Perspektif sejarah dalam penjagaan kesihatan berkaitan jangkitan

Perspektif sejarah dalam penjagaan kesihatan berkaitan jangkitan

Healthcare-associated jangkitan adalah mereka yang memberi kesan kepada pesakit pada waktu itu atau selepas rawatan jangkitan atau penyakit di pusat penjagaan kesihatan yang lain. Menurut pusat untuk pencegahan kawalan penyakit (CDC), jangkitan berkaitan penjagaan kesihatan adalah orang-orang yang berlaku apabila seseorang dimasukkan ke hospital, tetapi tidak sebelum ini, mengolah tidak dalam pesakit apabila berada di hospital. Di samping itu ia berlaku lebih daripada 48-72 jam selepas pesakit dimasukkan dan selama dalam tempoh 10 hari selepas pelepasan. Mereka telah dirujuk sebagai nosocomical jangkitan tetapi nama berubah untuk berhubungan dengan jangkitan yang menjangkiti pesakit pada keadaan kesihatan. Jangkitan yang boleh menyebabkan penyakit serius atau pun kematian. Bagi mereka yang berlaku mesti ada mikrorganism, tuan rumah terdedah dan medium penghantaran. Pesakit yang terdedah akan dijajah dan dijangkiti oleh mikro-organisma tahan, melalui hubungan dengan kakitangan Kesihatan, pesakit, pelawat ke hospital, dan tempat-tempat lain yang dipencilkan lain. Noscomical organisma termasuk bakteria, kulat, virus dan protozoa (Wilkins pusat membeli- & Williams, 2008, p.902). Jangkitan yang boleh dihantar daripada kakitangan penjagaan kesihatan, pesakit-pesakit lain atau orang-orang yang melawat, dengan yang paling umum sebagai individu pesakit, peralatan yang digunakan, persekitaran, kakitangan Kesihatan, dan makanan yang tercemar.

Mod pemancar mikroorganisma mungkin melalui hubungan secara langsung atau tidak langsung, titisan pernafasan seperti selesema, udara contohnya batuk kering dan cacar dan vektor yang ditanggung termasuk transmition dari serangga atau parasit. Dalam penjagaan kesihatan Amerika Syarikat, jangkitan berkaitan terdiri daripada sepuluh punca kematian dan tentang 2million pesakit dipengaruhi setiap tahun, manakala di Kesatuan Eropah, 7% daripada pesakit-pesakit dalam rawatan akut tatacara mempunyai jangkitan healthcare-associated. Setiap tahun, terdapat kematian dilaporkan yang tinggi daripada pesakit-pesakit yang dikaitkan secara langsung dengan HAI. Kos rawatan di Amerika Syarikat dianggarkan $4.5-5.7 bilion setiap tahun. Kajian yang dilakukan pada tahun 1991 menunjukkan bahawa bentuk-bentuk utama HAI ini termasuk; dadah, noscomical jangkitan dan komplikasi selepas pembedahan. Pada tahun-tahun yang lepas, HAI telah meningkat yang secara amnya disebabkan oleh meningkat dalam kes-kes pesakit yang mempunyai penyakit akut dan peningkatan umum dalam pesakit nombor nisbah kakitangan dan sumber-sumber yang tidak mencukupi di hospital-hospital (bersama Suruhanjaya Resources, 2009 p.5).

Langkah-langkah yang boleh membantu mencegah HAI termasuk mengikuti prosedur-prosedur kawalan yang ketat; awal wabak pengenalan dan mengambil prosedur yang diperlukan manakala pada masa yang sama menghapuskan prosedur yang tidak perlu yang menyebabkan jangkitan yang mungkin termasuk pengasingan pesakit; memastikan kebersihan yang betul, menjaga orang dengan gejala-gejala am transmition jauhnya, dan penyayang Khas daripada yang terdedah.

Semua hospital perlu menangani kateter yang berkaitan jangkitan saluran kencing, jangkitan aliran darah, komuniti dan penjagaan kesihatan radang paru-paru yang dikaitkan, kulit dan tisu lembut jangkitan dan jangkitan pembedahan untuk membendung Kesihatan berkaitan jangkitan. Ia secara amnya berlaku kerana kebersihan tidak mencukupi, penghantaran tahan mengelakkan organisma (MDROs), kakitangan tidak mencukupi, kakitangan yang terjejas atau dijangkiti melalui hubungan Kelamin yang terjejas dan teknologi jangkitan (bersama Suruhanjaya sumber (2007 p.19).

Pada tahun 1985 sebuah projek yang dikenali untuk kajian ini keberkesanan daripada nosokomial jangkitan kawalan (SENIC), telah ditubuhkan, satu inisiatif yang mengurangkan jangkitan HAI dengan margin 32% untuk hospital-hospital tersebut yang mengikuti rancangan tetapi orang-orang yang tidak melaksanakan rancangan telah meningkat sebanyak 18% ini berlaku dalam tempoh 5 tahun. Ia termasuk pengawasan yang ketat dan kawalan aktiviti, sesi latihan, peraturan-peraturan kakitangan dan pemantauan kesan (m/s. Gorbach, Bartlett, & Blacklow, 2004, 79). Program lain adalah jangkitan kawalan kakitangan (ICP); Ia menekankan peranan kakitangan dalam menghalang jangkitan dan kesilapan perubatan. Peningkatan latihan anggota juga diamalkan dengan keselamatan dan pentadbiran Kesihatan, jururawat, dan anggota lain yang terlibat dalam latihan termasuk penilaian untuk keselamatan pesakit. Strategi-strategi pencegahan yang terlibat termasuk kepelbagaian pesakit, mod variasi penjagaan pesakit, pentadbiran varians dan varians teknologi untuk melihat yang menyumbang dalam HAI (bersama Suruhanjaya sumber, 2007 p.22).

Kebersihan alam sekitar juga ditekankan dengan berkesan persekitaran kering diambil serius. Pembuangan bahan-bahan kimia aktif juga ditekankan untuk menyingkirkan parasit seperti kuman yang menyebabkan HAI. Kepimpinan dari sebelah pengamal penjagaan kesihatan turut teras untuk mengurangkan kes-kes HAI. Kakitangan berdedikasi kebanyakan masa mereka dalam mengambil berat keperluan perubatan pesakit, dan pemantauan pesakit untuk penyembuhan yang lebih baik.

Penggunaan peralatan perlindungan peribadi seperti sarung tangan, gaun, topeng, kacamata dan perisai muka juga ditekankan dan dimasukkan ke dalam latihan. Ini bertujuan untuk mengurangkan jangkitan pekerjaan dari sedang dihantar dari pesakit. Mereka dilindungi mereka kulit, mata, hidung, mulut dan tangan dari mikroorganisma berbahaya yang menyebabkan HAI ini. Penggunaan gear yang betul adalah satu kemestian bagi mengurangkan pemindahan mikroorganisma dari satu pesakit yang lain atau re-infecting pesakit. Dasar-dasar yang melibatkan pengurangan HAIs termasuk di negara pesakit Keselamatan matlamat (NPSG) yang bertujuan untuk mengurangkan kesan-kesan MDROs. Terdapat masyarakat yang berkaitan MDRO yang memberi lebih banyak perhatian kepada Methicillin/oxacillin tahan Staphylococcus aureus. Amalan menjaga kebersihan tangan adalah juga sedang tertekan atas kepada kakitangan dalam perjuangan ke arah keselamatan pesakit, pengurusan risiko dan pengurusan kualiti (Williams & Wilkins, 2008 p.901).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *