Petua Diet sihat: Makanan bertapai

Petua Diet sihat: Makanan bertapai

Sebagai Singapura pelatih peribadi dan kecergasan kem latihan pengajar, saya sering ditanya soalan tentang pemakanan dan diet untuk maksima pembakaran lemak, kehilangan berat badan, kecergasan dan otot mendapat. Lebih separuh daripada soalan-soalan ini berputar di sekitar bagaimana untuk membuat diet sihat lebih lazat, berkhasiat dan menarik.

Di sini terdapat satu Petua mudah untuk menambah sebuah dunia yang luas, pelbagai perisa baru, tekstur dan aroma untuk diet sihat anda: makan makanan bertapai!

Yogurt kimchi, umeboshi, sauerkraut, natto, tempeh, kicap sebenar – semua makanan busuk sangat baik untuk anda!

Makanan bertapai dibuat dengan membenarkan mikro-organisma untuk pecahan karbohidrat dan protein dalam makanan. Penapaian mengambil masa dan keputusan brim dengan bahan-bahan yang sihat (penapaian yang dapat memperkayakan makanan dengan protein, asid amino, asid lemak dan vitamin) dan hebat budaya yang aktif, termasuk keluarga “pro-biotics” mikrob.

Sebagai contoh, dalam kimchi, sauerkraut dan yogurt, anda mendapat tan “budaya hidup” seperti Lactobacili dan bifidobacteria.Tradisional dan perubatan moden mencadangkan senarai manfaat kesihatan daripada microbies ini, termasuk tetapi tidak terhad kepada – mengurangkan kehadiran bakteria “buruk” dalam usus, sokongan imun, penjerapan dan asimilasi nutrien (supaya anda boleh membina otot!), mindboggling pencegahan kerengsaan usus, radang dan pengurangan mengapa asid folik diperlukan.

Bukan sahaja-bertapai kubis (seperti dalam kimchi dan unpasteurized sauerkraut), fitokimia yang boleh menukar metabolisme estrogen dalam cara yang boleh mengurangkan risiko kanser, fitokimia dengan anti-radang kesan, disumbat dengan super-power antioksidan dan mengandungi sebahagian besar vitamin dan mineral pada jumlah yang rendah kalori.

Penapaian adalah salah satu daripada beberapa cara pemprosesan makanan yang benar-benar menambah nilai bahan makanan. Jadi apa yang perlu kita lakukan?

Jazz sehingga diet, kurus dan sihat anda dengan menambah beberapa bibir-puckering, masam, jadi makanan bertapai beberapa kali seminggu. Ia akan keajaiban upping faktor yang “menyeronokkan” makanan anda!

Walau bagaimanapun – anda telah mendapat mendapatkan barangan yang “real” bertapai (dan yogurt yang anda makan harus semulajadi, gula tidak ditambah!). TIDAK palsu buatan kilang barangan yang adalah telah masin, direndam dengan bahan kimia kemudian dibungkus dan dihantar ke pasar raya anda. Berusaha untuk membeli barangan yang asli.

Berikut adalah beberapa cadangan yang lazat:

Membuat kimchi omelettes atau melambungkan sebahagian salad anda – hampir setiap persalinan salad yang tunggal yang dapat tandingi! Atas anda telur rebus dengan menggunakan secara tradisional, tidak-aditif kicap dan lada telah sauerkraut di sebelah dengan ayam anda – sangat lazat!

Saya akan berakhir dengan memberitahu anda cerita menakutkan ole dari zaman kanak-kanak saya sendiri:

Ketika saya masih kanak-kanak, ibu saya lakukan perkara yang freakiest pernah. Beliau akan mengumpul durian pulpa (jika anda tidak tahu apa yang durian adalah, anda boleh mencarinya di sini), garam ke bawah dan membungkus kaki ke dalam balang kaca. Apabila saya akhirnya telah lupa balang tersebut bahkan ada, dia akan menarik salah satu keluar dari kedalaman peti sejuk. Memburuk-ibu saya akan bahagia burukkan gunk kuning masin, bertapai, agak berbau ke atas beliau makan malam nasi.

Bagaimana pula rasa? Saya tidak tahu – saya tidak berani untuk makan! Tapi aku berharap aku. Mengapa? Lagipun, saya telah belajar bagaimana baik makanan bertapai akan!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *