Petua untuk melegakan sembelit secara semulajadi

Petua untuk melegakan sembelit secara semulajadi

Sembelit mungkin merupakan salah satu gangguan gastrousus paling biasa yang melaksanakan lebih dari satu juta di Inggeris sahaja. Berita baik adalah bahawa jika dibandingkan dengan lain-lain penyakit, sembelit mudah disembuh dengan diet yang betul dan mengikut corak diet yang betul. Untuk sembelit berpanjangan terdapat banyak julap dan tablet sembelit semulajadi yang boleh dibawa melalui farmasi online walaupun tanpa preskripsi. Dalam artikel ini kita akan lihat beberapa remedi semulajadi untuk mengubati sembelit.

1.) Makan banyak buahan: salah satu punca utama sembelit ialah kekurangan serat dalam makanan kita pengambilan. Ini boleh dengan mudah pampasan dengan menambah buah-buahan ke dalam diet anda setiap hari. Buah-buahan yang mengandungi banyak serat bersama-sama dengan air suling dan mudah dihadam. Buah-buahan terbaik yang boleh membantu melegakan sembelit termasuk epal, pisang, papayas, avocados, nenas, mempelam, mangga, buah Ara dan anggur. Termasuk hidangan mewah di-kurangnya beberapa buah-buahan ini dalam diet harian anda.

2.) Makan kering buah: badam, aprikot Kering, tarikh, raisins, prun dan walnut adalah sumber-sumber yang baik serat dan lazat untuk dimakan. Semua buah-buahan ini yang kering akan mudah diperolehi di pasaran. Pastikan bahawa anda tidak overstuff sendiri kerana buah-buahan kering ini mempunyai banyak kalori.

3.) Kurang daging, lebih sayur-sayuran: salah satu cara paling mudah untuk mendapatkan sistem anda di landasan yang betul adalah dengan mengurangkan pengambilan daging dengan sayur-sayuran; sayuran berdaun hijau tepat. Sayur-sayuran berdaun hijau mempunyai kandungan serat yang besar yang dengan mudah boleh membantu anda melegakan sembelit. Pasli, turnips, bersarapan pagi, kacang soya harus semua kerja besar.

Produk tenusu & makanan ringan mengelakkan 4.): cuba dan benar-benar Elakkan makanan ringan/makanan diproses dan mengurangkan pengambilan produk tenusu. Ini termasuk susu, mentega, keju dan semua lain-lain lemak kaya tenusu.

5.) Minum banyak air: salah satu faktor utama yang bertanggungjawab untuk sembelit ialah kekurangan air dalam sistem anda. Minum jumlah air yang besar di mana-mana satu titik dan tidak minum apa-apa selepas itu bukanlah penyelesaian. Membuat ia satu tabiat untuk minum air semasa yang kerap melalui-keluar hari ini. Simpan Nota pada meja kerja anda atau mana-mana tempat yang anda yang kerap yang mengingatkan anda untuk minum air. Ingatlah bahawa minuman fizzy, teh atau kopi tidak gantian bagi air.

6.) Jus ia sehingga: cara terbaik untuk menjaga diri anda baik terhidrat dan mendapat nutrien dan mineral pada masa yang sama adalah untuk minum jus buah-buahan semulajadi. Jika anda tidak sudah ada, dapatkan sebuah mesin juicing dan menjadikan ia satu titik untuk menyediakan jus di rumah anda dan tidak menggunakan apa-apa minuman Berbungkus. Jika anda tidak sehingga itu, cuba untuk membeli jus readymade organik dan tidak orang-orang yang dibuat daripada menumpukan perhatian. Antara jus-jus yang terbaik untuk melegakan sembelit termasuklah jus prune, jus epal-PIR dan jus asparagus.

7.) Herba berguna: Terdapat banyak herba yang sedia ada di pasaran yang boleh bekerja keajaiban bagi orang-orang yang mengalami sembelit. Ini termasuk boleh psyllium, biji Rami iaitu juga dikenali sebagai flaks, senna, rhubarb dan sebagainya. Kebanyakan ini mengandungi banyak serat dan asid lemak. Mereka boleh membantu melegakan sembelit dan toksin daripada usus. Pastikan minum banyak air-jika anda menggunakan salah satu herba ini untuk mereka berkesan.

8.) Cuba Yoga: Yoga telah menimbulkan banyak yang khusus dicipta untuk melegakan badan gas dan sembelit. Senaman ini adalah mudah untuk belajar boleh dilakukan di dalam keselesaan rumah anda.

Untuk jumlah apa yang anda perlukan untuk mendapatkan percuma dari sembelit adalah gaya hidup yang sihat dengan diet yang kaya dengan serat, pengambilan makanan berjadual masa, minum banyak air & jus buah-buahan segar, mengurangkan pengambilan makanan ringan dan akhirnya pengurangan penggunaan daging dan hasil tenusu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *