Perlombongan batu kapur dalam komuniti Bukit Hitam Dakota Selatan

Perlombongan batu kapur dalam komuniti Bukit Hitam Dakota Selatan

Kebanyakan daripada kita sudah biasa dengan kata-kata yang “Ia mengambil sebuah kampung untuk meningkatkan kanak-kanak”. Apa yang ahli Desa hangat dan kabur gagal lagi adalah bahawa ia mengambil masa yang berusia 135 tahun undang-undang bagi Kerajaan Beta untuk berbuat apa-apa manakala sebuah lubang batu kelikir dilombong di tengah-tengah Kampung kanak-kanak itu.

Tidak merasa naive. Saya tidak dikenali dengan pepatah ini kurang touted sehingga ahli keluarga dikemukakan saya satu salinan surat yang beliau telah dikemukakan kepada cawangan media tempatan di Dakota Selatan Barat.

“Saya menghargai Black Hills. Saya merasa jijik apabila saya melihat kehancuran hodoh akibat Bukit yang berlaku akibat perlombongan permukaan batu kapur. Anda mendekati Bukit-bukau dari Timur, anda tidak lagi melihat hutan penggabungan perlahan-lahan ke prairie, tetapi sebaliknya coklat yang lama parut daripada kemusnahan merangkak Utara dari bandar pesat ke arah Black Hawk.

Pete Lien dan anak-anak bercadang untuk memperluaskan lubang batu kelikir mereka dari Barat St. Martins, utara ke damai Pines Rd., dan kemudian lagi Utara ke jalan Anderson (km Utara Black Hawk). Kawasan ini merangkumi kawasan Bukit indah, tebing, dan Lembah, dan adjoined oleh rumah-rumah persendirian yang banyak. Kebanyakan kawasan ini, malah, Perkhidmatan hutan tanah. Lien yang telah memperolehi tuntutan perlombongan berdasarkan Akta perlombongan 1872 ketinggalan zaman.

Terdapat tiada kekurangan kuari batu kapur di dunia. Lombong dedah di tengah-tengah masyarakat yang tidak boleh diterima. Lien yang telah bekerja untuk menjadi ahli masyarakat yang baik, dan cuba untuk mengurangkan kerosakan akibat operasi perniagaan mereka. Saya menyeru mereka untuk memindahkan operasi perlombongan mereka ke tapak yang lebih jauh. Jika tidak, saya menyeru kepada pihak kerajaan dan rakyat untuk meletakkan terhenti kepada kemarahan ini.

Mark Anderson”

Mark telah diminta untuk mengeluarkan Borang nama Syarikat perlombongan Surat beliau sebelum ia diterbitkan sebagai surat kepada Editor dalam kertas serantau kami. Walaupun telah ada beberapa laporan tempatan pada azab dedah dalam masyarakat kita, ia tidak dilakukan dengan pencerobohan cukup kerana itu nama besar/kecil seluruh bandar perkara. Sangat bijak. Saya memahami keperluan untuk melindungi orang-orang sebelah. Tunggu seketika. Oh TK * p! Adakah saya meninggalkan nama Pete Lien dan anak-anak dalam Surat di atas?

Oh baik. Saya rasa saya hanya akan mengekalkan pemeliharaan diri saya tidak Suci dengan tidak menunjukkan kepada pembaca bahawa ia adalah politik Dakota Selatan tidak berbetulan Chris Lien mempunyai nama yang sama. Ia hanya berfikir, tetapi saya sendiri tidak pasti keluarga ini harus menyerahkan kuasa yang lebih, diberikan sejarah mereka bersemangat meshing kuari batu kelikir dengan masyarakat.

Okay, jadi saya saya jelas tidak mahir dalam seni ketakketaraan dan laporan berat sebelah. Sudah tentu, saya bukan wartawan. Tetapi apabila penulis satira mendapati keluar dia mengantuk rumah keluarga adalah kira-kira untuk kesihatan-bahaya limau-habuk-enveloped berisi bunyi bising, kurang pokok, sempadan, beliau mendapat sentuhan yang tidak puas. Berurusan dengannya!
Pada sebelah tambah, seperti surat-surat kepada Editor, saya tidak pernah terhad kepada 250 patah perkataan! Lebih baik masih saya boleh, dan akan mengatakan nama Syarikat apabila saya membincangkan aktiviti-aktiviti mereka secara terbuka dinyatakan atas tanah ‘awam’.

Lien! Lien! Lien! Lien! Lien!

Sudah tentu mengapa perlu Surat khabar mempunyai semua yang menyeronokkan? Lagipun, ada sisi yang ringan untuk membiarkan permukaan lombong parut sehingga kejiranan. Malah, ia adalah begitu ringan, ia adalah pesawat. Sesetengah memanggilnya habuk. Limau nipis habuk menjejaskan kesihatan kanak-kanak Kampung (dan orang-orang tua) boleh dibaca dalam apa-apa barang yang cahaya hati dan whimsically bertajuk sebagai, Pneumoconiosis menyahdayakan debu kuari batu kapur. (LOL?)

Membimbangkan, Namun, cahaya dan berdebu artikel ini ditulis oleh orang-orang baik yang membawa kita kesihatan. Periuk api pengendali, purveyors suapan dan lobbyists politik yang tidak ketara sumbangan. Ia telah mengambil semua lima minit kepada saya untuk mencari lebih banyak masalah persekitaran yang dikaitkan dengan habuk batu kapur. Ambil sebagai contoh merosakkan hotosintesis dan pernafasan di pokok-pokok evergreen.

Anda tahu hak evergreens? Mereka adalah orang-orang pokok-pokok sial yang meliputi Black Hills dan membentuk tulang belakang di web semua kehidupan di rantau kita. Lemah, pokok limau habuk yang tepu akan lebih mudah terdedah kepada kerosakan serangga. Anda boleh mengatakan wabak kumbang Pine Mountain? Anda boleh jika anda tinggal di Dakota Selatan. Kumbang yang mempunyai komuniti Bukit Hitam selama bertahun-tahun sekarang. Sprinkling pada habuk kapur membuat saya berfikir bergolek keluar red carpet untuk serangan seterusnya.

By the way, evergreens terdedah kepada habuk mineral dari perlombongan batu kapur adalah juga pengering dan kurang kalis api. Kebakaran! Bunyi seperti bonus untuk mereka yang mempunyai rumah di Bukit-bukau. Pertama pneumoconiosis, maka lebih rendah nilai hartanah dan kini inferno satu! Yippee! Ini akan membuat untuk matahari terbenam yang indah seperti yang terakhir pelancong melarikan diri di Bukit-bukau yang hodoh mengambil pelancongan mereka dolar dengan mereka selama-lamanya.

Hanya untuk selamat penduduk sekitar Pete Lien dan anak-anak yang dicadangkan tapak lombong harus mempertimbangkan Hafazan OSHA (osha.gov) senarai “Had pendedahan” habuk kapur. Untuk memahami mereka anda akan perlu tinggi kelajuan internet, dalam Kamus perubatan, peraturan tiga slaid dan cincin penyahkod rahsia. Mujurlah senarai risiko-risiko kesihatan yang terang-terangan mereka adalah lebih jelas.

Gejala-gejala yang berpotensi: kerengsaan mata, kulit dan membran mukus; batuk, bersin, rhinorrhea (melaksanakan nipis mucous); lacrimation (pelepasan air mata).

Kesan Kesihatan: Gangguan partikel (HE19)

Menjejaskan organ-organ: mata, kulit, sistem pernafasan ”

Dan apa keseronokan yang mencintai, hutan kediaman keluarga tidak mahu berkongsi masalah repertory dan “rhinorrhea”? Siapa yang memerlukan Yatzee ®?

Memang benar syarikat-syarikat lain juga akan mengambil syurga belakang rumah kami dan meletakkan kurang dari tempat letak kereta. Masanya telah tiba untuk blights-visual dan mengganggu seluruh kewujudan Lombong dedah untuk dikalahkan dari Wilayah Bukit Hitam, tidak kira yang Syarikat yang sedang menjalankan operasi ini.

Kami pegawai-pegawai yang dilantik di sini untuk berkhidmat kepada pengundi semua, bukan hanya Lien terhadap nama-nama besar dalam kolam-kolam kecil. Mereka mesti berdiri berhati-hati terhadap undang-undang kuno – kalau kita oust ahli-ahli politik yang kuno. Ini adalah tahun 2008. Mengapa Adakah tanah hutan kami, nilai-nilai rumah dan kampung-kampung anak-anak kita tidak dilindungi dari sebuah Akta perlombongan yang ditulis 16 tahun sebelum Dakota Selatan walaupun menjadi sebuah negeri?

Saya ulangi Akta ini ditulis ‘sebelum’ South Dakota wujud. Kerajaan terakhir yang lebih panjang daripada biasa makan tengahari atau apa? Penduduk kami sebenarnya telah meningkat sejak Tunisia. Kawasan kejiranan perlu mengalahkan tuntutan perlombongan yang dikuatkuasakan pada masa Bilakah gigi palsu telah diukir dari pokok – walaupun mereka adalah orang-orang evergreens sial! Keupayaan merosakkan Mesin manusia kini mampu telah unfathomable hanya 13 dekad yang lalu.

Mark Anderson adalah betul. Kita perlu menangis yang melayakkan. Dakotan Selatan perlu berdiri teguh bersama-sama, menuntut perubahan sebenar. Bukit Hitam adalah Suci untuk semua. Terdapat kata-kata lain yang anda mungkin biasa dengan. “Semua yang diperlukan untuk kuasa-kuasa jahat untuk berakar umbi di dunia adalah untuk lelaki cukup baik untuk berbuat apa-apa – tentang sebuah kuari batu kelikir.”

Apakah seterusnya? Jika kerajaan tidak menarik line di sini, akan kami tidak lama lagi menggunakan Padang permainan sekolah sebagai tempat yang berguna untuk membakar tayar lama kami? Bukan Mount Rushmore kononnya milik kepada orang ramai? Saya harap tiada siapa memegang satu tuntutan yang lama atau Squatter yang hak untuk lobe telinga atau mata kiri Teddy Roosevelt. Bolehkah saya menuntut chin Lincoln’s untuk landskap jalan masuk rumah saya?

Maaf. Di mana adalah saya? Oh Ya, jika amalan eco-kesat perlombongan ini pergi keluar memusnahkan hutan dalam komuniti kami, akan kami ahli-ahli politik dilantik sekurang-kurangnya sew atas kelemahan ini, jadi kawasan kejiranan pada masa depan tidak akan menahan apa-apa kesalahan kepada kami, iaitu, hutan Kebangsaan?

Sementara itu, sehingga hutan re-grows kepada keadaan semulajadi (e.t.a. 150 ribu tahun), saya akan meminta wakil-wakil kami dipilih untuk kami nilai hartanah/penilaian yang lebih rendah dan mengutip cukai harta yang sedikit dari juzuk sekitar lombong. Anda boleh mengambil perbezaan gaji anda sendiri. Sementara itu saya pasti Pete Lien dan anak-anak, akan berasa senang untuk membayar semua kos perubatan yang terlibat bagi penduduk-penduduk Kampung, haiwan kesayangan mereka, anak-anak mereka dan evergreens mereka.

Penafian: Prosiding adalah sekeping pendapat. Pendapat saya. Bertentangan dengan kepercayaan popular, anda dibenarkan mempunyai pendapat sendiri selagi tiada siapa memegang tuntutan perlombongan berusia 135 tahun di atasnya.

Lien! Lien! Lien! Lien! Lien!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *