Persaraan ketakutan dan bagaimana untuk mengatasinya

Persaraan ketakutan dan bagaimana untuk mengatasinya

Ramai orang tidak sabar-sabar untuk persaraan kebanyakan kehidupan kerja mereka. Mereka mempunyai impian hari Bilakah mereka boleh hidup hidup atas terma-terma mereka sendiri. Tidur sehingga Tengahari, Memancing pada hari bekerja, melambung jam penggera di sampah; pemikiran seperti ini seolah-paradisaical apabila slaving dari dalam pejabat atau perlindungannya tahun demi tahun. Satu perkara yang lucu berlaku kepada ramai orang walaupun apabila lama yang ditunggu tunggu acara menarik berhampiran. Keraguan dan kebimbangan tentang persaraan mula rayap dan tiba-tiba orang-orang yang bermimpi hari riang pula dengan bimbang tentang bagaimana kehidupan persaraan akan benar-benar seperti.

Ia adalah benar-benar cukup biasa bagi orang ramai untuk membangunkan kebimbangan persaraan. Lagipun ia adalah perubahan besar gaya hidup setelah berada dalam tenaga kerja selama beberapa dekad. Apakah beberapa perkara yang orang-orang yang menghampiri persaraan biasa bimbang? Berikut adalah beberapa daripada mereka dan beberapa nasihat untuk mengurangkan sebahagian daripada ketakutan.

Wang itu mungkin kebimbangan yang paling besar. “Ada saya disimpan cukup?” “Akan saya simpanan dan pelaburan berlangsung sepanjang hayat saya?” “Adakah pencen saya selamat?”

Walaupun tiada siapa boleh meramalkan masa depan dengan yakin, satu boleh menyediakan kewangan untuk persaraan kepada keupayaan seseorang dengan bantuan daripada Perancang persaraan yang. Perancang persaraan yang kelihatan pada gambar kewangan setiap individu dan meletakkan keluar pelan simpanan dan pelaburan yang sesuai untuk beliau. Lebih cepat orang mula merancang untuk persaraan, semakin mudah ia akan bajet Nya, tetapi ianya tidak pernah terlambat untuk mula.

Satu lagi takut persaraan yang mempunyai ramai orang adalah bahawa mereka tidak akan tahu apa yang perlu dilakukan untuk lulus masa. “Saya akan bosan?” “Akan saya kehilangan kerja saya?” “Apa yang akan saya lakukan sepanjang hari?” Bagi kebanyakan, ketakutan ini akan cepat lulus kerana mereka menyesuaikan diri mereka bersara gaya hidup yang baru. Bagi membantu meringankan pelarasan salah satu harus membangunkan minat dan sebelum bersara atau merancang percutian dilanjutkan untuk mengambil selepas bersara. Dengan cara ini beberapa minggu yang pertama akan diisi dengan aktiviti dan melakukan perkara-perkara itu menikmati. Petua yang lain adalah untuk mencari peluang-peluang yang sukarela untuk membantu tinggal sibuk.

Bakal pesara juga mungkin mempunyai ketakutan yang berkaitan dengan penuaan seperti tetap bukan sihat, tinggal, dan dapat menjaga harta mereka. Cara yang terbaik untuk memerangi takut ini adalah untuk mengambil langkah-langkah untuk melindungi kesihatan dengan pengambilan diet yang sihat dan mendapat banyak senaman. Sesetengah mungkin ingin mengecilkan skala rumah masing-masing atau bergerak ke condo yang jadi akan tidak lagi ada yang bimbang dengan kerja kawasan kerja dan penyelenggaraan rumah. Orang lain boleh menikmati tinkering sekitar rumah jadi ini adalah sangat banyak pilihan untuk individu.

Jika perlu, apabila merancang untuk persaraan, termasuk kanak-kanak berkembang dalam perbincangan dan pastikan perkiraan yang telah dibuat terlebih dahulu apabila tiba masanya ianya tidak lagi mampu untuk menjaga hal-ehwal dirinya sendiri. Ia mungkin tidak menyenangkan untuk berfikir mengenai perkara tersebut tetapi setelah persaraan dirancang keluar serta boleh didapati dengan lebih awal akan pergi jauh ke arah menghapuskan ketakutan dan kebimbangan yang dikaitkan dengan persaraan.

Untuk bantuan dengan proses ini, seseorang boleh mencari Perancang persaraan yang berkelayakan yang boleh menawarkan nasihat mengenai hal-hal kewangan dan undang-undang yang timbul apabila perancangan persaraan. Dengan segala-galanya baik memikirkan terlebih dahulu, yang boleh menghadapi persaraan dengan keseronokan dan berasa selamat dalam pengetahuan segala-galanya akan menjadi okay.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *