Polyphasic tidur adalah kunci kepada kejayaan

Polyphasic tidur adalah kunci kepada kejayaan

Thomas Jefferson, Nikola Tesla, Leonardo Da Vinci, Isaac Newton, Benjamin Franklin, apa yang orang-orang ini semua ada persamaan. Untuk mereka yang semua pantau besar untuk berjaya dan mengubah dunia, dan untuk dua mereka akan hanya tidur untuk tempoh dua jam.

Ia dipanggil polyphasic tidur, bererti tidur dalam lebih daripada dua fasa (poly) (phasic). Terdapat korelasi tetapi prinsip-prinsip saintifik memerintah bahawa korelasi bukanlah penyebab, supaya siasatan lanjut diperlukan.

Mengikut dokumentari oleh NOVA tidur menyediakan banyak manfaat kepada otak. Apabila anda tidur otak mematikan bahagian berbeza satu demi satu, membolehkan otak untuk membaiki neuron yang rosak dan lemah.

Dalam satu kajian yang dilakukan oleh penyelidik di Universiti Stanford, ia didedahkan bahawa pesakit-pesakit yang telah dibangkitkan sebelum mereka dapat sampai ke tidur REM mula membangunkan gangguan psikologi. Jadi bagaimana pula orang-orang besar ini melahirkan begitu banyak apabila mereka telah tidur yang sedikit?

Baik di satu sisi mereka mempunyai lebih banyak masa, tetapi sebenarnya semua kurang tidur sebenarnya bekerja ke arah kepentingan mereka. Badan itu mempunyai keupayaan yang semulajadi untuk menyesuaikan diri, yang bagus untuk anda dalam hal ini anda perlu tidur kurang dan bekerja lebih.

Apa yang berlaku adalah apabila badan dirompak tidur berlebihan otak melangkau peringkat tidur yang kurang penting dan pergi terus ke REM. Jadi ia boleh menjadi sukar untuk membangunkan fizikal dengan kurang tidur, tetapi kebolehan mental anda akan menderita.

Selain itu, corak tidur polyphasic boleh merangsang otak. Dalam kajian di mana pesakit telah dikejutkan selepas jumlah tidur REM yang sihat mereka diminta untuk bersenam teka-teki.

Apabila mata pelajaran yang baru datang dari tidur REM markah ujian mereka adalah jauh lebih baik daripada markah yang mereka usahakan waktu kesedaran. Jadi jika anda datang dari pecah pendek tidur REM secara berkala sepanjang hari, secara polyhpasic tidur, anda sebenarnya akan menjadi lebih kreatif lebih masa.

Thomas Jefferson, pencipta teragung sepanjang zaman, dicatatkan untuk tidur selama dua jam pada satu-satu masa dan ia dikatakan bahawa selalunya dia akan hanya tidur atas meja beliau. Nikola Tesla dicatatkan mempunyai corak tidur yang sangat serupa.

Isaac Newton hanya mendapat tiga hingga empat jam tidur bagi setiap tempoh dua puluh empat jam. Jika mereka boleh mencipta dan mengubah dunia dengan jumlah kecil tidur, jadi anda boleh.

Jadi berhenti tidur begitu banyak dan mula tidur lebih berkesan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *