Persediaan untuk prosedur kanal akar anda

Persediaan untuk prosedur kanal akar anda

Kanal akar adalah laluan yang nipis dalam akar gigi yang menyediakan pusat pulpy gigi dengan aliran darah dan khasiat. Dalam gigi yang merupakan sebuah kawasan rongga yang dipenuhi dengan pulpa yang.

Ianya perlu bagi kawasan ini untuk menjadi sihat, untuk memastikan gigi yang lain sihat juga. Apabila gigi terdedah kepada plak dan kerosakan dalam tempoh masa yang panjang, enamel dipakai ke bawah.

Apabila enamel rosak, gigi yang lain adalah kurang berkemungkinan untuk menjadi sihat kerana ia tidak mempunyai banyak penutup perlindungan kerana ia pernah. Ini boleh menyebabkan sensitiviti dan rongga.

Apabila gigi yang telah banyak kerosakan akibat reput atau rongga yang telah menjadi sangat teruk, ianya sering perlu bagi seorang doktor gigi untuk melaksanakan endodontic, atau kanal akar, terapi pada pesakit. Terdapat beberapa langkah untuk melakukan pembedahan jenis ini.

Pertama, doktor gigi drills ke gigi, mengeluarkan kawasan reput dan pulpa ini. Seterusnya, mereka menggunakan peranti untuk membersih jauh ke dalam rongga Dewan.

Mereka juga bersih ke dalam akar gigi, mengeluarkan apa-apa kerosakan di sana juga. Kebanyakan masa, ianya perlu untuk membersihkan tisu di mana akar bertemu pada gusi juga, kerana ia boleh menjadi rosak dengan mudah.

Setelah pembersihan yang telah dijalankan, doktor gigi menggunakan dan endofile untuk membebaskan terusan dan kawasan gusi daripada kerosakan dan jangkitan. Dewan kemudian diisi untuk mengisi getah dengan sebuah Mahkota.

Jangkitan penyakit gigi batin boleh sangat menyakitkan dan memerlukan perhatian serta-merta. Jika anda perhatikan banyak sakit pada gusi anda atau mempunyai sakit gigi, pastikan untuk menjadualkan temu janji dengan doktor gigi anda secepat mungkin.

Mengambil berat masalah ini segera akan mencegah jangkitan daripada merebak ke kawasan-kawasan lain daripada mulut anda dan menyelamatkan anda dari kehilangan gigi satu atau banyak. Apabila jangkitan dalam gusi dan mulut tidak dirawat, ia boleh membawa ke dalam saku kecil nanah, nanah yang dipanggil.

Ini adalah sangat menyakitkan dan berbahaya kepada kesihatan anda secara keseluruhan. Terusan akar sentiasa dilaksanakan menggunakan beberapa jenis ejen kebas atau bius.

Jika anda bimbang tentang prosedur, bertanya doktor gigi anda supaya anda memahami sepenuhnya apa yang ia memerlukan dan bagaimana mereka biasanya menjalankan pembedahan. Secara amnya, prosedur kanal akar adalah sangat kecil dan, jika dirawat dengan ubat-ubatan antibiotik dan dilakukan menggunakan sesuatu untuk kebas kesakitan, tidak perlu takut.

Anda mungkin tidak perasan berlaku prosedur! Ia mempunyai kadar kejayaan yang sangat tinggi, dan sebaik sahaja anda telah memilikinya, anda tidak harus mengalami sebarang kesakitan yang lebih atau masalah gigi yang dilayan.

Walaupun terusan akar yang sangat rutin dan, kebanyakannya, prosedur yang tidak menyakitkan, ia adalah yang terbaik untuk mengelakkan ia dilakukan oleh pencegahan. Pastikan untuk memastikan amalan kebersihan mulut dan gigi yang sihat anda setiap hari.

Anda harus selalu flos sekurang-kurangnya sekali sehari dan berus gigi anda selepas setiap kali makan. Ini akan menghalang bakteria dan pembinaan plak pada gigi dan gusi, dan akan menyimpan senyuman anda bersih dan cerah.

Ia adalah sangat penting untuk menggunakan beberapa jenis fluorida bilas atau Cecair kumur jika anda ingin mempunyai kebersihan mulut yang baik. Fluorida memberikan kekuatan enamel, yang membantu menghalang rongga dan pembentukan plak.

Pastikan makanan dari menetap ke gigi anda dan ke dalam gusi anda membersihkan mulut anda selepas setiap kali makan. Jika anda tidak mempunyai akses kepada berus gigi atau Cecair kumur, berkumur dan swish sedikit air bersih atau air masin.

Lagi bahawa makanan kekal pada gigi anda, lebih cenderung ia akan mengumpul bakteria. Bakteria ini menyebabkan jangkitan, dan akhirnya boleh membawa kepada rongga dan kanal akar masalah.

Pastikan anda melawat doktor gigi bagi pembersihan profesional yang dua kali setahun. Mereka juga akan dapat mendiagnosis masalah bahawa anda mungkin mempunyai gigi dan gusi anda dan memberi nasihat tentang bagaimana untuk mengambil penjagaan yang betul dan cepat.

Jika anda memahami prosedur operasi kanal akar dan bersedialah mental kecil jenis pembedahan oral, pengalaman sepatutnya tidak menyakitkan. Percaya doktor gigi anda, matlamat utama mereka adalah untuk membantu anda senyuman yang kekal cerah dan sihat!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *