Phimosis: Adakah sunat penuh jawapan sahaja?

Phimosis: Adakah sunat penuh jawapan sahaja?

Sebagai penyelidik terus berdebat risiko dan manfaat berkhatan, ibu-bapa yang lebih dan lebih memilih untuk membenarkan anak-anak bayi mereka untuk mengekalkan keadaan semula jadi mereka. Ibu bapa ini mungkin berharap bahawa dengan mengajar penjagaan kesihatan zakar yang betul kepada anak-anak mereka, anak-anak ini boleh membesar sihat dan gembira, dengan semua cebisan kulit mereka telah dilahirkan dengan. Malangnya, sesetengah lelaki membangunkan phimosis, satu keadaan yang tidak selesa yang menarik di mana kulup itu tidak balik kerana ia sepatutnya. Berkhatan biasanya ditetapkan bagi keadaan ini, tetapi ada lelaki pilihan lain boleh juga dipertimbangkan.

Gejala-gejala yang biasa
Lelaki yang mempunyai phimosis mungkin mempunyai kesukaran mengekalkan ereksi kerana mereka harus, dan sesetengah lelaki mengalami kesukaran membuang air kecil kerana kulit tersumbat. Phimosis boleh berlaku tiba-tiba, lelaki yang membimbangkan yang telah pernah melihat apa-apa seperti ini pada masa lalu. Tetapi sesetengah lelaki yang telah phimosis dilahirkan dengan keadaan, dan mereka mungkin tidak tahu bahawa apa-apa mengenai Anatomi mereka dianggap luar biasa atau entah bagaimana berbahaya. Mereka mungkin mempunyai masalah dengan kehidupan seks mereka, tetapi mereka boleh meletakkan dipersalahkan kerana isu keyakinan atau kehebatan mereka, bukan pada Anatomi mereka. Doktor atau rakan-rakan seksual boleh menjadi yang pertama untuk membawa topik ini untuk perhatian lelaki-lelaki ini.

Perubatan pilihan
Dalam sunat yang penuh, kulup yang dikeluarkan, membolehkan kelenjar untuk didedahkan dengan sepenuhnya. Dalam beberapa hari, lelaki yang mempunyai ini pembedahan yang dilakukan mungkin mempunyai gejala phimosis tiada pada semua, dan mereka boleh sakit percuma untuk kali pertama dalam masa yang lama. Walau bagaimanapun, yang sunat penuh juga boleh mengalih keluar sesetengah tisu halus yang mengandungi sel-sel deria. Sesetengah lelaki merasa sensasi dikurangkan semasa seks selepas mereka melalui sesi berkhatan yang penuh, dan sel-sel deria yang mereka kehilangan tidak pernah regrow.

Pembedahan separa boleh menyediakan laluan tengah. Di sini, sedikit kecil kulit dikeluarkan, membenarkan kulup untuk slaid ke tempat dan dari sini lagi tanpa mengetatkan sekeliling kepala. Masa penyembuhan adalah setanding dengan masa yang diperlukan oleh lelaki yang telah berkhatan yang penuh, tetapi banyak kehilangan deria yang dirasai oleh orang-orang yang mempunyai satu pembedahan penuh tidak dilaporkan oleh orang-orang yang hanya separa berkhatan.

Sesetengah lelaki memilih untuk mencuba krim hormon seperti Kortikosteroid untuk gejala-gejala phimosis yang ringan atau sederhana. Krim ini boleh menyebabkan kulit untuk berkembang lebih nipis dan lebih anjal, dan ini boleh membolehkan kulit untuk menarik balik lebih mudah. Krim ini hendaklah digunakan hanya di bawah jagaan doktor, Walau bagaimanapun, dan ia boleh membawa sejumlah besar masa bagi steroid berkesan.

Mengambil penjagaan
Lelaki yang mengamalkan penjagaan kesihatan zakar yang betul mungkin pernah mengalami phimosis, dan tips ini juga boleh membantu kerana mereka bekerja pada membetulkan apa-apa masalah yang mereka punya. Cadangan yang baik untuk diikuti termasuklah:

• Meregangkan kulup harian, memastikan bahawa ia menarik kaki seperti yang sepatutnya. Doktor boleh menunjukkan lelaki bagaimana untuk melakukan ini, jika mereka memahami prosedur yang betul.

• Bersihkan di bawah dalam kulup (jika berkenaan) dan sekitar zakar setiap hari. Sel-sel kulit yang terperangkap dan kotoran boleh membawa kepada jangkitan yang boleh mengetatkan kulit.

• Bercakap dengan doktor tentang kesihatan zakar. Lelaki boleh menjadi tidak selesa dengan idea membincangkan bahagian-bahagian sulit mereka, walaupun mereka mempunyai soalan. Berkongsi kebimbangan secara terbuka dan jujur adalah cara terbaik untuk PIN kecil kebimbangan di Amerika yang sebelum mereka dibenarkan hidup dengan Makmur.

• Memakai pakaian yang betul. Seluar dalam yang terlalu ketat atau pakaian yang chafe dan mengikis boleh menyebabkan kerengsaan zakar yang boleh membawa kepada bengkak dan jangkitan. Lelaki harus selesa dalam pakaian mereka, walaupun ia tidak dianggap fesyen ke hadapan.

Menggunakan crème Kesihatan zakar yang (kebanyakan pakar mengesyorkan manusia 1 manusia minyak) juga boleh membantu. Crème ini boleh membantu kulit zakar untuk kekal lembut, lembut dan alih. Lelaki yang tidak bersunat boleh memastikan bahawa kulup itu tetap mudah alih, dan lelaki yang telah melalui pembedahan boleh membantu kulit mereka terdedah kepada kekal lembut dan responsif.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *