Perniagaan Spa – mensasarkan segmen Loahs

Perniagaan Spa – mensasarkan segmen Loahs

Adakah anda tertanya-tanya apa yang bermakna LOAHS? LOHAS adalah singkatan untuk gaya hidup kesihatan dan kelestarian, segmen pasaran yang tertumpu kepada kesihatan dan Kecergasan, persekitaran, kehidupan lestari, dan keadilan sosial.

LOHAS adalah segmen pasaran yang diiktiraf di Amerika Syarikat, Eropah Barat dan Asia. Secara amnya terdiri daripada penduduk yang agak mewah dan berpendidikan tinggi, segmen ini mencatatkan kira-kira 19% peratus daripada golongan dewasa di Amerika Syarikat, atau 41 juta orang.

Apa mengenai Eropah? Kaji selidik baru telah mendedahkan bahawa orang-orang Eropah adalah 50 peratus lebih cenderung untuk membeli produk-produk mesra alam daripada rakyat Amerika. Kaji selidik itu juga menunjukkan bahawa orang-orang Eropah adalah 25 peratus lebih berkemungkinan untuk membeli dan cuba untuk mempengaruhi mereka dalam keluarga dan rakan-rakan untuk membeli barang-barang yang hijau dan mesra alam sedar. Kesedaran ‘hijau’ yang baru ini telah ditapis ke dalam kehidupan seharian Eropah.

8 Negara yang diketengahkan dalam kajian ini ialah Belgium, Jerman, Sepanyol, Perancis, Itali, Belanda, Sepanyol dan United Kingdom. Meliputi maklumat seperti apa yang orang fikir tentang kesihatan dan alam sekitar, bagaimana mereka mempengaruhi kehidupan mereka, di mana mereka membeli barangan mesra alam dan perkhidmatan, apa yang mendorong pilihan mereka dan sikap mereka tentang tanggungjawab sosial dan alam sekitar.

Keputusan juga menunjukkan bahawa orang-orang Eropah adalah 32 peratus lebih berkemungkinan untuk membeli Perkhidmatan organik atau mesra alam dan produk, walaupun pada hakikatnya bahawa para penyelidik mendapati bahawa orang-orang Eropah adalah kira-kira 25 peratus kurang berkemungkinan daripada pembeli Amerika untuk membayar lebih bagi mereka.

Perniagaan spa di seluruh Eropah dan berkembang dengan pesat, tetapi hanya sedikit peratusan ukuran penduduk sebenarnya menghadiri Spa dengan apa-apa keteraturan. Berbanding dengan pengunjung spa aktif 32.2 juta di Syarikat, pasaran Eropah masih mempunyai potensi. Itali adalah pasaran yang paling aktif, dengan 10.7 juta aktif spa-pengunjung, mengikut kajian terkini di ISPA, Jerman seterusnya sejajar dengan 9.5 juta pengunjung Pusat Spa & Kesihatan, diikuti oleh UK dengan 5.3 juta spa-pengunjung, Sepanyol dengan spa-pengunjung dan Perancis 5.0 juta dengan pengunjung spa yang aktif hanya 4.8 juta.

Segmen LOHAS mewakili peluang menarik baru dalam usaha meningkatkan syer pasaran bagi pengusaha Spa Eropah. Panas-tempat yang telah berkembang secara semulajadi daripada penjualan ciri-ciri faedah-faedah, maka emosi. Sekarang adalah masa untuk perdagangan budaya baru kualiti hidup dan kesejahteraan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *