Perubahan warna kulit zakar – empat sebab yang mungkin

Perubahan warna kulit zakar – empat sebab yang mungkin

Tanpa mengira perhatian bahawa lelaki memberi keadaan kulit mereka secara umum, zakar adalah hampir selalu membimbangkan; lelaki yang purata boleh melukis peta pakej beliau dengan matanya ditutup. Hasilnya, ia tidak menghairankan bahawa kemunculan apa-apa yang luar biasa – dari kekeringan untuk lebam tompok-tompok merah atau jerawat – boleh bertukar menjadi sumber kebimbangan.

Walaupun zakar discolored secara umumnya apa yang perlu, Terdapat pelbagai isu-isu yang boleh menukar penampilan kulit zakar. Memahami sebab-sebab yang boleh didapati daripada perubahan warna zakar boleh memudahkan lelaki bimbang tentang variasi kecil berjeragat dan tahu Bilakah mereka perlu mendapatkan rawatan perubatan untuk kesihatan zakar mereka.

Pos keradangan Hyperpigmentation
Ia bukanlah sesuatu yang luar biasa bagi lelaki, terutama mereka yang mempunyai kulit yang lebih gelap, mempunyai beberapa variasi dalam warna; Malah, bagi orang-orang dari semua kaum, ia adalah perkara biasa bagi zakar menjadi warna yang sedikit berbeza daripada kulit di seluruh badan. Apabila kulit gelap seolah-olah muncul tiba-tiba atau dalam jangka masa yang pendek, ia adalah semulajadi untuk lelaki untuk bimbang. Satu penjelasan yang mungkin untuk kejadian kulit gelap adalah satu keadaan yang dikenali sebagai post hyperpigmentation keradangan (PIH), yang merupakan hanya satu over-production melanin di kawasan terbabit.

Keadaan ini biasanya mengikut kecederaan kulit; kerengsaan dari agresif Pelancapan atau seks adalah suatu sebab yang berkemungkinan bagi PIH zakar. Zakar yang terjejas oleh PIH mungkin mempunyai kawasan kulit yang kelihatan lebih gelap brown, atau bluish atau kelabu. Manakala ini mungkin menyebabkan sesetengah malu sosial, ia tidak berjangkit dan umumnya lenyap dari semasa ke semasa. Rawatan dengan retinol (vitamin A), laser pelapisan, atau microdermabrasion boleh membantu dalam mengurangkan perubahan.

Lebam
Lebam daripada zakar kecederaan boleh menyebabkan kulit di kawasan terjejas yang gelap atau untuk mengambil yang ungu, biru atau pun penampilan kehijauan. Kecederaan kecil zakar yang diikuti lebam mungkin tidak membimbangkan, tetapi secara tiba-tiba tamparan hebat kepada ahli atau kesan semasa persetubuhan boleh mengakibatkan patah zakar dan perlu dirawat dengan segera untuk mengelakkan komplikasi jangka panjang.

Hematoma
Penampilan yang merah, blotchy atau saluran darah kelihatan di bawah permukaan kulit juga mungkin berpunca dari kecederaan zakar. Perubahan secara amnya akan lenyap kerana menyembuhkan kecederaan, tetapi sebarang ketidakselesaan atau kesakitan yang mengiringi gejala-gejala ini adalah tanda bahawa rawatan perubatan mungkin diperlukan.

Vitiligo zakar
Pada sesetengah individu, bidang kulit pada badan, termasuk zakar, mungkin lenyap masuk warna dari semasa ke semasa sehingga mereka menjadi hampir benar-benar putih. Punca ini tidak lagi diketahui, tetapi ia tidak membimbangkan kecuali sebagai masalah kosmetik.

Untuk mendapatkan bantuan untuk dikotorkan kulit zakar
Lelaki yang mengalami sebarang daripada simptom yang berikut bersama-sama dengan kulit zakar discolored perlu mendapatkan pendapat perubatan yang profesional:

• Sakit;
• Pendarahan;
• Gatal-gatal atau pembakaran;
• Scaly, patchy kulit atau kudis yang luar biasa;
• Pelepasan.

Walaupun terdapat apa-apa untuk risau, melihat berkelayakan pakar Urologi atau pakar dermatologi yang boleh membantu untuk memudahkan kemusykilan lelaki tentang zakar mereka. Walaupun ia mungkin berasa janggal bagi sesetengah lelaki untuk bercakap dengan doktor tentang isu-isu ini, pakar perubatan yang terlatih telah melihat semua sebelum dan berada di sana untuk membantu.

Kecacatan bagi lelaki dengan zakar discolored kulit
Menubuhkan regimen penjagaan harian untuk zakar juga boleh membantu untuk meremajakan kulit zakar dan meningkatkan penampilan keseluruhannya. Basuh dengan pencuci muka yang lembut dan makmal benar-benar boleh membantu untuk membuang sel-sel kulit mati dan cecair badan yang terkumpul yang meningkatkan risiko kerengsaan dan jangkitan; dan memohon untuk zakar semulajadi nutrien krim (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki 1 lelaki) yang diperkaya dengan vitamin, antioksidan dan pelembab dapat membantu slough sel-sel kulit mati yang jauhnya dan membenarkan pertumbuhan kulit baru yang sihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *