Peringkat esofagus hakisan

Peringkat esofagus hakisan

Hakisan esofagus menandakan kemerosotan beransur-ansur esofagus (saluran makanan), tiub yang menerima makanan dari mulut dan menyampaikan ia kepada perut. Walaupun ini kedengaran agak mudah ianya tidak jadi. Ia bukanlah makanan itu, apabila ditelan, hanya jatuh dari esofagus ke dalam perut. Apabila makanan mencapai esofagus dari mulut satu siri pergerakan otot secara beransur-ansur mengambil makanan ke dalam perut. Terdapat tiada pergerakan pantas. Itulah sebabnya mengapa ia sentiasa digalakkan untuk makan makanan perlahan-lahan, mengunyah dengan betul dan menelan tanpa tergesa-gesa.
Bagaimana dan mengapa tidak paip makanan merosot?
Dalam majoriti kes-kes yang haus dan lusuh esofagus disebabkan kerana masalah penghadaman. Yang paling lazim masalah penghadaman ialah gastroesophageal penyakit refluks (Tentera Darat GERD). Dalam keadaan ini kandungan perut Sandarkan ke dalam esofagus kerana kerosakan tamparan yang menjamin pembukaan antara perut dan saluran makanan dan ditutup dengan betul. Ini berterusan menyandarkan asid perut ke esofagus menyebabkan kerosakan untuk membawa paip makanan kepada hakisan lapisan esofagus yang mantap. Hakisan ini menimbulkan pelbagai masalah.
Asid dalam perut:
Kehadiran asid perut yang terutamanya bertanggungjawab bagi penghadaman makanan. Untuk melindungi perut sendiri dari asid ini, alam semula jadi menyediakan lapisan perut khas untuk perut tiap-tiap 4-5 hari. Ini memberikan kita idea tentang bagaimana kuat asid perut sebenarnya. Sekarang, apabila asid ini dipanjat ke dalam esofagus yang tiada mewah apa-apa daripada satu lapisan khas, satu boleh bayangkan kekacauan yang ia akan menyebabkan saluran makanan. Apabila kejadian ini jarang berlaku kemudian ia diterima tetapi apabila ia menjadi satu hal-ehwal seharian paip makanan memberikan dalam dan mula semakin merosot dan begitu juga orang yang terlibat. Ianya seperti Mike Tyson ke cincin dengan featherweight yang.
Punca-punca penyakit refluks gastroesophageal (Tentera Darat GERD):
Rosak otot-otot sphincter esofagus yang lebih rendah
Pembukaan esofagus ke perut dijaga oleh sekumpulan otot-otot yang bertindak sebagai meliputi. Fungsi utama adalah untuk mengelakkan makanan yang datang kembali ke dalam paip makanan dari perut. Apabila lipatan ini melemahkan kandungan makanan dari perut mendapat Pas percuma kembali ke dalam esofagus menyebabkan masalah yang serius.
Sebab-sebab lain:

* Fungsi perut tidak wajar

* Esofagus keabnormalan

* Hiatal hernia.

* Isu-isu genetik

* Kencing manis

* Gangguan gastrousus

* Lymphomas

Peringkat esofagus hakisan
Keradangan:
Pada peringkat awal apabila asid dalam perut yang mula masuk ke dalam paip makanan hasil adalah bengkak esofagus. Lapisan ini tiub makanan menjadi merah dan bruised menyebabkan rasa Bahang di bahagian-bahagian atau keseluruhan panjang esofagus. Keadaan ini dikenali sebagai senak asid atau pedih ulu hati.
Stricture:
Bengkak esofagus mungkin membawa kepada lapisan tiub makanan semakin bengkak. Ini narrows swelling turun laluan paip makanan yang membuat swallowing makanan dan air liur walaupun sukar. Bengkak ini boleh berlaku di mana-mana kawasan di sepanjang esofagus.
Ulser:
Selanjutnya, kehadiran asid perut dalam paip makanan berterusan membuat cara untuk ulser. Perkara ini biasanya berlaku pada pangkal paip makanan yang sentiasa mengambil hit pertama dan oleh itu adalah yang paling teruk terjejas.
Pendarahan:
Peringkat seterusnya ialah pendarahan dari lebam daripada esofagus. Apabila darah melihat najis atau vomit orang yang terjejas, maka ia adalah satu tanda yang merbahaya.
Kerosakan gigi:

Lain-lain bahagian mulut tersebut dan gigi mendapatkan terjejas sebagai pendahuluan hakisan esofagus.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *