa tragis yang berlaku melibatkan ancaman bahaya fizikal atau kecederaan fizikal. Kemudaratan boleh berlaku kepada orang yang PTSD atau untuk yang tersayang, atau orang yang menjadi saksi tempat kejadian tragis yang berlaku kepada orang-orang yang tersayang atau orang yang tidak dikenali.

PTSD adalah pertama kali dibawa ke perhatian umum berkaitan dengan veteran perang, tetapi ia boleh menyebabkan dari pelbagai kejadian traumatik, seperti penjambretan, rogol, penyeksaan, yang diculik atau dipegang kurungan, penderaan kanak-kanak, kemalangan kereta, kapal karam kereta api, kemalangan kapal terbang, pengeboman, atau bencana alam seperti banjir atau gempa bumi.
Bekas banduan mempunyai pengalaman yang tragis ketika ditahan di penjara. Penolakan sosial yang menambah kepada mereka luka emosi yang terpendam sehingga boleh mencetuskan satu Sindrom tekanan trauma yang post. Ini adalah mengapa kebanyakan felons kembali ke penjara selepas beberapa bulan kebebasan. Mereka akhirnya akan kembali kepada cara lama mereka yang disebabkan oleh tekanan masyarakat kritikal yang tidak bersedia untuk memberi mereka retak lain untuk kehidupan yang lebih baik.

Beberapa pertubuhan bukan kerajaan dan Kumpulan-Kumpulan kebajikan sosial kini membantu orang-orang yang mendapatkan daripada dinding penjara bergerak dengan kehidupan mereka dengan menyediakan tempat tinggal, pekerjaan, kaunseling dan pemulihan. Ia tidak bertujuan untuk merosakkan atau memanjakan mereka. Hanya untuk membantu mereka mendapatkan berdikari untuk memulakan perjalanan baru dalam hidup. Kebanyakan Kumpulan ini bukan percaya bahawa memandangkan senario yang terbaik, bekas banduan boleh tukar dan boleh melakukan segala-galanya yang lakukan warga negara yang baik. Kerana kebanyakan orang yang terlibat dalam organisasi ini adalah Dewan felons juga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *