Perkhidmatan Kesihatan Aga Khan (AKHS)

Perkhidmatan Kesihatan Aga Khan (AKHS)

Aga Khan Kesihatan Perkhidmatan (AKHS) adalah salah satu sistem penjagaan kesihatan bukan keuntungan yang paling komprehensif di dunia membangun. Bangunan masyarakat Maritim Ismaili usaha-usaha penjagaan kesihatan pada separuh pertama abad ke-AKHS kini menyediakan penjagaan perubatan penjagaan kesihatan dan penyembuhan yang utama di India, Pakistan, Kenya, Tanzania dan Syria. Ia merangkumi lima hospital besar, Hospital Universiti Aga Khan di Pakistan, enam rumah bersalin dan pusat-pusat kesihatan yang lebih daripada 230. Dianjurkan dalam syarikat-syarikat khidmat negara di Kenya, Tanzania, India dan Pakistan, Kemudahan-kemudahan kesihatan juga dihubungkan di peringkat antarabangsa melalui seluruh rangkaian strategi pembangunan sumber manusia, pengurusan hospital, pembangunan kejururawatan dan penjagaan kesihatan yang utama.

Program-program penjagaan kesihatan yang utama di AKHS yang direka untuk mencapai Kumpulan yang terdedah dalam masyarakat, terutamanya kanak-kanak-kesan wanita dan kanak-kanak kecil, dengan menggunakan teknologi perubatan rendah-kos keberkesanan yang telah terbukti: pelalian, penjagaan pranatal yang sistematik, penghantaran aseptik dan terapi dehidrasi oral untuk penyakit cirit-birit. Pengalaman dengan PHC dalam rangkaian pembangunan Aga Khan, di mana AKHS bekerja rapat dengan kedua-dua AKF dan AKU, telah mengesahkan keberkesanan kedua-dua penjagaan kesihatan utama dalam meningkatkan taraf kesihatan, dan keberkesanan kos yang.

Dalam pendekatan yang AKHS kepada perkhidmatan kesihatan, penjagaan kesihatan utama dan pencegahan adalah langkah-langkah ke arah taraf kesihatan yang lebih baik yang perlu dikaitkan kepada rawatan perubatan berkualiti tinggi. Untuk melengkapkan tugas dalam penjagaan kesihatan primer, AKHS menawarkan perkhidmatan rawatan di institusi-institusi yang terdiri daripada dispensari melalui Pusat-pusat kesihatan dan rumah bersalin ke hospital-hospital yang lengkap. Di setiap peringkat penjagaan, fokus AKHS ini adalah menyediakan perkhidmatan yang diperlukan dan dikehendaki oleh masyarakat dan membina hubungan dalam sistem. Ia juga bertujuan untuk memastikan kualiti penjagaan yang dengan ketara meningkatkan standard tempatan. Kawalan kualiti makmal diagnosis, baik Jangan *** entation dalam rekod perubatan, penyediaan farmaseutikal yang kerap dan berterusan pendidikan jururawat dan doktor pasti amalan-amalan yang AKHS ditekankan dalam pendekatan pembangunan institusi.

Sambil mengukuhkan institusi dan hubungan antara mereka, setiap syarikat perkhidmatan kesihatan negara menyertai Perkhidmatan Kesihatan kerajaan dan pembekal lain dalam membina sistem Kesihatan Kebangsaan yang berkesan. Kimpalan syarikat-syarikat khidmat negara dalam sistem antarabangsa juga adalah satu matlamat AKHS. Projek-projek semasa dengan implikasi yang boleh didapati untuk rangkaian secara keseluruhan termasuk pengenalan intervensi rawatan klinikal yang terpilih ke program PHC di kawasan utara Pakistan, cuba untuk membina serantau urusan dirujuk di Afrika Timur, dan ujikaji dengan berkongsi dalam AKHS, dalam usaha untuk memberikan daripada golongan miskin tegar akses yang lebih baik untuk menjaga sumber. Banyak eksperimen ini melibatkan kerjasama yang rapat antara AKHS itu, AKF dan AKU ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *