“Permainan yang serius”

“Permainan yang serius”

Empat tahun yang lalu, beberapa syarikat di Lyon Rhone-Alpes rantau dan bekerja dalam bidang sukan yang serius. Mereka kini dua puluh, mewujudkan pekerjaan 400 di lulus. Semasa permainan video “serius”, memberi tumpuan kepada kesedaran awam dan latihan adalah pesat. Dan Rhone-Alnpes yang Reka bentuk separuh “Sukan serius” Perancis adalah nadi ini groundswell yang sudah berat 1.5 bilion Euro pada tahap hex. Dengan rekod bilangan peserta pameran dan sisi yang kukuh, di Ekspo permainan yang serius yang hanya diadakan di Lyon disahkan trend.

Di dunia ini permainan video dalam kegawatan, terdapat sekurang-kurangnya satu segmen pasaran yang tidak tahu krisis: permainan yang serius. Adalah dianggarkan bahawa dalam tempoh tiga tahun yang lalu, pasaran ini akan berkembang sebanyak hampir 50%. Di peringkat global, ia sudah berat 50 bilion dolar (1.5 bilion Euro Perancis). Di bawah ini Sembunyi nama permainan video yang menggunakan mata air yang menyeronokkan permainan (grafik, jenaka), untuk tujuan yang meluaskan lebih: Kesihatan, pendidikan dan latihan, maklumat dan komunikasi, Pertahanan dan keselamatan awam atau kesedaran untuk sebab-sebab yang besar. Tidak sangat mahal: harga permainan yang serius adalah di antara 50 000 dan 500 000 untuk yang lebih canggih.

Dilahirkan beberapa tahun yang lalu, pasaran ini permainan yang serius yang terlebih dahulu menarik Perniagaan, kini sedang membangunkan terhadap masyarakat umum, warga. Ia mengamalkan semakin ramai media, selain komputer, telefon pintar dan lain-lain i.phones, i.Pad dan rak-rak pelbagai.

Projek-projek tiga puluh “serius permainan” telah dibentangkan pada Ekspo permainan yang serius, anjuran tempat Imaginove daya saing kelompok yang hanya diambil pada Cité Internationale Lyon. Satu contoh antaranya: untuk menggalakkan minat golongan muda untuk kerjaya dalam plastik, Syarikat telah direka Qovéo permainan yang serius “Misi Plastechnologies” yang menawarkan anak-anak muda yang menyeronokkan cara untuk meneroka perniagaan, agak terabai, plastik tersebut.

Satu lagi contoh: Syarikat Daesign (Pringy Haute-Savoie) yang datang untuk menerima Anugerah tersebut pada Deloitte Technology Fast bagi pertumbuhan yang pesat, menawarkan pada iPhone anda untuk mensimulasikan temu duga kerja. Berhati-hati dengan soalan silap mata! Syarikat yang sama juga dicipta dengan permainan yang direka untuk melatih komersial bagi Renault.

Beberapa contoh ini menggambarkan pentingnya permainan serius di pergunungan Alps Rhone. “Wilayah hampir separuh daripada syarikat-syarikat Perancis dalam sektor, skor daripada syarikat-syarikat yang sedang berkembang di peringkat antarabangsa”, kata Ludovic Krismas, Pengarah Imaginove. Yang menyatakan: “empat tahun yang lalu, kami tidak mengharapkan hampir tiada perniagaan. Sektor ini kini akaun untuk kerja-kerja hampir empat ratus. ”

Semua pelakon ini berunding generasi kedua permainan serius yang dibawakan Khas oleh pasaran, dengan lebih banyak teknologi, melegakan, tetapi juga mudah untuk bergerak ke arah sasaran yang baru ini.

Mengapa adalah industri permainan serius suka di Rhone-Alpes? Lahir daripada kejayaan permainan video yang telah berkembang menjadi sebuah ekosistem yang cemerlang, ia telah berjaya untuk struktur: Berkelompok terlebih dahulu, kemudian mengumpulkan. Rangkaian telah berhasil.

Masyarakat akan juga tangan melancarkan dan pembiayaan projek tersebut memerlukan “permainan yang serius dan kegunaan yang baru.” Rantau ini telah meminta satu perkongsian untuk mencipta permainan yang serius yang bertujuan untuk mengajar pelajar menjadi bertanggungjawab terhadap alam sekitar. Lyon yang lebih besar telah mengarahkan beliau untuk villeurbannaise masyarakat “The Tanukis” dan makmal LIRIS intiluté permainan serius lain “VisTaVille” terutamanya asal: Ia membolehkan, melalui teknologi realiti augmented, tag (hampir) Lyon sebenar!

Akhirnya, seruan negara untuk projek-projek “serius permainan”, telah dilancarkan pada Mei 2009 menyaksikan tidak kurang daripada lapan projek dipilih Rhפne-Alpes. Secara keseluruhan, keremajaan yang telah didorong perniagaan beribu-ribu pelawat ke Papar-perniagaan yang kini di Ekspo permainan yang serius. Dengan manfaat nyata serantau.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *