Perubatan Kpi: Beramah mesra dengan petunjuk utama

Perubatan Kpi: Beramah mesra dengan petunjuk utama

Petunjuk prestasi utama atau KPI perubatan adalah satu sistem pengurusan yang direka khas yang membantu klinik dan doktor menilai prestasi berbanding dengan operasi. Kebanyakkan organisasi melaksanakan sesuatu jenis sistem pengurusan biasanya orang-orang yang mempunyai kaitan dengan inventori, jualan dan perakaunan. Dalam industri seperti penjagaan kesihatan, konsisten mesti dipatuhi untuk mencapai kualiti penjagaan yang optimum.

Sistem yang digunakan di kemudahan kesihatan seperti Klinik biasanya digabungkan ke dalam sistem pengurusan dalam bentuk aplikasi perisian. Secara umumnya terdapat empat bidang dalam perkhidmatan perubatan di mana KPI biasanya diambil. Ini adalah perkhidmatan kecemasan, kepuasan pesakit dan kewangan, dan perkhidmatan dan klinikal.

Dalam aspek klinikal, berikut adalah contoh-contoh petunjuk: pengurangan kematian yang disebabkan oleh kecuaian klinikal, pengurangan atau penghapusan kematian disebabkan selepas atau semasa pembedahan, penurunan sebanyak readmission pesakit kerana kekurangan atau penjagaan yang rendah kualiti. Kekunci ini akan hanya minit berbanding dengan matlamat keseluruhan organisasi perubatan. Tetapi hanya dengan menilai output dan kualiti penjagaan, klinik ini akan dapat mencapai objektif-objektif utama.

Kawasan kedua di mana KPI adalah extractable adalah kepuasan pesakit. Di daerah yang pertama, tumpuan terletak pada kualiti. Dalam aspek ini, lebih penting diberikan kepada perhubungan pelanggan. Jika salah satu matlamat Pertubuhan Perubatan menjadi pilihan klinik kebanyakan pesakit di kawasan mereka, maka klinik mesti bekerja rapat pada membina kredibiliti dengan. Contoh petunjuk penting dalam aspek ini adalah seperti berikut: cepat tindak balas dan perhatian yang mencukupi kepada pertanyaan pelanggan, resolusi yang cepat kepada aduan pesakit, serta-merta akses kepada perkhidmatan dan meningkatkan penarafan dalam kaji selidik pelanggan.

Aspek ketiga adalah perkhidmatan kecemasan dan kemalangan. Kawasan ini adalah kawasan dalam operasi klinik di mana kesediaan yang kemalangan dan situasi kecemasan diuji. Penilaian memberi tumpuan kepada bagaimana kakitangan klinik mengendalikan situasi berorientasikan trauma. Di samping itu, Terdapat juga penilaian mengenai bahan-bahan dan peralatan seperti perubatan troli.

Aspek kewangan bukanlah semestinya aspek terakhir yang akan disertakan dalam KPI ini. Malah, ia hanyalah pertama faktor-faktor lain yang boleh memberi kesan kepada prestasi organisasi. Hal-hal kewangan seperti pulangan ke atas pelaburan tidak lagi diuruskan oleh pihak Kakitangan barisan hadapan, jururawat, doktor dan penjaga tetapi oleh Pengurus, tetapi ia juga penting bagi setiap individu dalam organisasi untuk praktikal dan bijak dalam menggunakan sumber-sumber. Dengan kakitangan barisan hadapan dan sisi pentadbiran mesti bekerja berganding bahu terutamanya dengan inventori. Pesanan pembelian ubat-ubatan dan bekalan lain mesti terlebih dahulu berunding atau diluluskan oleh orang dalam pertuduhan itu bagi mengelakkan inventori yang berlebihan.

Lain-lain bidang yang utama dalam operasi klinik yang boleh digunakan sebagai petunjuk prestasi akan kebersihan dan akreditasi. Sekali lagi, jika matlamat syarikat adalah untuk menjadi klinik pilihan pasaran mereka, maka mereka mesti dapat mematuhi piawai kebersihan agensi kesihatan. Akreditasi, sebagai contoh, memerlukan pembaharuan tahunan keahlian kepada rangkaian pengamal perubatan, jadi klinik mesti dapat memenuhi tugas-tugas kertas-kerja ini.

Sebagai piawaian dalam amalan perubatan meningkat, begitu juga harus prestasi organisasi perubatan. Penjagaan kualiti tidak dapat diukur oleh pesakit-pesakit yang mengendalikan klinik dalam sehari yang jumlahnya, prestasi tidak. Sistem KPI perubatan memang satu alat pengurusan yang tidak boleh diketepikan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *