Pesakit skizofrenia adalah berbahaya dan ganas semasa rawatan mereka

Pesakit skizofrenia adalah berbahaya dan ganas semasa rawatan mereka

Skizofrenia boleh ditakrifkan sebagai gangguan mental atau gangguan otak. Beberapa kali ia dipanggil sebagai gangguan split personaliti. Ia adalah gangguan yang secara langsung memberi kesan kepada otak, mengganggu dalam kehidupan peribadi manusia yang dalam keupayaan untuk berfikir, merasa dan bertindak. Penyakit ini adalah salah satu jenis gangguan mental psikotik dan dicirikan oleh gejala tingkah laku dan masalah sosial. Pemikiran pesakit skizofrenia adalah benar-benar berbeza daripada realiti. Ia adalah mitos yang pesakit skizofrenia hampir itu adalah berbahaya dan ganas semasa rawatan mereka tetapi ia tidak benar. Ianya diisytiharkan sebagai penyakit paling melemahkan manusia oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Terdapat pelbagai jenis penyakit ini. Skizofrenia adalah lima jenis dan setiap jenis adalah berdasarkan gejala-gejala yang dialami orang yang melalui. Jenis yang Paranoid schizophrenia, skizofrenia Disorganized, skizofrenia Catatonic, skizofrenia Undifferentiated dan sisa skizofrenia

Gejala-gejala
Dosorder ini mempunyai pelbagai gejala dan tanda-tanda ini membangunkan perlahan-lahan sepanjang bulan dan tahun. Gejala-gejala yang berbeza-beza dari seorang ke seorang. Pada peringkat awal pesakit mungkin berasa tegang, mencari masalah untuk tidur. Penyakit ini berterusan it kepada gangguan psikotik dan juga termasuk gejala-gejala yang sama seperti hallucinations, khayalan, tingkah-laku yang catatonic dan menjejaskan rata. Gejala-gejala lain termasuk masalah membayar perhatian dan pemikiran mental. Orang-orang yang mengalami gangguan ini mungkin mendapati sukar untuk memastikan rakan-rakan mereka dan tidak menumpukan perhatian pada kerja dan mereka juga mungkin mempunyai masalah kemurungan, kebimbangan ans fikiran untuk membunuh diri.

Sebab-sebab bagi penyakit/gangguan ini tidak diketahui dengan betul. Penyelidik akan berpendapat bahawa terdapat sebab-sebab kedua-dua bersejarah dan lain-lain bertanggungjawab terhadap penyakit ini.

Rawatan
Terdapat banyak ubat-ubatan di dor pasaran rawatan penyakit ini. Ramai doktor dan profesional kesihatan telah dicadangkan dan disyorkan deria sebagai ubat yang paling erat dan terbaik. Ia adalah ubat preskripsi yang digunakan untuk rawatan skizofrenia. Ia datang dalam kedua-dua iaitu dengan nama generik dan nama jenama. Ubat-ubatan ini adalah ment khas untuk kegunaan pada orang dewasa, tidak memberi kanak-kanak dengan preskripsi doktor.
Sebelum menggunakan deria anda perlu tahu beberapa perkara yang anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda alah kepadanya atau bahan-bahan. Orang-orang yang mengambil rawatan dengan ubat-ubatan ini harus mengelak daripada minum arak. Ia adalah ubat-ubatan preskripsi dan hendaklah digunakan seperti yang ditetapkan oleh doktor atau pakar kesihatan profesional.

Penggunaan ubat ini seharusnya sangat hati-hati kerana ia boleh meningkatkan risiko serangan jantung dan kencing manis. Jika anda hamil atau payudara pemakanan ibu anda tidak sepatutnya membeli ubat ini kerana penggunaan ubat ini dalam payudara pemakanan ibu dan wanita hamil boleh membahayakan kesihatan bayi yang baru lahir atau kanak-kanak nursed. Deria yang datang dalam bentuk tablet. Mengambil ubat dengan segelas penuh air. Mengambil ubat yang ditetapkan, tidak meningkatkan atau mengurangkan dos ubat sendiri. Simpan ubat ini pada suhu bilik. Simpan ubat ini di tempat yang kering daripada cahaya, haba dan kelembapan. Simpan semua ubat jauh daripada kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *