Piawaian alam sekitar dan sosial dalam industri fesyen

Piawaian alam sekitar dan sosial dalam industri fesyen

Tekanan alam sekitar, sosial dan etika global tekstil dan fesyen sektor yang muncul di Eropah pada awal 1980an. Pemacu utama adalah pengguna kebimbangan ke atas keselamatan bahan-bahan. Walau bagaimanapun selari dengan trend ini, kumpulan minoriti etika pengguna menuntut barang-barang pakaian dan fesyen yang “bebas daripada bahan kimia” dan rendah kesan alam sekitar. Ini menyebabkan di Eropah dan kemudian AS organik pelabelan sistem sedang diperluaskan untuk merangkumi kriteria untuk pakaian dan tekstil, seperti kapas organik. Pada tahun 2007, sektor adalah bahagian yang paling pesat berkembang dalam industri kapas global dengan pertumbuhan lebih 50% setahun. Dengan merujuk kepada piawaian keselamatan terutamanya menangani kebimbangan pengguna ke atas bahan-bahan kimia di tekstil, standard Oeko-Tex telah menjadi sangat popular dalam industri. Walaupun tidak diketahui kepada pengguna, ia ujian untuk bahan-bahan kimia seperti retardants api di pakaian dan categorizes barangan mereka pendedahan yang cenderung kepada manusia (cth: pakaian bayi mestilah mematuhi piawaian yang ketat untuk bahan kimia). Oleh itu isu bahan kimia dalam pakaian menjadi sebahagian besarnya kawalan risiko liabiliti untuk industri dengan pengguna yang menjangkakan produk jelas untuk menimbulkan risiko kepada kesihatan mereka. Organik dan eco fesyen dan tekstil menarik yang jauh kecil, tetapi cepat sekumpulan pengguna, terutamanya di Eropah Barat dan pantai U.S. yang semakin meningkat.

Kebimbangan yang jauh lebih besar kepada fesyen global sektor adalah isu kebajikan pekerja. Isu ini telah diberi penekanan oleh tekanan Kumpulan seperti Pertukaran Global di Amerika Syarikat yang mensasarkan Levis dan Nike dan lain-lain.
Pada akhir 1980-an dan awal 1990-an bukti anekdot bermula dari aktivis buruh di Amerika Syarikat dan Eropah mengenai rantaian bekalan dan kilang-kilang di luar negara untuk mengetuai syarikat multinasional Amerika Syarikat dan Eropah. Sasaran utama adalah pembuat seluar jeans denim Levi Strauss terkemuka di dunia, tetapi lebih jauh Nike, sukan terbesar di dunia Menggilap firma pemasaran. Pertukaran global telah melancarkan kempen Nike Anti Sweatshop, tumpuan kepada firma-firma yang mencari di China dan Indonesia.

Isu-isu termasuk buruh kanak-kanak, upah minimum, bekerja jam dan manfaat pekerja. Aktivis menyatakan bahawa isu tersebut harus tidak berbeza terlalu meluas daripada piawaian mandatori di Barat, manakala Nike berpendapat pada masa itu berbeza keadaan ekonomi dan sosial negara ditentukan berbeza-beza secara global. Banyak rundingan dan Mesyuarat pihak berkepentingan membawa kepada kod amalan bagi pengurusan buruh di negara-negara membangun yang boleh diterima oleh kebanyakan pihak yang terlibat yang diterima umum. SA 8000 muncul sebagai industri utama yang didorong secara sukarela standard mengenai isu-isu kebajikan pekerja. SA 8000 penyokong sekarang termasuk jurang, TNT dan lain-lain dan SAI melaporkan bahawa pada tahun 2008, hampir 1 juta pekerja di kemudahan 1700 telah mencapai pensijilan SA 8000. Pensijilan yang memerlukan pelaburan dalam proses tetapi juga lebih ketara dalam mengubah amalan buruh seperti upah struktur. Ia jelas telah dipandu oleh besar multinasional Amerika Syarikat dan Eropah yang memerlukan pembekal tertentu untuk mendapatkan pensijilan.

Pergerakan perdagangan adil juga mempunyai kesan yang ketara terhadap perniagaan fesyen. Standard menggabungkan beberapa isu-isu etika kebimbangan yang berpotensi kepada pengguna – faktor persekitaran, layanan yang adil dari pembekal negara membangun dan kebajikan pekerja. Label perdagangan adil telah menunjukkan pertumbuhan yang pesat.

Walaupun pada skala yang sangat kecil dan tidak sentiasa di hujung atas industri fesyen, banyak jenama khusus telah muncul yang mempromosikan diri sendiri terutamanya di Taman kelestarian orang pokok di UK menyatakan bahawa ia “mewujudkan perdagangan adil dan organik pakaian dan aksesori dengan membentuk perkongsian yang berpanjangan dengan perdagangan adil, pengeluar-pengeluar yang organik di negara-negara membangun. Jurnal fesyen terkemuka Marie Claire kedudukan eco “top 10” dengan jenama dalam masalah semalam. Isu-isu utama kekal dalam pakaian (disahkan oleh organik dan saksama perdagangan label), rawatan pekerja (disahkan oleh SA 8000 dan perdagangan adil) dan isu-isu alam sekitar yang semakin arus perdana seperti perubahan iklim. Label pengurangan karbon mengesahkan produk buaian ke kubur karbon, walaupun bukanlah khusus untuk pakaian. Arus perdana jenama Louis Vuitton, Gucci, H & M dan Zara telah lambat untuk membuat komitmen tegas penuh kemarahan, isu-isu etika kerana kesukaran penukaran rantaian bekalan mereka dan barisan produk benar-benar menyokong organik atau perdagangan adil yang disahkan atau lain-lain piawaian dan norma. Mereka adalah Walau bagaimanapun, bergerak memperlahankan untuk memastikan mereka menguasai pasaran jika ia menjadi penting-dunia terbesar fesyen jenama Louis Vuitton Tempahan diambil label fesyen alam kecil. Ia adalah jelas, namun dari contoh Nike dan Levis, bagaimanapun bahawa sesetengah isu-isu di sini untuk menginap, seperti dituntut oleh Barat pengguna bahawa jenama menangani isu kebajikan pekerja dalam rantaian penawaran mereka dengan betul.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *