Perkhidmatan Perbandaran Gis kunci kepada pembangunan infrastruktur bandar

Perkhidmatan Perbandaran Gis kunci kepada pembangunan infrastruktur bandar

Perkhidmatan GIS adalah kondusif kepada pembangunan bandar. Mereka memberikan input yang berguna yang boleh menjadi sangat berguna dalam pengiraan tingkah-laku demografi pertumbuhan serantau, trend pengguna, lokasi sumber, pemetaan utiliti dan sebagainya. GIS (sistem maklumat geografi) dan lebih penting lagi, konsep Perbandaran GIS, adalah sangat penting untuk membawa pembangunan di kawasan yang di peringkat akar umbi. Perkhidmatan ini menggunakan GPS (Global Positioning sistem) dan perisian penukaran data untuk mengumpul dan menganalisis data dari sumber-sumber seperti satelit imageries dan kaji selidik. Data adalah dianjurkan, digabungkan dan diwakili dalam bentuk peta yang dinamik dan interaktif 2D, 3D model kajian menyeluruh.

Kemajuan yang pesat dalam kaedah-kaedah inovatif dan pengumpulan data remote sensing telah membuat ia mudah untuk Perkhidmatan GIS memperluaskan jangkauan setiap sektor yang kemungkinan dalam industri. Walau bagaimanapun, perlu ada kaedah yang betul untuk digunakan dalam menggunakan GIS yang pemetaan teknologi supaya Syarikat-Syarikat boleh menggunakan ia menguntungkan dan kos efektif. Perkhidmatan GIS membantu syarikat-syarikat untuk membuat penggunaan teknologi ini untuk mendapatkan keputusan yang tepat.

Perbandaran yang tertumpu pada meningkatkan kualiti infrastruktur bandar-bandar atau bandar-bandar perlu membuat menggunakan Perkhidmatan GIS. GIS Perbandaran merupakan satu inisiatif positif yang kondusif untuk perancangan bandar dan pembangunan prasarana di kawasan-kawasan penting seperti jalan raya, jambatan, landasan, Sistem perparitan. Bencana alam seperti banjir menyebabkan malapetaka yang besar kerana sistem saliran yang tidak baik. Perbandaran GIS tidak tepat pemetaan infrastruktur semasa dan membangunkan aplikasi GIS yang boleh membantu dalam analisis komprehensif tapak, menyediakan laporan tapak dan mengambil tindakan pembetulan untuk meningkatkan infrastruktur dan mengambil langkah-langkah yang perlu dalam masa krisis dengan cara yang lebih berkesan.

Perkhidmatan GIS boleh juga membantu dalam meningkatkan pengangkutan awam dan berulang-alik lebih baik. Kerajaan datang dengan projek pengangkutan yang akan membolehkan, GPS supaya terdapat lebih kurang kesesakan lalu lintas, masalah dengan laluan navigasi dan kecemasan. GIS Perbandaran juga akan membantu dalam penyelarasan kutipan yuran dan tunggakan oleh badan-badan Perbandaran untuk cukai harta, utiliti dan perkhidmatan awam. Ianya juga bagi sektor-sektor penting seperti pendidikan dan kesihatan. GIS boleh membantu menganalisis dan merancang untuk pembangunan pusat-pusat pendidikan di lokasi tertentu. Perbandaran GIS dapat segmen yang lebih di pasaran baik di bidang permintaan bagi produk-produk kesihatan khususnya kawasan.

Perbandaran GIS adalah tidak syak lagi, berkesan untuk perancangan bandar, pengurusan lalu lintas, diregularisasi cukai harta, cukai air, cukai pembetung dan lain-lain. Proses ini akan membawa pengkomputeran dalam sektor Perbandaran, yang dikenali untuk bergantung kepada pen dan kertas kaedah atau kaedah pengumpulan data yang usang bagi kewangan berkomputer. Dalam keseluruhan senario, kita boleh menyimpulkan bahawa perkhidmatan GIS yang sangat penting dalam pemetaan dan menilai data penting yang boleh benar-benar memberi manfaat pembangunan lokasi kami. Pihak berkuasa perlu ambil perhatian besar skop program GIS Majlis Perbandaran dan merangka program-program yang meningkatkan nilai bandar mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *