Petunjuk prestasi utama bagi bil perubatan

Petunjuk prestasi utama bagi bil perubatan

Dalam era balik mencabar hari ini, seolah-olah tiada akhir di sisi kepada kompleksiti bil perubatan. Walaupun rintangan, anda perlu berada di atas permainan anda untuk memastikan bahawa koleksi yang optimum. Sentiasa ada banyak kerja untuk dilakukan, tetapi bagaimana anda tahu jika operasi anda – dan kakitangan yang anda gunakan untuk membawa keluar pelan permainan anda – melaksanakan pada kelajuan penuh? Membangunkan sebuah papan pemuka petunjuk utama prestasi boleh mengekalkan tumpuan anda kepada kejayaan.

Petunjuk prestasi utama untuk mewujudkan rangka kerja bagi papan pemuka anda pertimbangkan.

Hari dalam penghutang cemerlang (DRO). Tanpa ragu-ragu, petunjuk yang terbaik keseluruhan bil prestasi, DRO perlu dikira secara konsisten untuk menjadi bermakna. Mengira DRO dengan menambah anda penghutang jumlah semasa yang tertunggak dan jumlah baki kredit anda. (Untuk kredit adalah penting, kerana kredit mengimbangi penghutang, maka masking prestasi.) Bahagi angka itu caj harian purata anda. Anda boleh mengira Caj harian purata anda mengambil bernilai yang lepas 3 bulan caj, dan membahagikan oleh 90. Walaupun anda boleh menentukan caj harian purata berdasarkan 365 hari, 90 hari menggunakan akaun keberkitaran, pertumbuhan dan lain-lain turun naik dalam perniagaan.

DRO anda hendaklah dalam lingkungan 40 hingga 45 hari, walaupun terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan ia jatuh di luar sasaran ini. Anda boleh mempertingkatkan hasil DRO melalui koleksi masa-of-service yang teguh, termasuk copayments, coinsurance, deduktibel tidak dipenuhi dan Deposit pelatih. Pengesahan insurans dan caj-caj yang tepat pada masanya, bersih yang menyumbang kepada kejayaan juga. Faktor-faktor di luar kawalan anda, seperti berurusan dengan pembayar yang mencabar seperti pampasan pekerja dan mengadakan perkumpulan pesakit pada pelan pembayaran, boleh membawa kepada di atas pelbagai keputusan DRO, walaupun operasi anda dalam perintah.

Penghutang tertunggak lebih daripada 120 hari. Memantau penerimaan umur duduk di imbangan duga anda berusia untuk menentukan jika usaha anda akan membayar balik. Jelas sekali, anda lebih suka untuk melihat bahawa 100 peratus daripada penghutang anda di bawah 120 hari, tapi itulah yang tidak realistik. Menembak kurang daripada 12 peratus yang lebih dari 120 hari. (Seperti yang dinyatakan di atas, pastikan tidak termasuk kredit apabila menganalisis jumlah penghutang akaun selama 120 hari.) Faktor-faktor yang sama yang dinamakan di atas untuk DRO boleh memberi kesan positif atau negatif – kepada keupayaan anda untuk mengalahkan atau kurang julat 12 peratus.

Walaupun tumpuan dalam kategori ‘lebih 120 hari’ yang disyorkan, anda pasti boleh mengukur kejayaan anda dengan menilai peratus ke atas (atau di bawah) mana-mana kategori penuaan. Utama adalah untuk memilih kategori – dan berpegang kepadanya.

Kadar kutipan bersih. Walaupun ia bagus untuk mengukur koleksi anda sebagai peratus daripada bayaran kasar (dikenali sebagai kadar kutipan kasar), anda tidak boleh menggunakan keputusan untuk menilai prestasi operasi anda. Kerana setiap amalan perubatan Jadual yuran, pembayar campuran, dan kontrak yang berbeza-beza, kadar kutipan kasar anda juga akan berbeza. Sebaliknya, menumpukan pada bersih – juga dikenali sebagai ‘diselaraskan’ – kadar kutipan. Setiap dolar yang anda dibenarkan untuk mengumpul, peratus apakah ia Adakah anda benar-benar mengumpul? Contohnya, jika dibenarkan untuk Amerika Syarikat insurans adalah $56.40 bagi yang 99212, Adakah anda mengumpul semua wang itu? Anda perlu mengejar turun wang itu dari Amerika Syarikat insurans dan, terutamanya hari ini pengguna-diarahkan penjagaan kesihatan zaman, daripada penjamin, terlalu. Hasilnya, kadar kutipan bersih mencerminkan keupayaan anda untuk mengumpul dikontrakkan dibenarkan kadar, iaitu gabungan pembayaran dibuat dari pembayar dan penjamin.

Kadar kutipan bersih 100 peratus yang akan sesuai, tetapi pelbagai untuk mencari 96 hingga 98 peratus. Terdapat beberapa faktor yang penting untuk mengenal pasti: sebelah kiri dua hingga empat peratus di dalam Jadual adalah hutang lapuk, termasuk wang yang anda telah dihapus kira kepada agensi koleksi dan uncollectables lain. Selain itu, jika kadar anda terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, ia mungkin adalah. Malah, jika anda melaporkan 100 peratus (atau lebih), bulan selepas bulan, ia boleh menjadi hasil perubahan yang luas dalam produktiviti atau hasil (dan oleh itu isyarat yang berpotensi perlu mereka bentuk semula proses bil) – atau ia mungkin fungsi bagaimana kakitangan anda merawat pelarasan. Katakan anda kontrak dengan Amerika Syarikat insurans bagi $56.40 bagi 99212 yang pada masa ini. Menganggap bahawa tuntutan itu ditolak kerana pemfailan yang tidak dijangka, yang merupakan satu pelarasan kontrak. Hilang satu tarikh akhir pemfailan yang tepat pada masanya – dan perlu menyesuaikan off wang dijangka — merupakan salah satu daripada orang-orang uncollectables yang menyebabkan kadar kutipan bersih untuk berendam di bawah 100 peratus, seperti yang sepatutnya. Jika kakitangan anda salah categorizes pelarasan sebagai pelarasan dalam kontrak, maka pembayaran mahupun yang dibenarkan termasuk dalam kadar harga. Jika uncollectables semua dihapuskira sebagai pelarasan kontrak, anda akan muncul untuk mengumpul 100 peratus dolar – walaupun anda tidak benar-benar. Untuk mengekalkannya sebenar (dan oleh itu, mencari peluang-peluang untuk meningkatkan koleksi), anda perlu membezakan antara pelarasan kontrak dan kontrak- dan bekerja mengurangkan kedua.

Wang Tunai. Yang terakhir, tetapi pasti sekali, petunjuk prestasi utama adalah mengukur koleksi mingguan yang, jika tidak, harian. Walaupun Wang Tunai tidak boleh diukur, anda boleh memastikan bahawa aliran yang sama seperti – atau lebih baik daripada – tempoh masa sebelumnya. Anda juga akan mahu diingat Wang Tunai mungkin berbeza-beza dari minggu ke minggu (atau hari-hari). Ia boleh meningkat apabila pakar-pakar perubatan baru dan/atau perkhidmatan ditambah atau berkurangan jika pesakit membatalkan prosedur, doktor mengambil cuti atau meletakkan jawatan, atau acara-acara lain yang boleh tersedak kira Wang Tunai.

Memperbaiki masalah

Manakala peratusan beberapa aduan yang membawa pesakit ke pejabat anda pasti akan menjadi lebih baik dengan masa, yang sama tidak boleh dikatakan bagi prestasi kewangan bil perubatan. Sebaik sahaja roda kereta pergi lebuh raya berturap, ianya tidak terlalu lama sebelum anda adalah longkang yang seluas ini, dari segi kewangan bercakap. Berikut adalah apa yang perlu dilakukan dengan pengetahuan anda mendapat dengan memantau petunjuk prestasi utama:

Menggunakan data KPI anda. Jatuh dalam norma industri pada langkah-langkah utama sudah tentu harus menjadi matlamat anda, tetapi ia mudah terganggu oleh pelbagai cabaran luar yang mempengaruhi prestasi anda. Atas sebab ini, mengenali had atas – iaitu OMG (‘oh, saya Wah,’ untuk rakan-rakan menghantar mesej saya) faktor-faktor:

* Untuk DRO, mendapatkan gementar apabila ia meningkat melepasi 65 hari;
* Bagi penghutang selama 120 hari, menetapkan penggera panik untuk pergi pada 20 peratus; dan
* Untuk koleksi bersih, menyiasat dasar-dasar pejabat dan prestasi kakitangan apabila ia mencecah 90 peratus atau lebih rendah.

Manakala underperforming pada masa-masa beberapa atau beberapa petunjuk mungkin kenyataan hidup dalam situasi anda, ia membayar kepada mempunyai garisan di dalam pasir yang akan memberi isyarat anda untuk menggali lebih dalam peluang-peluang untuk meningkatkan prestasi.

Jangan biarkan terlalu banyak alasan. Sahkan insurans sebelum pesakit-pesakit yang hadir, dan jangan lupa untuk menyemak perlindungan hospital dan lain-lain Perkhidmatan pejabat. Yang kedua, walaupun Perkhidmatan sudah telah dilaksanakan, anda adalah lebih baik mengenal pasti masalah insurans sebelum tuntutan dihantar daripada 30 atau 60 hari kemudian apabila tuntutan akhirnya Terokai untuk anda. Menggalakkan koleksi pada masa Perkhidmatan, fokus usaha-usaha mengenal pasti dan mengurangkan Penafian, dan kerja akaun sepenuhnya setiap 60 hari.

Jangan mudah terpedaya. Membawa kredit topeng prestasi sebenar anda, menjadikan ia kelihatan lebih canggih daripada apa yang benar-benar. Mengekalkan kebebasan yang ketat di kredit; menggunakan tanda 60 hari untuk mendapatkan orang-orang yang diproses semula kepada pihak yang betul. Walaupun pelan pembayaran boleh menjadi suatu keperluan proses pesakit koleksi anda, mengkategorikan mereka dengan kelas pembayar yang berbeza. Jangan tanam pelan pembayaran di tengah-tengah penghutang pesakit anda. Mengelaskan akaun-akaun ini secara berasingan, dan laporan penghutang dan DRO anda lebih 120 peratus- dan tanpa – pelan pembayaran.

Menggunakan automasi. Pengaruh automasi tidak boleh dipandang remeh. Lancarkan aliran tunai anda dengan mengautomasikan pengesahan kelayakan perlindungan dan manfaat insurans, mengenakan menyental, Pengiriman Wang Elektronik, pemindahan dana, deposit yang jauh dan banyak lain-lain teknologi alat yang disediakan untuk industri bil perubatan.

Pelupusan sekumpulan tidak menuntut wang akan pasti membawa anda DRO dan peratusan penghutang selama 120 hari ke sejajar dengan piawaian industri, tetapi ia tidak akan menceritakan seluruh kisah prestasi kewangan anda. Lebih teruk lagi, ia akan memberi gambaran yang tidak tepat Kesihatan operasi anda. Memantau semua petunjuk prestasi utama bersama-sama – dan berbuat begitu setiap minggu, atau bahkan harian – bermakna ada mana-mana bagi prestasi kewangan yang lemah untuk menyembunyikan. Anda hanya tidak boleh lebih baik sehingga anda tahu di mana penambahbaikan diperlukan. Akhirnya, itulah matlamat petunjuk prestasi utama – bukan untuk menghukum, tetapi untuk meningkatkan.

Norma industri KPI OMG (‘Oh, saya Wah!’)

DRO: 40 hingga 45 65

A/R lebih 120:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *