Perlindungan kanak-kanak yang perempuan: Bagaimana Media mempengaruhi imej-diri remaja

Perlindungan kanak-kanak yang perempuan: Bagaimana Media mempengaruhi imej-diri remaja

Anda tidak perlu melihat jauh untuk melihat imej selepas imej memakai trend paling hangat, pakaian, kasut dan aksesori rambut wanita yang sempurna, statuesque, jati dan biasanya sangat kurus. Mereka sudah plastered seluruh majalah-majalah. Ini mungkin kelihatan tidak berbahaya, tetapi Adakah anda tahu bahawa imej-imej ini boleh menjadi sangat berkuasa dalam mempengaruhi imej diri anak anda?

Banyak majalah, terutamanya orang-orang yang dibuat untuk remaja, dipenuhi dengan ciri-ciri bagaimana untuk kelihatan cantik dan kira-kira apa masyarakat umumnya menerima sebagai “indah.” Tiga perkara tentang majalah ini boleh menjejaskan imej badan gadis-gadis muda:

• Artikel mengenai penampilan (biasanya tentang bagaimana untuk menggunakan alat solek, cara berpakaian bagi tempat-tempat tertentu dan Majlis-Majlis, dan bagaimana untuk kelihatan seperti selebriti kegemaran anda) biasanya menyebut trend terkini dalam fesyen. Sebagai contoh, selebriti sedang tergila-gila kepala dengan butir-butir yang pandai Begitulah, canggih, dan kebanyakan ciri-ciri selebriti mempunyai gambar-gambar mereka memakai ruji fesyen baru ini.

• Iklan, biasanya untuk produk kecantikan dan rambut, yang menawarkan wanita yang kelihatan kurang berat badan.

• Foto yang biasanya akan dipinda supaya kedutan, lemak, liang dan lain-lain kualiti yang “tidak diingini” akan hilang.

Menjadi seorang remaja yang lebih banyak kerja daripada nampaknya. Ia adalah tempoh yang sangat mengelirukan, penuh dengan perubahan dan cabaran, dan remaja akan dihadapi mereka sendiri untuk kali pertama. Ianya juga tempoh quintessential di mana individu yang merasakan keperluan untuk “milik” dan “diterima”. Remaja, mereka mencari diri, cenderung untuk mengunci dan mencontohi gambar Tempahan boleh diakses. Sering kali, ia adalah majalah yang mereka beralih ke.

Kajian terbaru berkenaan psikologi remaja telah mendapati bahawa imej-imej media boleh negatif menjejaskan bagaimana remaja menilai diri mereka sendiri. Dalam satu kajian, 70% daripada gadis-gadis remaja bersetuju bahawa majalah amat mempengaruhi pendapat mereka dan jenis badan yang ideal. Mengetahui bahawa mereka tidak dapat membezakan apa-apa standard yang realistik, banyak remaja akhirnya berasa kecewa dan tidak mencukupi dan ini akhirnya boleh membawa kepada kemurungan.

Ianya tidak hanya benar untuk gadis-gadis. Kajian mula menunjukkan bahawa kanak-kanak lelaki remaja dipengaruhi oleh imej-imej yang mereka lihat di media juga. Satu tinjauan di sekolah menengah dan pelajar kolej mendedahkan bahawa kedua-dua jantina secara amnya merasa lebih teruk kira-kira badan-badan mereka sendiri selepas membaca majalah kesihatan dan Kecergasan, fesyen, sukan.

Manakala kita sebagai ibu bapa mungkin tidak dapat menghentikan percambahan imej-imej yang tidak realistik di media hari ini, kami boleh membantu membimbing anak-anak kita ke arah imej diri yang lebih sihat, lebih positif. Ia adalah penting untuk menjadi model peranan yang baik. Ia akan menjadi sukar untuk mengajar kepada mereka mereka yang indah hanya dalam cara mereka jika mereka melihat bahawa kita tidak suka badan kita sendiri. Ianya juga sangat bermanfaat untuk membuat mereka sedar bahawa terdapat begitu banyak lebih kepada seseorang daripada sifat-sifat fizikal. Apa yang ada dalam kiraan, terlalu. Biarkan dia tahu ciri-ciri yang anda suka mengenai dirinya. Ia boleh menjadi satu perkara yang mudah, seperti masa dia bermurah hati memberikan koleksi hairclip seluruh bayi beliau kepada adik perempuannya, atau bagaimana keceriaan dia berjangkit dan membawa kehangatan ke rumah. Jika dia tahu bahawa dia dihargai, dia adalah lebih cenderung untuk berasa positif tentang dirinya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *