Pos kemurungan perceraian – menghalang bunuh diri

Pos kemurungan perceraian – menghalang bunuh diri

Apabila dua orang telah melalui perceraian, ia adalah perkara biasa untuk melihat salah satu atau kedua-duanya pertempuran dengan post-divorce tekanan, kebimbangan dan kemurungan. Sebahagian daripada mereka yang telah disertai oleh perkahwinan tidak wujud lagi dan bagi sesetengah orang, kerugian yang boleh seperti menyakitkan sebagai kehilangan yang tersayang untuk kematian.

Sesetengah orang memerlukan tempoh yang lebih lama dan berkabung cintakan sokongan dari keluarga dan rakan-rakan. Walau bagaimanapun, bagi sesetengah pasangan yang bercerai, perkahwinan itu sendiri adalah sumber hanya kasih sayang dan sokongan, membawa beberapa kemurungan dan bunuh diri juga.

Di mana-mana tahun memberi terdapat lebih banyak orang dewasa di negara ini yang mati akibat bunuh diri kemudian dari kemalangan kereta. Menurut Pusat Kawalan dan pencegahan penyakit, bunuh diri akaun hampir dua peratus daripada semua kematian Amerika Syarikat.

Mengikut barisan panjang kajian kes kesihatan mental, perceraian dan kemurungan dengan ketara meningkatkan kebarangkalian bunuh diri di pertengahan umur dewasa. Malah, penduduk bercerai adalah kira-kira tiga kali lebih cenderung untuk melakukan bunuh diri kemudian rakan-rakan mereka yang sudah berkahwin. Menurut pakar-pakar kesihatan mental, perceraian telah menjadi punca utama kemurungan yang membunuh diri di kalangan dewasa pertengahan untuk tempoh sepuluh tahun yang lalu.

Manakala kedua-dua pihak sering mengalami kesakitan selepas perceraian kemurungan, terdapat perbezaan yang ketara antara dua jantina dengan benar-benar melaksanakan Akta. Statistik menunjukkan bahawa perempuan dua kali cuba bunuh diri selepas lelaki itu. Walau bagaimanapun, times banyak empat lelaki benar-benar berjaya di membunuh diri mereka sendiri. Nampaknya kecerdikan lelaki juga boleh membawa kepada pencairan lelaki.

Untuk mengelakkan risiko-risiko tersebut, rakyat diminta untuk mendapatkan bantuan profesional dengan segera. Kemurungan adalah penyakit yang dirawat. Ia boleh bertahan untuk jangka masa panjang atau agak singkat. Berkali-kali, gejala-gejala kemurungan dan perasaan pengasingan boleh berjaya dirawat dengan ubat-ubatan. Antidepresan telah menunjukkan berkesan untuk merawat episod jangka pendek serta akut episod kemurungan.

Lebih lapan puluh peratus daripada orang-orang yang dianggap untuk kemurungan sebenarnya meningkatkan dengan ketara oleh tamat terapi. Ada tidak soalan yang mempunyai akses segera kepada rawatan dan ubat-ubatan boleh mengurangkan risiko bunuh diri. Halangan sebenar mendapat bantuan profesional untuk orang-orang yang memerlukannya kebanyakan.

Satu Masalahnya ialah bahawa sesetengah orang dalam perceraian akhirnya kehilangan atau mendapat keluarga dan rakan-rakan dan beberapa akhirnya kehilangan mereka sepenuhnya. Selepas perceraian, orang-orang ini cenderung kepada satu atau ex-pasangan lain, tetapi jarang sekali untuk kedua-dua mereka yang berduyun-duyun. Jika anda ex-suami yang hilang / rakan-rakan dan keluarga dalam bercerai, malangnya anda yang paling berkemungkinan untuk mengalami kemurungan.

Dianggarkan 80% daripada orang-orang yang mengambil nyawa mereka benar-benar menunjukkan tanda-tanda mereka merancang membunuh diri sebelum benar-benar menjalankan ia. Salah satu cara untuk mengetahui sama ada seseorang adalah pada risiko yang memuncak bunuh diri adalah untuk mengetahui tanda-tanda amaran.

Tanda-tanda amaran biasanya bermaksud perubahan yang ketara dalam tingkah laku orang dan mungkin termasuk yang tiba-tiba dan tidak dijangka memberi jauhnya daripada harta-benda yang tercinta seperti agama barang kemas atau barang-barang penting nilai. Menarik diri daripada rakan-rakan, jiran-jiran dan acara-acara sosial adalah tanda lain. Akhirnya, yang memberitahu yang tanda-tanda adalah apabila seseorang membelanjakan sejumlah inordinate masa berfikir dan bercakap tentang kematian atau membunuh diri.

Bercakap tentang bunuh diri perlu sentiasa diberi perhatian serius. Hanya kerana satu beberapa Tempahan yang telah bercerai dan tertekan mengenai perceraian mereka, tidak bermakna mereka akan mengambil nyawa mereka. Walau bagaimanapun, jika anda serius mengambil berat tentang keadaan fikiran, kata-kata yang membunuh diri, atau perubahan dalam tingkah laku dan personaliti seseorang, anda mesti lakukan apa yang anda boleh untuk memujuk orang itu untuk mendapatkan bantuan secepat mungkin. Anda boleh mula dengan menghubungi Hotline pencegahan bunuh diri Kebangsaan di 1-800-273-TALK (8255).

Untuk lebih lanjut tentang perceraian, tekanan, kebimbangan dan kaunseling pakar, ahli terapi kekeluargaan, psikologi dan kemudahan rawatan kesihatan mental dan perkhidmatan pakar, pergi ke GotTrouble.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *