Pilih bagaimana anda bertindak balas kepada tekanan

Pilih bagaimana anda bertindak balas kepada tekanan

Bersaing tuntutan di tempat kerja yang diburukkan lagi dengan kehendak pasangan anda, anak-anak, Keluarga, dan lain-lain tanggungjawab dalam hidup anda sering mengakibatkan lebih tinggi berbanding tahap tekanan biasa yang perlu sedar diuruskan, terutamanya apabila tahap ini tekanan imbangan bagi tempoh masa yang panjang.

Keadaan yang banyak menyumbang kepada peningkatan tahap tekanan. Pertandingan di tempat kerja yang sering mempromosikan kepentingan diri boleh menyebabkan kekurangan perasaan mengenai kesejahteraan dan kepercayaan. Keadaan ekonomi yang bergelut dan pertandingan telah menyebabkan peluang pekerjaan yang kurang selamat seperti yang digambarkan oleh penggabungan korporat yang kerap, menyebabkan pengurangan dan inisiatif penyumberan luar. Commutes untuk bekerja telah menjadi lebih ramai seperti Bandar-bandar merebak ke. Kesesakan lalu lintas, agresif memandu, ramai kereta api, bas dan terminal yang biasa. Tekanan diri untuk bekerja pada masa yang ditetapkan untuk mesyuarat yang penting selepas mendapat anak-anak anda ke sekolah masa hanya untuk mencari trafik yang disandarkan akibat kemalangan di lebuh raya bebas.

Perasaan tertekan, lagi?

Terdapat banyak keadaan yang menyumbang kepada tahap tekanan yang meningkat yang kadang-kadang tidak dicegah, tetapi harus diuruskan secara sedar. Tekanan mengurangkan tenaga anda dan akhirnya membawa kepada masalah kesihatan jika tidak diurus dengan betul. Ia sepatutnya tidak hairanlah terdapat peningkatan tekanan berkaitan masalah kesihatan seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung strok, keresahan dan kemurungan. Sering kali tekanan yang membawa kepada ketagihan arak dan kebergantungan pada ubat-ubatan seperti pil tidur preskripsi dan ubat-ubatan yang bertujuan untuk menenangkan anda yang mempunyai kesan sampingan yang boleh dikatakan lebih teruk daripada gejala-gejala yang sedang dirawat dan boleh menyebabkan ketagihan. Jika anda mengalami tekanan yang melampau bagi tempoh masa yang panjang, badan dan minda anda akan akhirnya memakai. Lama tempoh tekanan seperti bimbang yang berterusan ke atas kerja anda, tekanan yang berterusan, kewangan, keluarga penyakit atau beberapa kesukaran yang mengakibatkan grind yang berterusan hidup anda boleh mengalirkan anda tenaga yang mengurangkan keupayaan anda untuk melaksanakan dan mengurangkan kualiti hidup anda dan orang di sekeliling anda.

Sudah tentu, bukan semua tekanan yang buruk. Kadang-kadang tekanan sebenarnya mungkin baik mengakibatkan rangsangan yang mencabar anda untuk mencapai potensi anda yang sepenuhnya. Stres boleh memberi anda tenaga tambahan yang diperlukan bagi situasi tertentu. Ini jenis tekanan, seperti apa yang anda rasa sebelum kerja penting temu duga, peperiksaan atau sukan aktiviti, yang baik boleh merangsang anda untuk melakukan terbaik anda.

*** Mengenali menjejaskan tekanan berbahaya ***

Tempoh tekanan boleh menjejaskan anda dari segi fizikal dan behaviorally dan akhirnya boleh membawa kepada syarat-syarat yang kronik yang sukar untuk menguruskan seperti:

1. Sentiasa berasa letih

2. Mencari ia sukar untuk tidur dalam tempoh berpanjangan

3. Mengurangkan selera makan anda atau makan terlalu banyak dalam tempoh berpanjangan

4. Sering mendapat sakit atau mempunyai peningkatan dalam sakit kepala/Migrain, masalah perut, atau sakit dan sakit yang tidak dapat dijelaskan

5. Sentiasa bimbang atau perasaan bimbang yang akhirnya boleh membawa kepada gangguan kebimbangan dan kemurungan jika tidak diurus

6. Perasaan terharu mempunyai masalah membuat keputusan

7. Mengalami ekstrem dalam mood anda seperti tidak sabar, kekecewaan, keresahan, kemarahan, kebimbangan dan kemurungan yang anda mungkin mempunyai kesukaran mengawal

8. Mengalami peningkatan dalam kebergantungan kepada makanan, alkohol, tembakau, atau ubat-ubatan

Anda mungkin tahu seseorang yang adalah atau telah mengalami satu atau banyak ini menjejaskan tekanan. Mungkin anda!

*** Sedar menguruskan menjejaskan tekanan apabila anda tidak boleh menghapuskan sumber stres ***

Jika ia hanya semudah mengeluarkan sumber tekanan anda dalam hidup anda! Di mana tanggungjawab hidup dan keluarga berkenaan, tidak selalu ada satu penyelesaian yang cepat atau pilihan bagi kebanyakan orang. Kadang-kadang cara anda menguruskan sumber tekanan memerlukan membuat pilihan yang melibatkan perancangan bekerja lebih masa atau hanya sekadar memecahkan kitaran apa menyebabkan tekanan anda seperti mengambil berjalan kaki pada waktu makan tengah hari untuk melarikan diri dari tekanan anda mengalami di tempat kerja. Berfikir tentang bagaimana anda sedar boleh menguruskan tekanan. Jangan biarkan keadaan yang menyebabkan tekanan yang menguruskan anda! Sering kali anda tidak dapat berhenti sumber tekanan, tetapi anda boleh mengenali apa yang ia lakukan untuk anda dan pilih bagaimana anda bertindak balas kepadanya. Terdapat pilihan gaya hidup yang boleh membantu anda menguruskan kesan tekanan. Ia adalah penting untuk mengenal pasti had dan dengar apa yang badan anda memberitahu anda dan melakukan sesuatu mengenainya.

*** Meluangkan masa untuk senaman ***

Terdapat banyak penyelesaian untuk membantu anda menguruskan memberi kesan kepada tekanan mempunyai tubuh anda. Setiap orang adalah unik dan apa yang bekerja untuk satu, tidak boleh bekerja untuk yang lain. Walau bagaimanapun, Terdapat satu penyelesaian yang sama penting untuk semua orang. BERSENAM! Ini adalah salah satu yang paling berkesan mempunyai cara-cara untuk menguruskan kesan-kesan tekanan pada badan anda dan kebaikan menggalakkan kesihatan am yang baik. Bergantung kepada keadaan anda, ini mungkin sederhana seperti berjalan untuk 30-40 minit atau sederhana yang dijalankan. Apa yang anda perlu lakukan adalah melangkah keluar pintu dan meletakkan satu kaki di depan yang lain. Ia mempunyai kos apa-apa dan boleh dilakukan hampir di mana sahaja. Meluangkan masa untuk beberapa jenis latihan fizikal dan anda akan mengalami pertambahan stamina yang membantu anda untuk berasa lebih keseluruhan.

*** Di tempat kerja – membawa sumber stres ***

Institut Kebangsaan keselamatan pekerjaan dan Kesihatan laporan Statistik berikut tentang tekanan tempat kerja:

-40% daripada pekerja melaporkan tugas mereka adalah amat atau sangat tertekan

-25% melihat kerja mereka sebagai sumber nombor satu tekanan dalam kehidupan

-Tiga perempat pekerja percaya bahawa pekerja mempunyai tekanan tempat kerja yang lebih daripada generasi yang lalu

-29% pekerja berasa agak sedikit atau amat tertekan di tempat kerja

-26 peratus pekerja berkata mereka sering “seringkali terbakar atau tertekan dengan kerja-kerja mereka”

-Tekanan yang lebih kuat berkaitan dengan aduan kesihatan daripada masalah keluarga dan kewangan

Berterusan untuk bekerja adalah sesuatu yang kita perlu lakukan dan biasanya ada banyak perlu bimbang tentang apabila anda pergi ke sana. Terdapat cara-cara untuk menguruskan tekanan tempat kerja dan sering anda boleh dan perlu bekerja pada mengelakkan tekanan. Anda mungkin tidak dapat mengelak daripada ia sepenuhnya, tetapi anda perlu cuba. Tekanan di tempat kerja sering berlaku apabila anda berasa seperti segala-galanya perlu dilakukan sekarang. Adakah ia benar-benar?

*** Tips untuk Kurangkan tekanan tempat kerja ***

1. Tumpuan satu tugas pada satu masa dan bertanya diri sendiri Apakah benar-benar penting. Cuba untuk tidak membiarkan diri terperangkap dalam tugas-tugas yang memberi manfaat yang sedikit. O bunyi yang baik, jika anda dalam permainan sekalinya, jagalah daripada rakaman keluar dari multitasking terlalu banyak dalam tempoh berpanjangan. Berfungsi mengekalkan Jadual seimbang dan lebih tidak melakukan diri anda.

2. Berhenti berehat sepanjang hari untuk mengosongkan fikiran anda. Cuba untuk mendapatkan masa yang jauh dari meja anda untuk makan tengahari. Melangkah dari kerja walaupun singkat berehat akan membantu anda cas semula supaya menjadi lebih, tidak kurang, lebih produktif.

3. Sentiasa menjalankan lewat? Jangan menambahkan tekanan anda dengan menjalankan lewat apabila ia dapat dielakkan. Cuba untuk meninggalkan lebih awal pada waktu pagi.

4. Menentang pemikiran negatif. Jika anda melihat kelemahan dan setiap situasi interaksi, anda akan mendapati diri anda kerap jengkel dan ini akhirnya akan mengalir kepada anda tenaga. Sedar cuba untuk bersikap positif dan mencari jenaka di mana anda boleh. Ia berfungsi. Halus, mengelakkan pemikiran negatif rakan sekerja.

5. Menjaga diri di luar tempat kerja. Secara amnya, anda akan dapat menangani tekanan lebih baik apabila keperluan anda dijaga. Lebih baik anda merasakan, lebih baik anda akan dapat menguruskan stres kerja tanpa menjadi terharu. Kekurangan tidur meninggalkan anda terdedah kepada stres. Apabila anda tidur yang dilucutkan, anda akan kurang dapat menangani tekanan.

Ingat! Apabila tekanan tidak dapat dielakkan dalam kehidupan anda, anda perlu memilih bagaimana anda bertindak balas kepada tekanan ini dan diuruskan secara sedar memberi kesan kepada tekanan mempunyai atas kamu. Anda mesti membuat keputusan untuk mengawal tekanan dan komited kepada objektif ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *