Petak Shift – bencana yang menunggu untuk berlaku

Petak Shift – bencana yang menunggu untuk berlaku

Pembalikan yang impending magnetik, atau tiang, adalah salah satu tajuk-tajuk panas tahun 80-an apabila buku “Tiang Shift” oleh John White adalah penjual terbaik dan ia difikirkan bahawa ia mungkin berlaku bila-bila masa sekarang.

Sebagaimana dengan kebanyakan hanya sekitar akhir abad ke-20, rasa azab akan semakin berkurangan dan tiang dalam peralihan “Amaran” yang telah menurunkan kepada anjakan tiang “menonton.”

Tetapi ini adalah salah satu perkara yang sangat mungkin akan berlaku pada beberapa titik “segera” dalam sejarah bumi… cuma bahawa manusia mempunyai gambaran yang sangat kecil daripada keseluruhan jam bumi, dan ke bumi, “segera” boleh min bila-bila masa dalam tempoh 100,000 tahun yang lalu, jadi jangan tahan nafas. Ahli-ahli sains kini memberitahu kita bahawa anjakan tiang berlaku, secara purata, setiap tahun 500,000 sekali. Anjakan tiang yang terakhir adalah 780,000 tahun yang lalu supaya kita tertunggak untuk satu (hanya kerana kami lewat untuk mogok asteroid yang besar, dan bagi satu letusan gunung berapi yang super… hanya berharap mereka yang kesemua tidak berlaku ke sekaligus!)

Rekod geologic planet itu mempunyai bukti-bukti yang sangat jelas bahawa anjakan tiang telah berlaku berkali-kali di masa lalu dan tidak syak lagi, bahawa ia akan berlaku lagi. (Fenomena yang disebut di sini sebagai “anjakan tiang” tidak perpindahan Kerak yang oleh beribu-ribu batu, tetapi sebaliknya, perubahan dalam medan magnet planet ini. Sesetengah penulis bertanggungjawab dalam tahun 70-an dan 80-an yang cuba untuk membayangkan bahawa benua akan mula gelongsor tentang suka lebur ais pinggan Panas, tapi itu bukan pemikiran saintifik semasa.)

Walau bagaimanapun, ia tidak semua berita baik. Sehingga baru-baru ini, ia adalah pemikiran bahawa anjakan tiang adalah proses beransur-ansur. Tetapi bukti terkini daripada belajar penjajaran zarah besi di aliran lava mendapati satu kes di mana medan magnet bumi beralih 80 darjah dalam 13 hari.

Compasses menginap jelas dilaksanakan kerana akan semua instrumen pelayaran yang bergantung kepada mereka. Jadi perkapalan, penerbangan dan semua peralatan GPS, termasuk satelit, akan off-line sehingga kita tahu bagaimana untuk menghadapi pembalikan. Perdagangan global akan membawa cepat kinzir, dan pemenang akan mungkin berubah menjadi orang-orang yang teringat bagaimana untuk menavigasi dengan cara lama, seperti orang-orang yang berpindah-randah dan laut-farers pada kapal-kapal belayar yang lama

Burung, ikan dan haiwan akan menjadi keliru. Ini mungkin menyebabkan mereka mengembara jauh dari pemakanan dan pembiakan Taman, ke kawasan-kawasan yang tidak sesuai untuk mereka, dan mungkin agak mudah concieved sebagai membawa kepada kepupusan besar-besaran, pemusnahan habitat dan kehilangan nyawa, kedua-dua haiwan dan manusia.

Manakala teori yang kedua ini adalah kontroversi, saintis telah ditunjukkan bahawa serangga boleh benar-benar dibunuh disebabkan oleh turun naik dalam medan-medan magnetik di sekeliling mereka, dan experimenters yang sama telah menunjukkan kesan yang serupa, walaupun kecil, pada manusia, meninggalkan mereka dazed dan keliru. Jika anda menganggap jumlah manusia yang terlibat dalam operasi jentera yang akan mengancam nyawa bagi operasi rosak, anda boleh melihat bahawa kesan-kesan global mungkin akan besar.

Di samping itu turun-naik secara besar-besaran di medan magnet akan mengetuk pembekal kuasa, dan semua komunikasi electro magnet conceivably boleh terganggu untuk jangka masa yang panjang.

Pembalikkan magnet yang pesat termasuk sangat besar-besaran turun-naik dalam medan magnet bumi yang diperluaskan keluar 60,000 km dari permukaan planet ini. Ia juga difikirkan oleh banyak doomsayers bahawa medan magnet yang berkurang yang perisai kami dari zarah-zarah bertenaga yang dikeluarkan secara berterusan oleh matahari akan meninggalkan kita terdedah kepada kesan berbahaya ribut magnetik yang berpunca nyala suria dan matahari bintik-bintik. Ini mungkin akan berbahaya kepada kesihatan kita :)

TETAPI medan magnet melindungi bumi daripada nyala suria. Ia hanya panduan ion-ion daripada angin Suria untuk di kawasan kutub, di mana pertembungan mereka bertenaga dengan atmosfera atas menghasilkan plasma bercahaya yang dikenali sebagai Utara dan Selatan lampu (Aurora Borealis dan Aurora Australis). Ia adalah suasana, bumi yang sebenarnya menghalang angin Suria daripada sampai ke permukaan, dan itu adalah bebas daripada medan magnet.

Ia difikirkan oleh beberapa ahli geologi bahawa suis pesat dalam medan magnet boleh membawa kepada tekanan dalam strata batu dan membawa kepada gempa bumi besar dan letusan gunung berapi, dengan senario yang mungkin “Cincin dari Neraka” Semua terkeluar sekali dan menghantar dunia ke musim sejuk nuklear.

Jadi, jika anda menganggap dunia tiada TV, radio, telefon (tetap atau telefon bimbit), komputer kedai-tills, pesawat tidak, kapal tiada, radar tiada, tiada udara kawalan trafik, di mana senjata pemusnah besar-besaran mungkin pergi tanpa campur tangan manusia, dan kapal selam nuklear tiba-tiba mula menembak ke arah secara spontan sasaran manakala Stesen-stesen janakuasa yang berusia hilang semua halangan undang-undang mereka, anda akan mendapat idea kemungkinan. Fikirkan semua bencana yang mereka telah amaran tentang untuk dipanggil “Millennium Bug” pada tahun 2000, maka bayangkan mereka semua benar-benar berlaku. Kemudian bayangkan gegaran bumi, panas Abu yang jatuh pada kepala anda, ombak yang menghampiri dan kawanan burung wildebeest lembu yang menghidupkan depan pintu anda.

Bagi PBB… mereka akan lulus resolusi terhadapnya, tetapi ia akan berlaku juga. Tetapi apa lagi yang baru?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *