Pergantungan alkohol membawa kepada rosak hubungan keluarga

Pergantungan alkohol membawa kepada rosak hubungan keluarga

Ketagihan arak adalah keadaan kesihatan dan menjadi penyumbang kepada keluarga salah faham. Penggunaan alkohol yang berlebihan boleh merosakkan otak anda sepenuhnya. Ia merosakkan fungsi motor anda dan menyahpecut petikan ingatan anda. Jangka panjang penggunaan alkohol akan perubahan rohani anda menjadi dan boleh mengubah keperibadian anda. Ini dan banyak lagi adalah apa alkohol tidak kepada orang. Pergantungan alkohol adalah corak yang ganas itu terus di berulang itu sendiri. Ia memudaratkan kesihatan anda dan ia akan menyebabkan anda menjadi estrange kepada orang tersayang. Pada akhirnya, keluarga menjadi mangsa kepada tingkah laku ini. Ianya bukan hanya isu individu kerana masyarakat juga terjejas.

Akibat alkohol meregangkan dari fizikal kepada psikologi. Selain itu, ia adalah lebih tragis apabila keluarga yang terlibat. Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang dibesarkan dengan ibu beralkohol atau bapa adalah paling berkemungkinan untuk menjadi alkohol itu sendiri. Bahagian yang menyedihkan adalah, majoriti penagih alkohol memudaratkan mereka sendiri yang tersayang tanpa mereka mengetahui ia. Ketagihan arak adalah salah satu punca utama perceraian dan faktor biasa yang menggalakkan kanak-kanak yang sosial dikeluarkan. Itulah sebabnya sangat penting untuk menguatkan pendirian anda untuk mendapatkan bantuan daripada kemudahan rawatan yang bertauliah.

Semasa kehamilan itu harus teliti dicatat bahawa anda mengambil kanak-kanak yang belum lahir sama minuman dan makanan yang diambil. Apa yang anda ambil pergi ke darah dan bekalan ini kepada bayi anda. Kandungan alkohol dalam darah anda menafikan anda kanak-kanak yang belum lahir dari mendapatkan oksigen yang secukupnya dan pemakanan yang betul. Janin yang sedang berkembang memerlukan kuantiti pemakanan dan oksigen yang mencukupi untuk pertumbuhan yang normal dan pembangunan. Penyelidikan mengesahkan janin yang mempunyai sedikit atau tiada toleransi kepada alkohol. Kanak-kanak yang lahir dari penagih alkohol boleh menunjukkan kecacatan yang serius pada peringkat awal. Psikologi dan masalah fizikal seperti Sindrom alkohol janin mungkin dibuktikan apabila ibu minum semasa kehamilan. Ibu-ibu yang menunjukkan tanda-tanda masalah alkohol mesti mendapatkan bantuan dari pusat-pusat rawatan alkohol.

Kebanyakan kanak-kanak yang tinggal dengan ibu beralkohol yang mendapati sukar untuk bergaul dengan kanak-kanak lain. Sebilangan besar kanak-kanak yang mempunyai masalah dengan rendah diri, kecenderungan membunuh diri, takut yang tanpa disedari oleh dan Melankolik kerana ibu beralkohol. Kanak-kanak berkembang dalam penjagaan penagih alkohol boleh percaya bahawa Dialah punca utama pertelingkahannya di rumah. Oleh itu, kanak-kanak boleh akhirnya menjadi introverts. Penagih alkohol lebih cenderung kepada layanan buruk yang diberikan lisan dan fizikal apabila yang dilihat oleh anak-anak di dalam rumah boleh menyebabkan pengalaman menakutkan kepada mereka. Kanak-kanak ini menyalahkan diri mereka sendiri untuk ibu-bapa mereka berurusan dengan kesakitan. Kanak-kanak memerlukan persekitaran yang penyayang. Sebaliknya, ibu bapa dalam hal ini mesti mempunyai beberapa bantuan profesional dari kemudahan pemulihan untuk membolehkan mereka memberi apa yang kanak-kanak perlukan.

Keganasan dan penderaan tinggi dikaitkan dengan ketagihan arak. Layanan buruk yang diberikan ini datang dalam pelbagai bentuk. Ia mungkin fizikal atau lisan, tetapi ia juga boleh kedua-duanya. Lebam boleh sembuh. Ia mengambil masa untuk membaiki lebam hati. Pasangan mengalami penolakan, kesengsaraan dan keletihan psikologi. Pada akhirnya, mereka tidak akan mendapat ketenangan di rumah yang akan mengakibatkan hal-ehwal berzina. Dalam kes ini, keluarga hancur. Kewangan menjadi rendah dan kanak-kanak akan teruk terjejas.

Ini adalah sebahagian daripada kesan ketagihan arak dalam keluarga. Mendapatkan bantuan sebelum ia akan berlaku kepada keluarga anda. Kemudahan pemulihan dan Pusat-Pusat Rawatan Alkohol di sana untuk membantu anda meletakkan kehidupan anda di landasan yang betul.

Hakcipta Terpelihara (c) 2012 Roy Basett

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *