Positif dan negatif daripada pembedahan kosmetik

Positif dan negatif daripada pembedahan kosmetik

Pembedahan kosmetik menjadi semakin popular hari ini antara lelaki dan wanita. Sesetengah orang membuat keputusan untuk mendapatkan rawatan pembedahan untuk mengurangkan atau meningkatkan bahagian-bahagian tertentu badan-badan mereka, sama ada ia adalah perut atau hidung tanya mereka. Pakar bedah plastik boleh mengubah ciri-ciri fizikal yang hampir mana-mana, sama ada ia adalah ciri-ciri muka atau bentuk badan anda. Tidak ada sebarang syak bahawa pembedahan kosmetik mempunyai positif yang, tetapi ia tidak bermakna ia datang tanpa apa-apa negatif. Berikut adalah di antara positif dan negatif daripada pembedahan kosmetik.

Penampilan yang lebih baik

Paling ketara manfaat pembedahan plastik adalah untuk penampilan yang lebih baik. Sama ada anda membuat keputusan untuk membesarkan saiz payudara anda atau mengurangkan saiz hidung, pembedahan plastik sudah tentu boleh meningkatkan penampilan anda. Jika anda melihat lebih baik, anda akan cenderung untuk mempunyai keyakinan diri yang lebih banyak. Sebagai contoh, jika anda mendapat lemak yang dikeluarkan daripada perut anda dengan liposuction, anda mungkin berasa lebih yakin untuk memakai lebih banyak borang-pemasangan pakaian di khalayak ramai.

Kesihatan bertambah baik

Pembedahan kosmetik kadang-kadang boleh meningkatkan tahap kesihatan anda. Wanita dengan buah dada yang sangat besar boleh mengurangkan sakit belakang mereka secara dramatik dengan mendapatkan pembedahan pengurangan payudara. Orang yang mendapat pekerjaan hidung boleh mengurangkan jangkitan sinus mereka. Sesetengah syarikat insurans akan lebih bersedia untuk menampung kos pembedahan plastik jika ia adalah untuk sebab-sebab perubatan.

Jangkaan

Pembedahan plastik tidak sentiasa menghasilkan jenis keputusan yang anda mahu. Sebagai contoh, jika anda memutuskan untuk membesarkan payudara anda terlalu banyak, ia boleh kelihatan sangat luar tabii pada Rajah anda. Itulah sebabnya mengapa ia adalah penting untuk mempunyai jangkaan yang realistik sebelum anda pergi di bawah pisau. Jangan mengharapkan pembedahan plastik untuk membuat anda kelihatan seperti seorang bintang filem atau menyelesaikan isu-isu temu janji anda. Bercakap dengan pakar bedah plastik sebelum pembedahan anda, supaya anda boleh mendapat idea apa yang keputusan akan menjadi seperti yang lebih realistik.

Komplikasi

Apabila anda pergi di bawah pisau, anda meletakkan diri anda pada risiko komplikasi. Kesakitan itu mungkin lebih daripada anda dijangka atau masa pemulihan boleh menghalang anda daripada melakukan aktiviti-aktiviti biasa anda. Komplikasi yang lebih serius termasuk jangkitan, katil-katil bayi bloods dan menurunkan tekanan darah.

Kos

Pembedahan plastik adalah tidak murah. Prosedur-prosedur pembedahan plastik yang kebanyakan akan kos anda lebih daripada $1,000. Kebanyakan syarikat insurans tidak akan menanggung kos pembedahan plastik, melainkan ianya perubatan berkaitan.

Ianya juga mungkin kehilangan wang jika masa pemulihan yang menghalang anda daripada akan kembali untuk bekerja segera. Ia adalah idea yang baik untuk menjimatkan wang sebanyak yang anda boleh untuk pembedahan plastik yang anda inginkan. Yang lain boleh dilindungi melalui pinjaman atau kad kredit.

Ia adalah penting untuk menimbang kedua-dua positif dan negatif pembedahan plastik sebelum anda membuat keputusan untuk pergi di bawah pisau. Bercakap dengan beberapa pakar bedah plastik terlebih dahulu, dan memilih satu yang anda rasa paling selesa dengan. Membincangkan semua kebimbangan anda dengan pakar bedah plastik, dan tidak akan teragak-agak untuk bertanya kepadanya apa-apa soalan tentang prosedur. Pakar bedah plastik di sana untuk membantu anda dan ingin memastikan bahawa anda mendapat hasil yang terbaik boleh didapati.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *