Pesat yang datang perlu penjagaan yang tua

Pesat yang datang perlu penjagaan yang tua

Dalam “bayi boomers,” hasil daripada membuat kemajuan yang besar-besaran di kelahiran pasca Perang Dunia II, telah kerap dilabel sebagai generasi perubahan. Daripada berpusatkan belia kebudayaan revolusi 1960-an hingga dawning zaman yuppie pada 1980-an, pesat telah lama menerajui perubahan dalam masyarakat Amerika. Dengan baby Boomer sekarang umur approaching lama, mereka masih membuat tanda pada masa ini landskap budaya dari segi bagaimana elder penjagaan akan ditadbir dalam dekad akan datang. Dalam tempoh beberapa tahun, lebih 10,000 pesat akan mengubah 65 setiap hari. Dengan satu peratusan yang pernah berlaku sebelum ini penduduk menghadapi umur persaraan dan seterusnya, keperluan untuk kualiti penjagaan elder pernah mendesak lebih banyak.

Apakah penjagaan Elder

Walaupun ini adalah satu istilah yang luas, ia merangkumi pelbagai perkhidmatan dan program-program yang direka untuk memenuhi keperluan khas yang unik untuk warga emas. Ini boleh merangkumi kawasan-kawasan tersebut sebagai rumah penjagaan, rumah penjagaan kesihatan, hidup bantuan, jagaan harian orang dewasa, dan banyak lagi.

Secara umum, elder penjagaan dibahagikan kepada dua kategori asas: perubatan dan bukan perubatan penjagaan. Perubatan, yang dikenali sebagai “mahir penjagaan,” termasuk apa-apa pemulihan atau penjagaan yang berkaitan penjagaan harian yang perlu dilakukan atau diselia oleh kakitangan perubatan yang mahir. Penjagaan elder jenis ini biasanya diperintah oleh seorang doktor dan diperlukan sepanjang masa. Penjagaan yang mahir sering ditadbir dalam rumah kejururawatan tetapi ia juga boleh menerima tempat-tempat lain juga.

Subkategori “penjagaan kejururawatan berkemahiran” merujuk kepada apa-apa jenis penjagaan yang mahir, yang boleh hanya ditadbir atau diselia oleh seorang jururawat berdaftar. Ini boleh merangkumi perkara-perkara seperti pemakanan suntikan dan tiub feedings, atau mana-mana lain mahir penjagaan yang tidak selamat boleh dilakukan tanpa seorang jururawat berdaftar.

Pada di hujung lain spektrum, bukan perubatan penjagaan juga dirujuk sebagai “penjagaan sosial.”
Penjagaan sosial tertumpu memenuhi keperluan bukan perubatan warga. Ini boleh termasuk usaha berasaskan komuniti, seperti sebuah pusat yang kanan bagi aktiviti-aktiviti sosial seperti makanan, perjalanan dan hiburan. Ia juga boleh termasuk perkara-perkara seperti dewasa jagaan harian. Penjagaan sosial boleh memainkan peranan besar dalam membantu orang dewasa yang telah menjadi dari segi fungsi atau cognitively terjejas akibat Penyakit Alzheimer atau gangguan yang berkaitan. Perkhidmatan mungkin termasuk perkara-perkara seperti seni atau terapi muzik, serta lain-lain aktiviti-aktiviti pemulihan.

Pesat dan penjagaan Elder

Takut yang dihantar untuk hidup yang bakinya hari mereka di rumah jagaan kejururawatan yang sangat nyata kepada ramai warga. Dengan itu besar segmen penduduk yang pesat dan hampir mencapai umur tua, kebimbangan tersebut perlu dibentangkan untuk berehat. Warga Kesihatan relatif baik walaupun mungkin mula menghadapi kesukaran yang tinggal di rumah masing-masing disebabkan perkara-perkara seperti tangga yang terlalu banyak atau hanya terlalu banyak diperlukan penyelenggaraan rumah. Walaupun pada masa lalu, ini mungkin bermakna bergerak ke sebuah komuniti bersara yang dirancang, bagi warga emas yang terlalu banyak ini adalah hentian yang pertama di jalan ke rumah jagaan kejururawatan amat ditakuti. Walau bagaimanapun, dalam pesat tidak seolah terlalu berminat menerima paradigma ini.

Survei 2008 pesat dijalankan oleh American Association of bersara orang, 80 peratus daripada mereka yang dikajiselidik menyatakan keinginan yang kuat untuk meneruskan hidup di kediaman mereka semasa “seberapa lama yang mungkin,” berbanding akhirnya berpindah ke rumah jagaan kejururawatan atau kemudahan yang sama sebagai keperluan mereka untuk perubatan berkembang. Malah, dalam yang sama Ukur majoriti pesat kedudukan bergerak ke rumah jagaan kejururawatan sebagai takut lebih besar daripada kematian.

Di samping itu, 88 peratus pesat yang dikaji percaya kemungkinan bagi mereka untuk tinggal di kediaman semasa mereka apabila umur mereka. Sebagai boomers bayi menjadi lebih berjaga-jaga tentang mendapatkan penjagaan tua yang memenuhi keperluan khusus mereka, ia mula kelihatan seperti ramai di antara mereka tidak perlu bimbang mengenai penggulungan di rumah jagaan kejururawatan.

Home penjagaan kesihatan

Terima kasih kepada kedua-dua populariti berkembang home penjagaan kesihatan untuk warga tua, serta baru kemajuan dalam teknologi penjagaan kesihatan yang utama, yang pesat akan melengkapkan diri mereka untuk mengekalkan kediaman semasa dan gaya hidup mereka apabila umur mereka. Ini telah membawa kepada tumpuan diperbaharui elder penjagaan yang membantu pesat dengan membolehkan kemerdekaan lagi menawarkan bantuan apabila diperlukan.

Home penjagaan kesihatan merupakan cabang elder penjagaan yang bertujuan untuk membantu warga tua hidup hidup bebas seberapa lama yang mungkin, berbanding dengan keadaan perubatan peribadi mereka. Ia juga boleh termasuk pelbagai kemudahan perkhidmatan yang direka untuk menangguhkan apa-apa perlunya penjagaan perubatan jangka panjang, seperti di rumah kejururawatan. Ini melibatkan perkara-perkara seperti terapi fizikal dan pekerjaan tetapi juga boleh memperluaskan asas bantuan dengan aktiviti-aktiviti harian seperti memasak dan membersihkan persekitaran. Dalam sesetengah kes, ia mungkin melibatkan bantuan dengan mandi dan berpakaian, atau hanya memantau dan mengawal selia pengambilan preskripsi dan ubat-ubatan yang dipohon di kaunter.

Penyedia penjagaan kesihatan di rumah juga boleh membantu dengan pemasangan teknologi penjagaan kesihatan utama di rumah. Ini boleh merangkumi apa-apa dari bar cengkaman baki di dalam Bilik mandi untuk lif kerusi automatik dan apa-apa di antara. Dahulu, teknologi penjagaan kesihatan utama sering sahaja dipasang selepas kemalangan yang menghasut seperti kejatuhan yang menyebabkan kemasukan ke hospital kanan. Walau bagaimanapun, lebih pesat menjadi proaktif dan memasang teknologi penjagaan kesihatan rumah sebagai langkah pencegahan, oleh itu mencegah hospitalizations yang tidak perlu dan memperbaiki kualiti hidup mereka.

Ia boleh mengambil banyak persediaan berjaya mengharungi cabaran di usia tua. Disebabkan manfaat rumah penjagaan kesihatan, serta penentuan baby Boomer, generasi ini mungkin dapat sampai ke matlamat yang semakin meningkat tua kedudukan yang baik di keselesaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *