Pergi dengan Goppar? | Tidak jadi pantas, Revpar masih metrik terbaik untuk Pengurus perolehan

Pergi dengan Goppar? | Tidak jadi pantas, Revpar masih metrik terbaik untuk Pengurus perolehan

Ada riak kepentingan akhir-akhir ini dalam metrik yang baru bagi industri perhotelan, GOPPAR. (Jika ia seolah-olah pelik bahawa nisbah kabur yang boleh mencetuskan satu perdebatan industri, maka anda perlu mula melepak perakaunan Jabatan air sejuk lebih sering.) Pendukung langkah, yang mengira untung kasar operasi setiap bilik disediakan, berhujah bahawa ia adalah tanda aras lebih berkesan untuk kesihatan keseluruhan fiskal sebuah hotel berbanding RevPAR, kerana ia merangkumi semua kos operasi. Lagipun, ia adalah keuntungan yang penting pada akhir hari-tidak semestinya hasil – dan mempunyai pengukur harian untuk mereka mengukur keuntungan dari segi bilik yang disediakan adalah berguna dan realistik. Kelebihan GOPPAR di kawasan ini adalah jelas; sebuah hotel dengan kedua-dua tinggi ADR dan RevPAR boleh, conceivably, masih gagal untuk memasang keuntungan, tetapi sebuah hotel dengan GOPPAR yang kukuh, mengikut definisi, akan menguntungkan.

Kerana kekurangan penilaian yang lebih asli, kita suka GOPPAR. Ia adalah tanda aras yang besar bagi operasi keseluruhan rangkakerja, dan kita berasa bahawa ia mungkin metrik pada masa hadapan.

Dari segi pengurusan hasil dan harga, Walau bagaimanapun, kami masih percaya bahawa RevPAR perlu standard yang Hotel mengukur prestasi bahagian bilik mereka. Rasional kami ini adalah mudah: GOPPAR, dengan menggabungkan kesemua aspek operasi sebuah hotel, ketika terlalu luas bersih menjadi metrik yang berfungsi untuk pengurusan hasil, terutamanya di sebelah bilik. Walaupun GOPPAR boleh mewujudkan tanda aras prestasi industri yang rapi, ia akhirnya membandingkan epal dengan oren.

Hypothetical yang mudah mungkin pergi sesuatu seperti ini: hotel terhad-Perkhidmatan tanpa makanan dan minuman operasi jawatan GOPPAR yang lebih kurang sama dengan hotel yang lengkap dengan pelbagai kedai makanan dan minuman serta spa. Dari metrik tunggal ini, anda boleh beritahu pada strategi harga yang bekerja lebih baik? Atau Pengurus hasil yang underperforming?

Pemandangan seluruh GOPPAR peminat akan berkata ia tidak peduli; anda tidak boleh mengambil prestasi kepada bank, tetapi anda boleh deposit GOPPAR anda setiap malam. Tetapi senario ini menggariskan had GOPPAR, dan manakala metrik muncul ke tahap Padang permainan evaluative, ia adalah benar-benar hanya recalibrating peralatan.

Oleh kerana artikel ini pada dasarnya tentang kaedah perakaunan, mari kita mengimbas kembali beberapa hotel Asas perakaunan. Terdapat tiga kategori utama iaitu sistem operasi hotel jatuh ke dalam: hasil Pusat, Pusat-pusat keuntungan dan pusat-pusat kos. Bahagian Bilik, dengan kos yang rendah langsung-kos barang dijual, secara tradisinya dianggap Pusat hasil. Makanan dan minuman, yang bergantung kepada perbelanjaan Syarikat untuk menjana pendapatan, adalah sebuah pusat keuntungan, dan Jabatan seperti Kejuruteraan, dengan pendapatan tidak langsung-kos, Pusat kos.

Gabungan caruman bersih Pusat operasi ini menambah untung kasar operasi, asas bagi pengiraan GOPPAR. Ia masih berguna – bahkan perlu – untuk menilai Pusat ini secara berasingan daripada satu sama lain. Bagi Pusat-Pusat perolehan, langkah terbaik yang masih RevPAR.

Kerana dalam Bilik Pusat hasil utama bagi hanya kira-kira setiap hotel, RevPAR menyediakan penilaian keberkesanan strategi-strategi pengurusan hasil yang paling tepat. Oleh yang demikian, memaksimumkan RevPAR harus tetap matlamat Pengurus hasil, dan prinsip di sebalik kaedah penentuan harga.

Cara terbaik untuk mencapai pemaksimuman dari RevPAR, sudah tentu, adalah untuk melaksanakan satu sistem pengurusan hasil yang boleh mengurus berbilang saluran jualan dan secara automatik menyesuaikan harga mengikut tahap permintaan dan harga pesaing. Sistem tersebut benar-benar menggambarkan hubungan semula jadi antara GOPPAR dan RevPAR (mini-debate ini tidak mengaburi hakikat bahawa kedua-dua metrik ini adalah cara yang berlainan digunakan untuk mengukur perkara yang sama). Sistem automatik mengurangkan kos buruh di Jabatan Pengurusan hasil semasa sekali gus membebaskan hasil pengurus untuk menerokai peluang-peluang menjana hasil baru dan membolehkan tumpuan pada gambar yang lebih besar hasil pengurusan. Angka kos buruh ke angka GOPPAR, manakala hasil pembangunan aktiviti dan pemaksimuman pendapatan melalui harga yang cekap dan pengedaran pelbagai saluran yang menyumbang kepada RevPAR dan GOPPAR.

Pendek kata, GOPPAR tidak boleh wujud tanpa RevPAR, dan walaupun ia memberikan gambaran yang lebih menyeluruh mengenai prestasi sebuah hotel, GOPPAR tidak secukupnya dan realistik menilai strategi pengurusan hasil sebuah hotel. Bagi bahagian Bilik, kemudian, kami mengekalkan bahawa ia adalah lebih berguna untuk membandingkan epal dengan epal, dan untuk menjaga RevPAR sebagai asas metrik bagi harga strategi dan pelaksanaan sistem pengurusan hasil.

Pada akhir hari, ia adalah angka yang RevPAR itu adalah panduan yang terbaik bagi seorang pengurus hasil yang ingin membantu hotel mereka mencapai keuntungan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *