Pesakit kencing manis harus menjaga kaki mereka

Pesakit kencing manis harus menjaga kaki mereka

Bagaimana kencing manis kesan tapak kaki anda dan apa yang harus dilakukan tentang itu
Kehadiran berat tahap gula dalam badan yang dikenali sebagai kencing manis. Ia adalah dalam keadaan kesihatan yang boleh mempunyai kesan pada bahagian-bahagian badan yang pelbagai dengan kaki yang menjadi yang paling terjejas. Ini adalah sebab mengapa pesakit kencing manis disyorkan untuk mengambil tambahan penjagaan kaki, untuk mengelakkan sebarang masalah.
Kencing manis menjejaskan kaki dengan cara yang lebih banyak daripada hanya satu. Pada sesetengah individu, ia merosakkan saraf kaki. Keadaan ini ini juga dikenali sebagai neuropati persisian s-VHS. Kerana saraf akan rosak, apa-apa kerosakan kepada kaki ia tidak dapat dikesan dengan mudah.
Kencing manis juga menyekat kelancaran aliran darah di dalam badan. Disebabkan oleh peredaran darah yang luar tabii, sebarang luka atau kecederaan masa lebih lama daripada biasa untuk menetapkan. Pesakit kencing manis akan juga sangat cenderung mengalami jangkitan kaki kerana kencing manis mengambil keupayaan badan untuk melawan jangkitan. Ini adalah penjelasan mengapa banyak pesakit kencing manis mengalami ulser kaki.
Jika anda mengalami penyakit kencing manis, anda perlu menjaga kaki anda. Ini adalah beberapa petunjuk yang boleh membantu anda dalam hal ini.
Perkara pertama dan yang paling penting adalah untuk mengekalkan kebersihan yang betul kaki anda. Bersihkan kaki anda dengan betul dan lakukan ini berkali-kali setiap hari. Perkara terbaik untuk dilakukan dalam hal ini adalah untuk mandi kaki anda dengan halfhearted air dan sabun antibakteria yang berkualiti. Selepas setiap basuh, Cucian kaki anda dengan betul untuk memastikan bahawa kelembapan tidak ditinggalkan di kaki anda. Kelembapan boleh menyebabkan jangkitan kulat pada kaki. Menggunakan beberapa talkum untuk memastikan bahawa kaki anda dengan betul telah dikeringkan.
Memeriksa kaki anda pada jangka masa yang tetap. Barang ganti beberapa minit sehari bagi t6ake di kaki anda dan mencari apa-apa tanda-tanda bermasalah. Memastikan bahawa terdapat tidak lebam, luka, ulser atau kudis yang hadir pada kaki anda.Jika anda melihat mana-mana ini, berbincang dengan doktor anda dengan segera.
Memilih kasut yang terbaik adalah juga penting untuk pesakit kencing manis. Jika anda memakai Kasut buruk dipasang, kemudian anda boleh menamatkan mencederakan kaki anda. Jadi, pastikan anda menyemak muat Kasut sebelum anda membelinya. Juga boleh ambil perhatian bahawa kasut anda membenarkan kaki anda ke respire. Kasut yang memerangkap lembapan mungkin merupakan sumber jangkitan. Perempuan patut mungkin maksimum.
Potong kuku anda dengan kerap. Kuku memerangkap kotoran dan Hidangkan dengan sempurna pembiakan bakteria. Potong kuku dan menggunakan sebuah Lembaga Pengarah yang ampelas atau yang filer kuku untuk melancarkan sudut-sudut. Juga mengambil kotoran yang terperangkap dalam cuticles.

Jadi, jika anda adalah tertakluk kepada penyakit kencing manis, mengambil tambahan penjagaan kaki anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *