Perubatan pita

Perubatan pita

Terdapat banyak sebab penggunaan pita perubatan mungkin perlu dalam mana-mana kemudahan jagaan kesihatan. Antara sebab-sebab ini termasuk mendapatkan sos atau peranti-peranti perubatan walaupun seperti kateter kepada pesakit antara sebab-sebab lain. Terdapat pelbagai jenis perubatan pita dan ia dibuat daripada bahan-bahan yang berbeza. Perbezaan di dalam bahan-bahan yang digunakan dalam membuat mereka memberikan mereka berbeza-beza darjah backings pelekat dan anda perlu pilih dari mana-mana ini apabila anda memerlukan pita perubatan bergantung kepada keperluan anda. Sebagai contoh, pita penjagaan luka biasanya dibuat menjadi bukti kelembapan dan ini mungkin mengandungi apa-apa pelekat zink oksida. Kaset-kaset am-penggunaan menawarkan kurang lekatan kepada kulit permukaan agar mudah alih keluar pita.

Seorang baik dan biasa perubatan pita pelekat adalah pita kertas yang pita bernafas dan boleh berkhidmat tujuan penggunaan perubatan am. Dengan itu, anda boleh mendapatkan pelekat yang lembut yang boleh memberikan anda kulit cahaya lekat. Satu sifat yang baik tentang jenis pita ini adalah bahawa, kertas yang digunakan di dalam menjadikan ia adalah nipis dan ia meninggalkan saki-baki yang sedikit atau tiada pada kulit anda. Apabila luka telah sembuh atau tiada keperluan untuk menukar persalinan untuk luka, pita kertas boleh dikeluarkan dengan mudah dan ini menjadikannya pilihan yang sangat baik untuk pesakit-pesakit yang mempunyai jenis kulit yang sensitif atau dalam kes-kes di mana pesakit adalah untuk warga tua atau bayi yang mempunyai kulit nipis dan mudah rosak.

Jenis pita perubatan yang lain adalah pita kain perubatan. Jenis ini datang dalam pelbagai jenis bahan seperti sutera dan poliester. Jenis pita ini menawarkan lembut lagi kuat lekat pada kulit pengguna. Ia adalah biasa untuk orang ramai lebih suka menggunakan kain pita apabila mereka ingin mempunyai tiub perubatan seperti kateter yang bercagar kepada kulit mereka kerana kekuatannya serta keupayaan ia memiliki untuk teracu kulit dan permukaan tanpa kehilangan cengkaman dan lekat. Manakala kain pita biasanya tidak tahan air dan perlu digunakan dengan berhati-hati pada kulit kerana ia berpotensi untuk mendapat basah, ia adalah pita bernafas yang membolehkan kulit respire dan kekal sihat.

Berliang pita perubatan adalah salah satu beberapa kaset-kaset yang menggabungkan sifat-sifat baik yang banyak. Semasa ianya tahan air, ia bernafas dan umumnya jelas untuk melihat. Apabila luka berpakaian dengan pita perubatan jenis ini, anda akan dapat lihat kulit di bawahnya dan pita ini boleh digunakan untuk meletakkan di tempat sos serta alat-alat perubatan yang perlu diawasi contohnya talian pemakanan. Terdapat perforations kecil yang membolehkan Pertukaran gas antara pita dan permukaan luar.

Sekiranya terdapat keperluan untuk mempunyai satu permukaan kulit yang luas yang dilindungi, pita buih mungkin pita sesuai untuk digunakan. Pita microfoam mempunyai fleksibiliti yang diperlukan untuk Taiping dan bandaging sendi seperti siku, lutut serta kawasan-kawasan lain dalam badan ini yang sebahagian besarnya terlibat dalam pergerakan dan ketegangan. Anda boleh mendapatkan pita buih di gulung yang steril untuk kegunaan pembedahan. Ia adalah air bukti dan hypoallergenic.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *