Perdebatan hebat basuh kain

Perdebatan hebat basuh kain

Sekiranya anda, atau tidak perlu anda menggunakan kain apabila mencuci muka anda? Itu adalah soalan yang mempunyai beberapa penganut penjagaan kulit dalam arms. Bagi sesetengah orang, apa-apa pergi bersama-sama lebih semulajadi daripada pembersih wajah dan kain; untuk lain-lain, washcloths adalah tidak lebih daripada pembiak bakteria.

Dengan tempahan boleh dibahaskan soalan, jawapan tersebut seolah-olah, “Ia bergantung.” Mungkin sebagai satu pengajaran yang dipelajari daripada “Panduan Hitchhiker’s galaksi,” seseorang perlu sentiasa “bersedia” dengan tuala di tangan. Tapi sebenarnya mudah bahawa banyak orang telah menggunakan kain sejak zaman kanak-kanak dan ia telah menjadi satu tabiat. Orang lain percaya penggunaan kain meningkatkan muka yang pembersihan pengalaman. Kain boleh lebih ratakannya pembersih muka ke seluruh muka dan leher; begitu juga, bila dibilas, ia boleh menghilangkan semua jejak basuh muka. Kain penyokong juga mendakwa bahawa permukaan bertekstur kain membantu pengelupasan sel-sel mati permukaan dan serpihan. Mungkin itulah sebabnya mengapa nenek saya berkeras menggunakan tuala “roughest” untuk mukanya.

Orang-orang yang anti-washcloth adalah lebih mengambil berat tentang kesihatan bahaya dan risiko-risiko yang berkaitan dengan washcloths. Washcloths adalah yang berpotensi pembiakan bakteria. Berfikir tentang hal itu; bakteria memerlukan persekitaran yang panas, lembap untuk berkembang (iaitu bilik anda mandi). Ia juga mempunyai banyak hak tersedia “makanan” dalam kain-semua itu kotoran, minyak, kotoran, dan sel-sel kulit mati yang anda teliti scrubbed kaki dengan kain anda dipercayai. Sebelum anda tahu, satu mikrob boleh berkembang menjadi sebuah tanah jajahan satu juta dalam masa beberapa jam. Jika anda masih ragu-ragu, menganggap bahawa bakteria boleh membiak walaupun dalam air dari hanya karbon dan nitrogen dari udara dan air.

Jika yang mula membuat kulit anda merangkak, berehat (sedikit). Kisah seram bakteria yang anda hanya membaca kira-kira, manakala realistik, juga adalah menggambarkan tidak seluruh kebenaran. Sebaliknya, ini adalah versi pengiklan semburan disinfektan dan pembersih yang memaparkan untuk kacau panik dalam masyarakat (dan meningkatkan jualan mereka). Terdapat peluang yang baik bahawa bakteria pada kain anda, tetapi tidak pada tahap yang sangat berbahaya (kecuali, tentu saja, anda telah dibasuh kain dalam minggu). Melainkan anda akan mencuci muka anda di kemudahan Bio bahaya, ada sedikit tiada sebab mengapa anda harus fikir makan daging bakteria bersembunyi di kain anda.

Bagi mereka yang lebih suka menjadi selamat daripada Maaf, anda boleh mensterilkan kain anda dalam ketuhar gelombang mikro oleh zapping ia tinggi selama seminit, atau lebih lama jika ia lembap. Anda boleh menukar tuala setiap hari (atau setiap hari lain, jujur, hanya selagi ia tidak memiliki bau hapak yang isyarat potensi pertumbuhan bakteria). Mujurlah, kebanyakan tuala tidak seperti mahal, berkata, sebagai pembersih muka anda. Anda mungkin boleh membeli tindanan tuala kecil untuk di bawah $15.

Tuala kapas boleh didapati di mana-mana kedai. Anda mungkin lebih suka flanel bagi dengan kelembutan. Pilihan moden adalah untuk membeli tuala buluh. Tekstur tekstil buluh adalah menakjubkan lembut, seperti direka; buluh juga menyerap sehingga 60% lebih banyak air daripada kapas. Bukan untuk menyebut, buluh ditanam tanpa racun perosak jadi kegemaran orang ramai mencintai organik. Plus, buluh adalah sangat boleh diperbaharui; Ia adalah seperti rumput kerana ia tidak perlu ditanam semula selepas dituai setiap. Walau bagaimanapun, buluh tuala yang mungkin sedikit lebih mahal daripada kain kapas yang purata. Anda mungkin menimbang untuk membeli kain basuh buluh berkualiti tinggi, atau salah satu daripada fabrik anti-mikrob yang lebih baru, untuk menggantikan wang yang besar, dengan tradeoff yang sedang anda tidak perlu mencuci seberapa kerap.

Ingat bahawa kaedah cuba dan benar pembersihan muka dengan tangan hanya boleh menjadi amat berkesan. Bagi mereka yang menggunakan kain basuh, hanya ingat bahaya yang telah dibincangkan di atas. Tetapi jangan bimbang terlalu banyak; hanya menambah anda membasuh kain setiap beban pakaian harus mencukupi. Senang basuh!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *