Peril-kardio sambungan – Jangan Langkau keluar pada Regimen penjagaan kesihatan Oral harian anda

Peril-kardio sambungan – Jangan Langkau keluar pada Regimen penjagaan kesihatan Oral harian anda

Melawat doktor gigi di Milpitas boleh menjadi pendengar untuk perjalanan ke doktor, tetapi pemeriksaan gigi yang kerap telah terbukti sangat berfaedah untuk mengekalkan kesihatan anda secara keseluruhan. Sekarang ini terdapat lebih daripada 120 keadaan perubatan yang sekarang dapat dikesan pada peringkat awal oleh doktor gigi. Peratusan yang tinggi daripada syarat-syarat kesihatan ini boleh mempunyai gejala-gejala oral seperti gusi bengkak atau pendarahan, ulser, kering mulut, nafas, rasa logam dan pelbagai perubahan yang lain di dalam rongga mulut.

Gusi penyakit mencetuskan komplikasi dengan kesihatan jantung anda

Penyakit gusi, juga dikenali sebagai penyakit periodontal atau gingivitis, di peringkat yang lebih awal, ini disebabkan oleh kadar plak. Dianggarkan bahawa 80 peratus orang dewasa Amerika Syarikat menderita daripada tahap penyakit gusi. Penyelidikan juga telah mencadangkan bahawa orang-orang yang mempunyai penyakit gusi adalah pada risiko yang lebih tinggi untuk serangan jantung kerana jika mengusir bakteria di gusi anda dijangkiti, ia boleh memasuki aliran darah anda, lampirkan ke arteri plak dan boleh mengakibatkan peningkatan penubuhan beku.

Lebih daripada 90 peratus daripada semua penyakit sistemik mempunyai gejala-gejala oral. Penyakit periodontal adalah dianggap sebagai satu faktor risiko penyakit kardiovaskular di samping Merokok, kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi. Satu lagi kajian yang mendapati bahawa kewujudan masalah biasa di dalam mulut, termasuk penyakit gusi, rongga, dan hilang gigi, telah baik pada meramalkan penyakit jantung sebagai paras kolesterol.

Mari kita lihat pada penyakit jantung

Kajian telah menunjukkan bahawa orang-orang dengan penyakit gusi yang sederhana atau maju adalah lebih cenderung untuk mempunyai penyakit kardiovaskular atau penyakit jantung berbanding dengan gusi yang sihat. Walau bagaimanapun, ia tidak diwujudkan sama ada atau tidak penyakit jantung atau penyakit gusi sebenarnya menyebabkan yang lain. Kajian menunjukkan bahawa penyakit jantung, arteri yang tersumbat dan strok boleh dikaitkan dengan bakteria mulut, mungkin disebabkan oleh keradangan kronik daripada periodontitis yang teruk penyakit gusi.

Satu teori mencadangkan bahawa sebagai bleed gusi dijangkiti, bakteria boleh menjadi dipaksa keluar semasa biasa memberus, menggunakan flos atau mengunyah dan memasuki aliran darah. Jika bakteria sampai ke dalam arteri, ia boleh menyebabkan pembentukan plak arteri, yang membawa kepada pengerasan arteri di dalam aliran darah menurun. Aliran darah berkurangan maka boleh menyebabkan serangan jantung. Teori kedua yang menyatakan bahawa keradangan gusi yang boleh menyumbang kepada bengkak dalam arteri, yang boleh membawa kepada komplikasi jantung.

Apakah kaitan dengan penyakit kencing manis?

Orang yang menghidap diabetes muncul untuk menjadi lebih terdedah kepada penyakit gusi dan lain-lain masalah kesihatan gigi berbanding tanpa kencing manis. Di samping itu, kajian juga menunjukkan bahawa orang yang menghidap diabetes mengalami kehilangan gigi lebih banyak daripada orang-orang yang tidak mempunyai penyakit kencing manis. Ini adalah kerana penyakit kencing manis boleh memperlahankan proses penyembuhan dan rintangan rendah kepada jangkitan, termasuk jangkitan mulut. Pastikan anda memberitahu doktor gigi bahawa anda mempunyai penyakit kencing manis, selain berkongsi sejarah perubatan anda yang lengkap.

Apa yang boleh anda lakukan?

Manakala peperiksaan gigi yang biasa dan oleh itu adalah perlu untuk menghapuskan bakteria, plak dan tartar, dan untuk mengesan tanda-tanda awal penyakit gusi, anda boleh memainkan peranan yang penting dalam mencegah penyakit gusi oleh:

* Memberus selama dua hingga tiga minit, dua kali sehari.
* Menggunakan flos setiap hari untuk membuang plak dari tempat-tempat yang berus gigi anda tidak boleh mencapai.
* Makan diet yang sihat
* Elakkan rokok dan tembakau smokeless
* Berhati-hati mengikut arahan tentang penjagaan kesihatan

Pastikan anda melawat doktor gigi Milpitas, CA anda secara berkala selain mengekalkan yang sesuai di rumah Rejimen. Ingat, melindungi mulut anda boleh membawa kepada perlindungan kesihatan anda secara keseluruhan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *