Perkhidmatan peribadi penjagaan, Perkhidmatan rumah penjagaan kesihatan, penjagaan rumah

Perkhidmatan peribadi penjagaan, Perkhidmatan rumah penjagaan kesihatan, penjagaan rumah

Perkhidmatan rumah penjagaan kesihatan

Perkhidmatan rumah penjagaan kesihatan biasanya diperlukan oleh orang-orang yang anak di tahap yang tertentu dan memerlukan bantuan untuk melakukan aktiviti-aktiviti harian mereka. Orang memerlukan perkhidmatan penjagaan rumah yang sering orang tua, orang Kurang Upaya atau orang-orang yang menderita penyakit yang kronik. Terdapat pelbagai jenis rumah perkhidmatan penjagaan kesihatan yang individu boleh memilih untuk mengikut keperluan penjagaan kesihatan beliau, keperluan peribadi dan domestik, keadaan kesihatan sekarang, berdekatan dengan perkhidmatan yang disediakan dan sumber kewangan. Di bawah adalah huraian beberapa perkhidmatan penjagaan rumah.

Perkhidmatan penjagaan peribadi

Mendapat penjagaan peribadi untuk orang-orang tua mereka atau orang tersayang yang digemari oleh ramai keluarga semalam. Peribadi penjaga membantu orang-orang yang ingin kekal di dalam rumah masing-masing selagi ianya selamat dan dari segi fungsi dilaksanakan bagi mereka untuk berbuat demikian. Perkhidmatan peribadi penjagaan secara umumnya menawarkan bantuan dengan aktiviti-aktiviti kehidupan harian seperti mandi, melatih, penyediaan makanan dan pembersihan. Manakala pengambilan peribadi penjaga satu mesti menyemak faktor-faktor seperti lesen, pengalaman, latar belakang jenayah semak, dan sama ada mempunyai latihan yang mencukupi dalam kesabaran bagi mendapat keberkatan atau tidak.

Perkhidmatan rumah penjagaan kesihatan

Rumah penjagaan bertujuan untuk membuat ia mungkin untuk orang untuk tetap di rumah dan bukannya menggunakan jangka panjang Perawatan berasaskan institusi penjagaan. Perkhidmatan penjagaan kesihatan di rumah disediakan untuk orang-orang yang berumur atau Kurang Upaya dan bergantung pada orang lain untuk keperluan harian mereka. Perkhidmatan yang disediakan oleh penjaga rumah terdiri daripada asas rumah bantuan untuk penjagaan kejururawatan sepenuhnya, bergantung kepada keperluan warga tua yang terlibat.

Bantuan sara hidup

Hidup bantuan adalah sejenis rawatan kediaman orang-orang tua yang tidak boleh berfungsi lagi semata-mata. Orang ini biasanya memerlukan bantuan dalam ADLs seperti berpakaian, mandi, Makan dan sebagainya, tetapi tidak memerlukan penjagaan kejururawatan sepenuh masa. Jenis kemudahan ini biasanya dikawal selia oleh komuniti penjagaan Pelesenan di bawah Jabatan Perkhidmatan sosial.

Perkhidmatan jagaan harian orang dewasa:

Orang-orang dengan masalah perubatan atau mental atau salah satu yang mempunyai batasan serius dalam pergerakan mereka perlu memilih perkhidmatan jagaan harian orang dewasa. Perkhidmatan merangkumi penjagaan kejururawatan, aktiviti sosial dan rekreasi, memasak makanan dan menjalankan program-program dan biasanya ditawarkan pada beberapa kos bergantung kepada perkhidmatan yang diperlukan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *